Bergkunst nord for Polarsirkelen (Innbundet)

Serie: Tromsø museums skrifter 36

Forfatter:

Bjørn Hebba Helberg (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 340
Illustratør: Helberg, Bjørn Hebba
Forlag: Orkana akademisk
Språk: Bokmål
Serie: Tromsø museums skrifter
Serienummer: 36
ISBN/EAN: 9788281042841
Omtale Bergkunst nord for Polarsirkelen
Bergkunst nord for Polarsirkelen av Bjørn Hebba Helberg omhandler helleristninger, hellemalerier og hulemalerier i Nord-Norge nord for Polarsirkelen. Boka er den første komplette og gjennomillustrerte presentasjonen av bergkunst i dette området.
Forfatteren presenterer alle kjente bergkunstlokaliteter som er registrert i området, og gir detaljerte beskrivelser av alle lokalitetene og av bergkunsten på hvert enkelt sted. Finnmark har 32 lokaliteter, Troms har 15 og Nordland har 28, til sammen 75 lokaliteter som er presentert i sin store bredde.


Bergkunstens rolle som kildemateriale for forskning, forvaltning og formidling er også et sentralt tema i boka.

Bergkunst nord for Polarsirkelen er en grundig og god veiviser for dem som vil bli kjent med de nordnorske bergkunstlokalitetene og om hvordan mennesker i fjern fortid uttrykte seg.

Boka er gjennomillustrert med massevis av flotte bilder av lokaliteter og detaljbilder av fortidens vakre bergkunst. Her er eksempelvis det berømte helleristningsfeltet i Alta bredt presentert. Her er også de unike feltene fra Nordland med slipte ristninger, disse antas å være de eldste ristningene i Skandinavia. Denne typen finnes fra Lødingen i nord til og med Meløy kommune i sør og består nesten utelukkende av store landpattedyr som elg, rein og bjørn samt kvaler og seler. De er framstilt i omtrent i riktig målestokk.

Bjørn Hebba Helberg har magistergrad i arkeologi, og de siste 20 åra har han arbeidet med dokumentasjon, skjøtsel og forvaltning av bergkunst ved Tromsø Museum - Universitetsmuseet.

Bla i noen sider her https://issuu.com/orkana/docs/bergkunst_nord_for_polarsirkelen

Til toppen

Bøker i serien