Krimdronning Ninni Schulman:
En ambisiøs melankoliker
Jeg ville fortelle om mennesker som kjenner seg annerledes. Gi et annet perspektiv på landsbygda. Men i starten på min karriere som forfatter var jeg uheldig. Jeg holdt på å gi opp.
Ninni Schulman jobbet som journalist i Expressen, det var i 2007, drømmen var å skrive en roman. En dag åpenbarte karakteren Magdalena Hansson seg, og hun begynte å skrive i alle mulige ledige stunder. En historie ble til, og etter et par måneder hadde hun skrevet 125 000 tegn. Så satte teknikken en effektiv stopper for drømmen. Harddisken gikk rett vest, alt hun hadde skrevet forsvant, uten at hun hadde backup. Ja vel, tenkte hun. Så var det kanskje ikke meningen at hun skulle skrive bok likevel.
En kioskveltare
Det gikk et halvt år før hun orket å begynne på nytt, og historien ble annerledes, kanskje bedre, ifølge Ninni selv. Underbevisstheten hadde jobbet ut nye hendelser, nye karakterer, og resten av historien kjenner vi. Jenta med snø i håret ble det svenskene ofte kaller en kioskveltare, og Ninni Schulman ble umiddelbart utnevnt til Sveriges nye krimdronning. Hun hadde funnet sin sjanger, sine karakterer og sitt miljø.
Grobunn i virkeligheten
Ideen til Gutten som sluttet å gråte fikk hun da en pyroman herjet i Sør-Sverige for noen år siden. Ninni lurte på hvordan det ville være å ligge i sin egen seng om natten og være redd for at det skulle begynne å brenne. Å bruke det man selv er redd for kan være lurt, og da hennes andre roman kom ut i 2012 i Sverige, ble den umiddelbart en bestselger. Ninni hadde fryktet hva anmelderne ville si da hun skrev den første romanen, nå var hun redd for hva leserne ville si. Men hun hadde ingenting å frykte, andreromanen hennes har høstet svært gode kritikker fra mange fornøyde anmeldere og lesere.
Melankoli og hverdagsrealisme
I begge bøkene hennes finnes en melankolsk grunnstemning, som mange mener er i ferd med å bli hennes litterære signatur. Hun er ikke skapt for å skrive romantiske komedier, men skriver heller om personer med hverdagslige problemer, akkurat som deg og meg. Og hun liker å beskrive bygdedyret, som våkner når noen prøver å stikke seg ut. Gjør du noe galt på et lite sted, er det ikke enkelt å kvitte seg med det mislykkede stempelet, ifølge Ninni Schulman.
Ambisiøs og tungsindig
Spør du henne hvilken av karakterene hun selv kjenner seg mest igjen i, er svaret Christer Berglund, den ambisiøse politimannen som av og til lider av tungsinn. Leserne har trodd at Magdalena er hennes alter ego, men det er altså feil, selv om Ninni kjenner godt til den jobben Magdalena har i lokalavisen i Hagfors. Og spør du henne om det kommer flere romaner om karakterene i de to første bøkene, er svaret ja. Planen er å skrive en eller to romaner til i samme serie, ifølge Ninni Schulman.
Til toppen