Folkedrakt blir bunad (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 264
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202389406
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Folkedrakt blir bunad

NY UTGAVE, REVIDERT OG STERKT UTVIDET MED FLERE HUNDRE NYE BILDER AV VAKRE BUNADER OG BUNADTILBEHØR FRA NORSK FOLKEMUSEUMS RIKHOLDIGE MAGASINER

I denne reviderte og sterkt utvidede boka, forteller Kari-Anne Pedersen, hvordan det som den gang var bondebefolkningens vanlige klær, folkedraktene - har utviklet og endret seg som bunader fram til i dag.

Forfatteren bruker først og fremst beltestakken i Telemark som eksempel. Ett av forfatterens hovedspørsmål er: "Hvorfor er så sjelden nysydde "kopier" lik de gamle draktene de utgis for å være kopier av?" Dette og andre viktige spørsmål blir inngående drøftet.

Forfatteren slår fast at bunader handler om både kunnskap og følelser, pent og stygt, riktig og galt.

Forfatteren er både forsker og draktsyerske som syr drakter og deler sin kunnskap med andre. Hun gir derfor også en rekke praktiske råd og tips til den som ønsker å skaffe seg sin egen bunad, enten de skal kjøpe gammel eller ny bunad, eller sy den selv.

Den som virkelig ønsker å forstå hva som er bunadens "grammatikk" og hvorfor og hvordan bunadskikken har utviklet seg slik den har, har med boka en gullgruve av kunnskap å øse av.

Kari-Anne Pedersen er fagansvarlig for drakt og tekstil på Norsk Folkemuseum. Hun har magistergraden i etnologi ved Universitetet i Oslo, og er også utdannet i kjole- og draktsøm. Hun har i mange år arbeidet såvel med forskning på hvordan hverdagsklær/folkedrakter har utviklet seg til å bli festplagg og bunader, og vært en aktiv bunadfaglig formidler til allmennheten. Beltestakken har alltid stått hennes hjerte og hjerne nær. Hun arbeider også med med søm av beltestakker med tilbehør.

Til toppen