Gudbrandsdøler (Innbundet)

fortellinger om jord, penger og kjerringbragder

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 408
Forlag: OlaBMX
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788230350843
Kategori: Historie
Omtale Gudbrandsdøler
Brev forteller historie.I kista fra farmor lå bunker av små konvolutter med 5- og 10-øres frimerker. Gamle brev. Korrespondanser fra over hundre år tilbake mellom slektninger, venner og kjærester. Det var ei dramatisk tid. Vi får nærbilder av livene deres, og ikke minst hvordan det var å være kvinne.
Gudbrandsdalen forandret seg fra jordbrukssamfunn til å bli et moderne industrisamfunn, og endringene gjorde noe med alle. Folk fikk nye idealer og syn på livet. De begynte å oppføre seg på nye måter, tenkte og følte annerledes. De tok valg i livene sine som besteforeldrene aldri kunne. Noen ganger måtte de det også. Frihet. Og tvang.
Historiene om mennesker, slektene og bygdene i denne boka er også henta fra andre kilder: arkiver, bibliotek og museer, sammenstilt med allmenn norsk politisk, økonomisk og kulturell historie. Men det unike er at vi får se hvordan folk sjøl skriver og tenker - om livet, kjærligheten, arbeidet. Om umulige dilemmaer og konflikter, om håp, drømmer og hemmeligheter.
Interessant og gripende lesning.

Til toppen