Valg og velgere. En studie av stortingsvalget 2013 (Fleksibind)

Forfatter:

og

Legg i ønskeliste

Forfatter: og
Innbinding: Fleksibind
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 280
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202484347
Kategori: Statsvitenskap
Fag: Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale: Valg og velgere. En studie av stortingsvalget 2013

Stortingsvalget i 2013 var et historisk valg. Valget resulterte i dannelsen av en ny regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet. For første gang i sin førtiårige historie kom Fremskrittspartiet inn i regjeringskontorene.

Men var valget egentlig et uttrykk for et politisk systemskifte blant velgerne? Har velgerne beveget seg mot høyre, eller er det andre forklaringer på valgresultatet i 2013? Var «regjeringsslitasje» årsaken til at den rødgrønne regjeringen tapte valget, eller ønsket velgerne en ny politisk kurs? Mens stortingsvalget i 2009 ble betegnet som et stabiliseringsvalg, kan det virke som om velgervandringene var tilbake på et høyere nivå i 2013. Men er dette riktig?

Like etter et valg florerer det med sprikende tolkninger og forklaringer på hvorfor valgresultatet ble som det ble. I denne boka foretar vi en systematisk analyse av norsk velgeratferd med utgangspunkt i valget i 2013. Analysene er imidlertid ikke begrenset til dette valget, men trekker veksler på tidligere undersøkelser innenfor rammen av Valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning.

Til toppen