I kampens hete (Innbundet)

Serie: Sandhamn-serien 5

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I stundens hetta
Oversatt av: Engen, Kari
Serie: Sandhamn-serien
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202409708
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale I kampens hete

Et skjebnesvangert øyeblikk

Midtsommer i Sandhamn. Et hav av hvite skrog fyller den lille idylliske havnen. Overalt ligger det båter med folk som fester. En yrende trengsel av berusede ungdommer beveger seg fram og tilbake på bryggene. Sommerkvelden er varm og feststemingen på topp, men alt er slett ikke idyll. En 14-årig jente kommer aldri hjem den natten, og en 17-årig gutt blir funnet myrdet.

Vissheten om at det ikke bare er én oppskrift på det å være forelder. Frykten for hva som kan skje med den du er aller mest glad i når hun eller han står på terskelen til å bli voksen og oppsøker miljøer du ikke har kontroll over. Frykten for hva alkohol og dop kan gjøre i det som kan være et skjebnesvangert øyeblikk. Vissheten om alt du ikke vet. Du kjenner deg så utrolig godt igjen når du leser romanene til Viveca Sten.

To millioner solgte bøker
Viveca Stens skjærgårdskrim er solgt i mer enn to millioner i Sverige, og er oversatt til et dusin språk. Bøkene er også blitt til krimserien Mordene i Sandhamn, som vises på TV2. Hennes femte roman er en troverdig skildring av den svenske midsommerens lyse gleder og dunkle baksider. Og Sten er på hjemmebane i Sandhamn. Hun har feriert der fra barnsben av, og har selv ungdommer i huset.

Tragisk glorie
Et hav av kjekke pappagutter, hvite båter, unge lettkledde jenter og rus. Mye rus. I mylderet vakler en jente langs bryggene. Ingen hører hennes rop om hjelp når hun kollapser på stranden. Hun blir liggende, venstre kinn mot sanden, og det blonde håret som en tragisk glorie på en engel. Hva har hun vært utsatt for? Tidlig neste morgen finner politiet en død 17-årig pappagutt, og etterforskningen er i gang. Problemet er bare at alle involverte har sin egen versjon av nattens skjebnesvangre øyeblikk. Så hvem er offer og hvem er morder?

Gripende mordgåte 
Viveca Stens kriminalhelt Nora Linde skal for første gang feire midtsommer med sin nye kjæreste Jonas. Men det går fryktelig galt når Jonas' tenåringsdatter Wilma ikke kommer hjem til avtalt tid den natten. Hun svarer ikke på mobil, og er sporløst forsvunnet. Noras venn, kriminalinspektør Thomas Andreasson, innkalles for å løse mysteriet, som viser seg å være en gripende mordgåte. Blant annet fordi det handler om unge, søkende mennesker på terskelen til voksenverdenen.

Stoler på leseren
Dette er også et spennende drama om foreldrerollen, og det å gi tillit og ansvar. Penger er ikke alt, og kan som kjent ikke vekke døde til live. Kloke funderinger om hvilket ansvar foreldre har for sine barn flettes inn i mordmysteriet, uten pekefinger og fasitsvar. Også her har Sten skjønt at leseren finner svarene selv, og nettopp det er en guddommelig gave for en krimforfatter av Viveca Stens kaliber.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

I kampens hete
Bokmål Ebok 2014
I kampens hete
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
I kampens hete
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Viveca Sten:

Utdrag

Et hav av hvite skrog fylte havnen. Overalt lå det båter med folk som festet. En yrende trengsel av berusede ungdommer beveget seg fram og tilbake på bryggene. Sommerkvelden var varm, men jenta som sjanglet gjennom mengden, frøs så hun skalv.
   Det var mennesker overalt, men ingen hun kjente. Alle lo og snakket med oppspilte stemmer. Lyden skar i henne, og hun la hendene over ørene for å stenge bråket ute.
   Hun myste fortvilet i kveldslyset mens hun lette etter et kjent ansikt.
   En gjeng med tenåringer grillet på stranden, uten å bry seg om forbudsskiltene. Litt lenger borte sto det flere politibetjenter iført gule vester, og enda noen kom kjørende på en rød firehjuling, som stoppet på hjørnet ved Seglarrestauranten.
   Jenta på brygga la ikke merke til dem. Det lyse håret hennes var bustete og øynene vidt oppsperret. Hun haltet litt, og manglet en sko på den ene foten.
   En eller annen dultet til henne, og hun falt mot en søppelkurv.
   Blikket virret fram og tilbake. Et hulk presset seg fram, og hun støttet seg til en brannhydrant. Men ingen tok notis av henne, stemmesurret rundt henne steg og sank, og den høye musikken overdøvet jamringen som kom ut av strupen hennes.
   "Må finne båten," klynket hun.
   Enda en person støtte borti jenta, og denne gangen gikk hun over ende. Utmattet ble hun sittende på den solbelyste brygga, ute av stand til å reise seg. Det skitne ansiktet var grimete av tårer, og hun mumlet noe som ingen andre enn hun selv forsto.
   Hun skuttet seg og slo armene rundt kroppen i et forsøk på å bli varm.
   "Går det bra med deg?"
   Et middelaldrende par hadde stoppet foran henne.
   "Er du dårlig?" sa kvinen bekymret og la hånden på armen hennes.
   Jenta reiste seg og løp sin vei, ut av den lange flytebrygga i enden av kaien, langt borte fra paret.
   "Må finne Victor," mumlet hun.
   Musikken var høyere nå.
   Fra en stor motorbåt pumpet store svarte høyttalere ut intense teknorytmer. Lyden var øredøvende, og vibrasjonene forplantet seg til betongen under føttene hennes. På båtens akterdekk sto det et lavt mahognibord der halvfulle glass sloss om plassen med sigarettstumper og flasker. En solbrun mann i bar overkropp satt i en bred hvit skinnsofa med en sigarett i hånden. Han lot blikket gli over jentas kropp.
   "Føler du deg ensom?"
   Flirende gjorde han en sirkelbevegelse med tungen.
   "Det kan jeg hjelpe deg med."
   Hun stoppet igjen, rygget noen skritt og sprang i motsatt retning, inn på land.
   En skog av hvite master møtte henne. Hjelpeløst stirret hun på båtene foran seg.
   "Victor?" hvisket hun mens tårene begynte å renne igjen.
   "Hvor er du?"
   Så ga bena hennes etter, og hun falt sammen i sanden.

Til toppen

Om forfatter Viveca Sten

Viveca Sten

Solid og hverdagslig skjærgårdskrim!

Henning Mankell har sagt at "det finns inga onda människor, det finns bara onda omständigheter". Viveca Sten skriver om det i sin siste roman.

Det er midtsommeraften i Sandhamn, en beruset jente raver rundt på bryggene, og dagen etter finner man en gutt død på stranden. Forhøret av ungdommene starter, og det er ikke enkelt å få dem til å si noe fornuftig. De har ulike versjoner av hva som har hendt, ingen av dem er onde mennesker, men en av dem har antagelig vært på feil sted til feil tid.

Systematikeren Viveca Sten
Alle romanene i Sandhamnserien har skjærgården ved Stockholm som utgangspunkt. Det begynte i 2008, og er nå en årlig tradisjon. Viveca Sten leverer en ny roman hvert eneste år, skrivingen har en bestemt årssyklus. Hun råskriver fra juni til oktober, så ser redaktøren på det, før hun bearbeider manus i november og desember. Etter at forlaget igjen har sett på det, går vinteren med til pirk. Når våren kommer, er boken klar for trykking og etter hvert lansering.

Nora og Thomas
Utgangspunktet er Sandhamn, der Viveca Sten har tilbrakt sommeren så lenge hun kan huske. Først skulle jurist Nora Linde (Viveca er selv jurist) greie seg alene, men Viveca skjønte fort at hun trengte en politiinspektør. Slik ble Thomas Andreasson til, en fyr du godt kan tenke deg å ta en øl med etter jobb. Nora er skilt fra Henrik, og Thomas har flyttet sammen med Pernilla igjen, etter at de bodde fra hverandre en stund.

Slipper ungdommen til 
Viveca Sten fikk ideen til femte bok i Sandhamn-serien da hun gikk gjennom havnen i Sandhamn en midtsommernatt. Hun ville beskrive hvordan det er å være ung i situasjoner der alkohol og narkotika flyter, hvor fatalt det kan være hvis du er på gal plass til gal tid, og hvor forskjellige versjoner av virkeligheten ungdommer faktisk kan ha. Rent teknisk har hun løst det ved å la dem komme til orde i romanen hver for seg, et smart grep som er med på å gjøre boken til en meningsfylt krimroman.

Mann og datter
Skrivingen begynte med at Viveca og datteren Camilla gikk turer i Sandhamn. Etter å ha diskutert muligheten for å skrive skjærgårdskrim satte Viveca i gang, inspirert av Camilla Lãckberg, Åsa Larsson og Marie Jungstedt. Senere har datteren vært Vivecas største fan og diskusjonspartner, og det har blitt utallige turer på øya. Ektemannen Lennart kommer på en hederlig andreplass, han er en fantastisk støtte og hennes beste venn.

Skriver på heltid
Hun prøvde å leve to parallelle arbeidsliv lenge, men innså etter hvert at tiden som jurist var over, og at hun var krimforfatter. Nå elsker hun det livet hun har valgt. Å kunne styre sin egen tid. Å ha tid til mann og barn. Å stå på ski nedover bratte alpefjell. Å reise, utforske og lære mer om sine favorittbyer. Men først og fremst å skrive. Når sommeren kommer til Sandhamn, er hun i gang. Antagelig med enda et plot der Henning Mankells ord vil gjøre seg ganske sterkt gjeldende ...

 

Til toppen

Bøker i serien