Et mord i Kongo (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 350
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205398962
Kategori: Politikk og samfunn
Omtale Et mord i Kongo

Reisen til mørkets hjerte

I mai 2009 blir en kongolesisk sjåfør funnet skutt og drept i en nasjonalpark øst i landet. Etter flere dager på flukt gjennom jungelen blir nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland pågrepet. I september dømmes de til døden. Hva skjedde egentlig i Kongo?

Journalist Morten A. Strøksnes tar med leseren bak fengselsmurene og inn jungelen på jakt etter sannheten. Vi møter Tjostolv Moland og Joshua French. Strøksnes gir levende portretter av de drapsdømte og skriver innsiktsfullt om et land som er ruinert av korrupsjon og utbytting. Samtidig beskriver han bakgrunnen til Moland og French, og deres ulike og særegne familiehistorier.

Vesentlig forfatter
Forfatter Morten A. Strøksnes er en av Norges dyktigste journalister, og han overgår mange romanforfattere når det kommer til effektive fortellergrep og treffende spissformuleringer. Strøksnes skriver her kunnskapsrikt og ujålete om norske og afrikanske samfunnsforhold og menneskemøter, uten å legge fingrene imellom - og med en kritisk grunninnstilling til vedtatte sannheter.

I de dødsdømtes fotspor
Strøksnes går også inn i drapsgåten, og han gjør sine egne undersøkelser.. Boken beskriver hvordan forfatteren selv oppsøker sentrale vitner og havner i farlige situasjoner. Sjåføren hans blir arrestert.  

Et mord i Kongo er historien om to eventyrlystne nordmenn som nå sitter fengslet, og om deres vei til dødscella.
----------------------------------------------------

 

"Modig og uhyre velskrevet om tre nordmenns møte med det fremmede (...) sakprosahøstens sterkeste utgivelse så langt (...) en ytterst velkomponert bok (...) språket er nøkternt og subtilt på en gang (...) høstens jungelthriller."
Ivo de Figueiredo, Aftenposten

"Et mord i Kongo er profesjonelt fortalt til fingerspissene (...) Mest vellykket er blandingen av spenningsskapende ytre dramaturgiske grep, og at historien samtidig blir en indre reise, der forfatterens refleksjoner blir viktigere enn konkrete funn (..) vel så mye et essay om Norge som kriminaljournalistikk eller reiseskildring."
Ane Farsethås, Dagens Næringsliv

"... en levende, ofte intens, beskrivelse av sin reise gjennom virkeligheten i Afrikas indre (...) faktamaterialet plasseres naturlig og velskrevet inn i fortellingene om menneskene forfatteren møter (...) har gitt oss det utvidete bildet av Kongo som den journalistiske reportasjen bare unntaksvis påtar seg."
John O. Egeland, Dagbladet

"... en viktig perspektivutvidelse i forhold til deler av mediedekningen."
Halvor Finess Tretvoll, Dagsavisen

Til toppen

Andre utgaver

Et mord i Kongo
Bokmål Heftet 2011
Et mord i Kongo
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Morten A. Strøksnes:

Du vil kanskje også like

Utdrag

Jeg ankom til Kisangani dagen før Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden. Eneste maskin i flyparken til Lignes Aériennes Congolaises fløy på kryss og tvers over landet, til byer jeg aldri hadde hørt om. For hver landing gikk mange passasjerer av, men ingen kom på.

Da vi nærmet oss Kisangani, satt bare to igjen i kabinen. Begge så ned på et dampende mørkegrønt teppe av jungel. Flere ganger så de elva under seg, et skinnende belte av sølv midt gjennom alt det grønne. Verdens nest største  flod buktet seg gjennom verdens nest største regnskog, fra de store vulkanene og sjøene i Øst-Afrikas høyland til Atlanterhavet i vest, nesten fem tusen kilometer unna.

Det var som å fly over en mennesketom planet. I virkeligheten har Kongo nærmere sytti millioner innbyggere og over to hundre forskjellige språk. Landet er like stort som hele Vest-Europa.

Litt etter at elva krummet seg og krysset ekvator, kom en rydning til syne ved elvebredden. Dette var Kisangani. Hit, men ikke lenger. Den siste seilbare utpost opp Kongofloden, før strykene. Her ble det bygd en moderne by. Den blomstret i noen tiår. Så kom krigene. Jernbanesporene grodde igjen, og havna forfalt. Veiene rundt byen ble til stier. Folk flyktet inn i skogene de en gang kom fra. Det var som om jungelen hadde ombestemt seg og ville ha byen tilbake.

Mange nordmenn hadde vært her tidligere, og flere hadde havnet i trøbbel. Da flyet traff bakken, hørte en hvit mann en stemme som hvisket: Du er kommet fram. Det kan bli verre å komme tilbake.

Tidlig om morgenen den 8. september 2009 samlet folk seg utenfor det franske kultursenteret AFRACO, Alliance Française et Congolaise. I sidegatene, på strategiske punkter rundt bygningen, gjemte studenter og lokale agitatorer esker med molotovcocktailer og bensinkanner. De skulle brukes til å angripe rettsbygningen med hvis de siktede ble frikjent. Rundt lokalet, på behørig og diskré avstand, laget MONUC (Mission des Nations Unies au Congo) en usynlig ring rundt rettslokalet. Pansrede personellvogner sto klare til å rykke inn. For eget personell hadde FN-organisasjonen innført nest høyeste beredskap. Ingen kunne forlate leiren etter mørkets frambrudd. Enkelte bydeler var «no go» uansett tid på døgnet. Norske journalister hadde blitt grundig drillet om evakueringsplaner, fluktruter og samlingspunkter av UDs representanter på stedet. Ingen av journalistene visste at det var en helt spesiell grunn til UDs bekymring. Norsk militær etterretning hadde mottatt svært sensitiv informasjon. Den stammet fra kjæresten til en Tjostolv Moland hadde tjenestegjort med, og dreide seg om et bilde som skulle være svært kompromitterende for nordmannen. UD og etterretningstjenesten var sterkt bekymret. Om bildet plutselig dukket opp og ble spredt via Internett, kunne det fort bryte ut opptøyer i Kisangani. Fotografiet, som aldri manifesterte seg, skulle være tatt i Afrika.

Denne opplysningen, pluss Moland og Frenchs forsøk på å verve norske soldatkolleger til oppdrag i Afrika, hadde fått den militære e-tjenesten til å iverksette en grundig vurdering av de to. Senere skulle nye opplysninger føre til at Kripos og det norske statsadvokatembetet ble koblet inn i saken. Nå gjaldt det mistanker om at de to hadde planlagt «krigsforbrytelser».

Klokka halv ti var lokalet i ferd med å fylles opp. Sola brøt gjennom disen. Nattens regn fordampet raskt i det brennende hvite lyset. Det var en strålende dag i Kisangani.

Til toppen

Om forfatter Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes (f. 1965) er idéhistoriker, journalist og forfatter. Han har blant annet gitt ut Hellig grunn. En reiseskildring fra Midtøsten (2001), Automobil. En reise gjennom Europas bakgård (2006), Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Rett vest (2009), en reiseskildring fra USA.

Til toppen