Bedriftsøkonomiske atferdsteorier (Heftet)

endrede perspektiver på atferd, koordinering og organisering

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 297
Forlag: Fagbokforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788245017656
Kategori: Økonomi og ledelse
Omtale Bedriftsøkonomiske atferdsteorier
Faget bedriftsøkonomi har undergått store endringer etter at flere nye virkelighetsnære økonomiske atferdsteorier har sett dagens lys. Framstillingen av teoriene, som også har med omfattende referanser til viktige bidragsytere, er hovedinnholdet i denne fagboka.
Boka begynner med den tradisjonelle valghandlingsteorien i mikroøkonomisk teori, og viser utviklingen fram til teorier som tar hensyn til begrenset og asymmetrisk informasjon, opportunistisk atferd, kognitive begrensninger og mental regning i beslutningssituasjoner. Bedriftsøkonomi dreier seg om å anvende mekanismer for å koordinere transaksjoner på måter som økonomiserer med knappe ressurser. De nye teoriene gir dermed grunnlag for bedre virksomhetsstyring.
Bedriftsøkonomisk atferdsteori, prinsipal agent-teori, transaksjonskostnadsteori og evolusjonsteorier er sentrale elementer i utviklingen av fagområdet. Prospektteori og mental regning tar opp i seg bidrag fra så vel biologi som økonomisk psykologi, og gir grunnlag for å forstå kvasirasjonell atferd. I tillegg inneholder boka supplerende teorier som har røtter i organisasjonsteori og samfunnsvitenskap.
Kunnskaper om disse teoriene kan gi nødvendig teoritilknytning for bachelor- og masteroppgaver i økonomisk-administrative fag. Boka egner seg for videregående kurs i mikroøkonomisk teori, økonomistyring og økonomisk organisasjonsteori og for integrasjonskurs i masterstudier/siviløkonomutdanning. Lars Fallan er professor emeritus. Han har i en årrekke vært ansatt ved Handelshøyskolen i Trondheim, NTNU, og ved Norges Handelshøyskole. Han arbeider i dag med flere forskningsprosjekter sammen med kolleger, og er også aktiv som fagbokforfatter. Inger Johanne Pettersen er professor i bedriftsøkonomi ved Handelshøyskolen i Trondheim, NTNU, der hun er programansvarlig for ph.d.-studiet i bedriftsøkonomi. Hun publiserer i nasjonale og internasjonale tidsskrifter og er reviewer for flere tidsskrifter.

Til toppen

Flere bøker av Lars Fallan og Inger Johanne Pettersen: