Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet av Terje Flisen (Ebok)
Ebok

Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet (Ebok)

regjeringen Nygaardsvolds informasjonskrig 1940

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2015
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 7.7 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Apogeum forl.
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292716069
Kategori: Historie og Dokumentar og fakta
Omtale Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet
«Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet. Regjeringen Nygaardsvolds informasjonskrig 1940» forteller om innsatsen til pressefolk og medarbeidere fra Norsk Rikskringkasting under felttoget i Norge. De førte «krig uten våpen» mot de tyske inntrengerne, slik Sigurd Evensmo uttrykte det i et dagboksnotat. Også mange som ikke hadde pressebakgrunn deltok i informasjonskrigen.

Ferden med konge og regjering gikk på veier i oppløsning, ofte under tysk bombardement, fra Østlandet via Nordvestlandet til Nord-Norge i begynnelsen av mai.

Regjeringen Nygaardsvold var dårlig forberedt på informasjonskrigen. Men da kapitulasjonen kom i juni 1940, var den sivile og militære informasjonsvirksomheten relativt godt organisert, etter retningslinjer som ble trukket opp under et møte på Lesjaverk 14. april.

Nyhetsredaktør i Arbeiderbladet, Olav Larssen, trengte ikke lang betenkningstid da nyheten om tyskernes invasjon kom. Skjebnen til kolleger i sosialistisk presse i Tyskland, Østerrike og Tsjekkoslovakia var godt kjent. «Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet,» konstaterte Larssen.

Arbeiderbladets redaktør Martin Tranmæl, Olav Larssen og en rekke av medarbeiderne i regjeringsorganet og Arbeidernes Pressekontor forlot Oslo 9. april. Kursen ble satt mot Hamar.

Per Bratland, redaktør av Arbeiderbladets ukebilag Lørdagskvelden, fotograferte kongen og kronprinsen i Molde 28. april 1940. Bratland og Arbeiderbladet-kollega Hans Amundsen ankom Stockholm 10. mai med fotografiet og mye stoff om tyskernes illdåder i Norge. Lite kom på trykk etter pressekonferansen i den norske Stockholmslegasjonen. Svenske myndigheters holdning til den norske informasjonskrigen er et av temaene som belyses i boken.

Til toppen