Ayotzinapa (Heftet)

i live da de tok dem

Forfatter:

Marco Parra (Illustratør) Anahi H. Galaviz (Illustratør) Susanne Normann (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 196
Illustratør: Parra, Marco og Galaviz, Anahi H.
Forlag: Camino forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Vivos se los llevaron
Oversatt av: Normann, Susanne
ISBN/EAN: 9788269189667
Kategori: Politikk og samfunn
Omtale Ayotzinapa
Forsvinningen av 43 lærerstudenter fra Ayotzinapa i Mexico 26. september 2014 var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Mexico var allerede da preget av en brutal og nærmest normalisert tilstand av vold. Forsvinningen av de 43 fikk det meksikanske sivilsamfunnet til å si: Nok er nok!
Ayotzinapa: I live da de tok dem er en grafisk roman som forteller historien om den massive tvangsforsvinningen fra delstaten Guerreros opprørske indre. Om studiekameratene som dukket unna skuddsalvene under angrepene, og om angsten til de forsvunnes nærmeste familie og venner og kamerater, mennesker som har forlatt hjemmene og arbeidsplassene sine for å vie livet til å finne igjen barna.

Boka ulmer etter skuddene som ble avfyrt mot studentene i Iguala, av eksplosjonene fra molotovene som ble kastet mot regjeringspalasset i Guerrero og av flammene som slukte de politiske partienes valgsedler, partier som har stilt seg likegyldige til den tragiske hendelsen. Over hele verden har titusenvis av mennesker omfavnet de 43 ungdommene som sine egne barn og krever en reell etterforskning av saken og at de 43 returneres i live. Boka inkluderer et essay skrevet av forfatteren og journalisten John Gibler, som forteller mer om tvangsforsvinninger som statsterroristisk metode i Mexico, om den rollen narkokrigen spiller for voldssituasjonen i landet og om det særegne normalista-skolesystemet, det eneste som gir lærerutdanning til urfolk og fattige i et samfunn preget ekstrem ulikhet og diskriminering.

6 år har gått, og fedrene, mødrene og de overlevende etter den bestialske hendelsen, og hele den opprørte befolkningen holder slagordet i live, i gatene, på skolene og torgene:
De tok dem i live! Vi vil ha dem tilbake i live!

Til toppen