Damsgård hovedgård (Innbundet)

hus, hage, museum

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 218
Forlag: Bodoni
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788271288877
Kategori: Arkitektur
Omtale Damsgård hovedgård
Damsgård Hovedgård har vært et landemerke på Laksevåg i Bergen i 300 år. Det er et enestående anlegg med velbevarte bygninger og gjenskapte hager.
En gang omfattet eiendommen hele indre Laksevåg og hadde gårder og husmannsplasser under seg. Mange mennesker var knyttet til gården som hadde rike eiere: adelsfolk, embetsmenn og storkjøpmenn i Bergen.
På Damsgård hovedgård ble det bygget etter inspirasjon fra europeiske slotts- og herre-gårdsanlegg. Livlig rokokko-ornamentikk preger fasaden. Et flott hageanlegg der eierne kunne trekke seg tilbake og nyte livet på landet hørte også med.
På 1800- og 1900-tallet kom byen nærmere. Laksevåg ble industriforstad til Bergen, men Damsgård hovedgård ble tatt vare på av tradisjonsbevisste eiere.
I 1983 ble hovedgården kjøpt av Staten og Bergen kommune for å bevares som kulturminne og museum. Bygningene ble satt i stand og sikret av Riksantikvaren gjennom et omfattende prosjekt som ble et forbilde for antikvarisk restaurering. Og hageanlegget ble gjenskapt slik det kunne ha sett ut på 1700-tallet. Siden 1993 har Damsgård vært offentlig museum og vises fram med stolthet.
Denne boken forteller historien og er rikt illustrert med gamle og nye bilder.

Til toppen

Flere bøker av Trond Indahl og Astrid Matland: