Alle utlendinger har lukka gardiner (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 104
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249514946
Kategori: Romaner
Omtale Alle utlendinger har lukka gardiner
"Hjemveiene, de sitter klistra på hjernen. Hver dag det var samme greia. Mamma sa han skulle hente meg, og broren min protesterte, alltid, men likevel kom til skolen min, hilsa på de voksne og tok med meg hjem. Jeg gikk bak, han først, og foran oss Røverkollen lå som fredeligste borettslaget, med blå himmel og fremdeles med julepynten blinkende som diskokule i høyeste blokka, for chipperne ennå ikke hadde erna. En gang broren min peka på vindua i tredje etasje utafor blokka til Julia og bare: se, alle utlendinger har lukka gardiner."

Alle som bor på Romsås, er egentlig fra et annet sted. Mariana går på ungdomsskolen og er forelska i Mu2. Storebroren hennes sitter i fengsel, lillebroren sitter bak gardinene. Faren deres tar fram en grønn Bibel og ber når han tror ingen ser ham.

"Alle utlendinger har lukka gardiner" er direkte, morsom og ekte - en litterær debut med stor kraft.

DEBUTANTPRISEN 2015
NOMINERT TIL TARJEI VESAAS' DEBUTANTPRIS 2015

Til toppen

Debuten er uredd, original og en liten fest å lese
Brynjulf Jung Tjønn, VG

Andre utgaver

Anmeldelser Alle utlendinger har lukka gardiner

"En ny, viktig stemme. Hun er bare 20 år. Men du bør ta forfatterdebutant Maria Navarro Skaranger på fullt alvor. Alle utlendinger har lukka gardiner er en debut som vitner om et talent med noe viktig på hjertet ... Dette alvoret, som ikke eksplisitt fortelles, gir romanen en nødvendig tyngde ... Navarro Skarangers debutbok har også potensiale til å vekke oppsikt og ikke minst fenge unge lesere. Det vil i alle fall være fortjent. Debuten er uredd, original og en liten fest å lese ... Navarro Skarangers debut kan være en viktig døråpner for flere bøker med en multikulturell hovedperson"
Brynjulf Jung Tjønn, VG

"Med humor og nøyaktighet registrerer Maria Navarro Skaranger rystelser i språket og kulturen … sprenger antakelig grensene for det som er blitt kalt kebab-norsk. Hardt, kjærlig og nådeløst viser boka hvordan verden oppleves for Mariana … Tatt i betraktning at de opptrer i en kort debutroman, framstår de viktigste personene som uvanlig komplekse. Romanen oppdager Marianas verden i et språk som framstår fremmed og unikt, med særegne litterære kvaliteter … Effekten er en sjelden opplevelse av autentisitet ... På de siste sidene ønsker jeg at den ikke skal ta slutt. Så å si alt Maria Navarro Skaranger berører i sin debutroman, vil jeg vite mer om.»
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN


«Blink på kebabnorsk. Hjerteskjærende morsom roman fra Groruddalen ser samtiden rett i øynene … Det unge mennesket i litteraturen representerer gjerne nye tider. Av og til skjer det også på et nytt språk. Maria Navarro Skaranger (20) fra Romsås risikerer å gi konkurranse til etterkrigsforfattere med Groruddalen som oppvekstmiljø, som Roy Jacobsen (Årvoll), Per Petterson (Veitvet) og Jan Kjærstad (Grorud) … beskriver dagens smeltedigel på en morsom og oppdatert drabantbydialekt … Det mest slående er likevel den gjenkjennelige ungdomstiden. Energien minner om innovative internasjonale oppvekstromaner som Monika Fagerholms «Diva» (1998) og Justin Torres’ «Vi dyra» (2013) … Hatten av for en forfatter med futt i»
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV


"Og jeg bare: dude, hvorfor før giddet ikke noen skrive sånn? Heftig respect! Jeg hele tida ledde. Wollah, jeg lover! Selv om det kommer rundt femti debutbøker hvert år, er det langt mellom det anmeldere elsker å kalle «en ny stemme». Men denne romanen! Den skiller seg positivt ut. Fresh. Annerledes. Definitivt en ny stemme … Boka er morsom, klok og original»
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN


"En oppvekstroman du neppe har sett maken til … Debuten til Maria Navarro Skaranger er noe så sjeldent som en roman om en virkelighet vi så å si aldri hører om i norsk samtidslitteratur … etter hvert blir man fanget av den hakkete rytmen, den særegne stilen og humoren som ganske ofte ligger på lur … Norsk samtidslitteratur er full av fortellinger om den akademiske middelklassen, et bittelite utsnitt av den norske virkeligheten. Alle som vil vite noe mer om det samfunnet vi lever i, burde ta en titt på denne romanen»
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN


"I sin debutroman klarer 20 år gamle Skaranger å ta kebabnorsken fra et muntlig fenomen til et uttrykk som fortjener å bli tatt på alvor ... Det gjør henne til en forfatter det er verdt å følge med på"
NORDIS TENNES, NATT & DAG

"Wolla, for eit språk! ... ein frisk og sjarmerande rapport frå eit ungdomsskulemiljø på Romsås, ein bydel som ikkje dominerer i oppvekstskildringslitteraturen ... Romsås verkar ikkje fullt så ugjennomtrengeleg etter dette. Maria Navarro Skaranger har kome godt frå debuten og eg les gjerne meir av henne framover"
MARTA NORHEIM, NRK P2


"som skildring av et multikulturelt ungdomsliv har dette gode muligheter til å bli en klassiker ... Ikke minst språklig er dette en god og artig litterær tilnærming til oppveksten i en norsk drabantby ... noe av det fine med romanen, er hvordan ungdommene framstilles som langt fra noen ensartet gruppe, men alle stiller med hver sine forutsetninger og forventninger i et kaos eller en smeltedigel som kanskje har nettopp blandingsspråket som sitt fremste felles uttrykk. Som helhet er det ei bok som er egnet til å vekke oppsikt"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

"«En stilistisk sjeldenhet med sitt gjennomført særegne språk … Det som gjør boka spesiell, er språket. Som sitatet viser er det helt umulig grammatikalsk. Det skaper en muntlighet som virker ekte, levende, naiv og moden, der dels opprivende episoder formidles med den største selvfølgelighet. Det er så elegant gjort, med en rytme og musikalitet som er imponerende. Så imponerende at Maria Navarro Skaranger vel må betegnes som en litterær naturbegavelse»
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

"Skildringene av ungdomsmiljøet på Romsås er pakket inn i en frekk sosiolekt som gjør at Maria Navarro Skarangers roman gnistrer ... Dette er innovativt, jeg har aldri lest noe lignende, og det er også spennende å komme på innsiden av Romsås-miljøet og se hvordan ungdommen navigerer sømløst mellom de ulike kulturene"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND

"en av de morsomste historiene du kommer til å lese på lenge ... Alle utlendinger har lukka gardiner er en vanvittig sterk debut. Den er underholdende, den er morsom og den er god. Hvis det i det hele tatt er noe negativt å si, er det at den er litt for kort"
BENEDICTE TOBIASSEN, UNIVERSITAS

Til toppen