Kunsten og måten å nærme seg avdelingssjefen på for å be om lønnspålegg (Innbundet)

Serie: XS 

Forfatter:

Sissel Lie (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 85
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: L'art et la manière d'aborder son chef de service pour lui demander une augmentation
Oversatt av: Lie, Sissel
Serie:
ISBN/EAN: 9788205401891
Kategori: Romaner og Essays og antologier
Omtale Kunsten og måten å nærme seg avdelingssjefen på for å be om lønnspålegg
Georges Perec (1936?1982) var forfatter og matematiker, og i denne lille etterlatte, fiffige og interessante boka viser han seg igjen som en original tekstprodusent.

Georges Perecs tekst er et bittelite mesterverk, en leken litterær øvelse. Grunngrepet i teksten er et organigram. Organigrammet brukes blant annet for å vise hierarkiet i en organisasjon, og den enkleste formen for et organigram er en rive!
I Perecs tekst utvikles og fremstilles en situasjon på stadig nye måter: Hva skjer når man skal be sjefen om lønnspålegg, eller hvordan skal man be sjefen om lønnspålegg? Kanskje er ikke sjefen på kontoret, hva gjør man da? Man kan gå innom en kollega, man kan ta seg en tur rundt i firmaet, osv. Dette gjentas på så mange måter som mulig, samtidig som teksten langsomt endres. Etter hvert utvikles en form for hinderløp: for hva om sjefen har spist råtne egg og blir syk, eller hva om det kommer en meslingepidemi og skaper forviklinger? Mønsteret er gjenkjennbart, og Perec har tryllet det om til lystelig lesning.
Men teksten kan også vokse: bli til en parodi på dusinvis av livsstilsråd, eller på moderne bedriftsorganiseringer. Teksten er uten tegnsetning, og består av en setning på omkring 100 sider, et typisk Perec-grep. En utfordrende, men svært morsom tekst, ikke bare rettet mot et kresent lesepublikum.
«Det nyeste bidraget i den eksklusive, såkalteXS-serien til Gyldendal(små, elegante bøker av kjente og ukjente forfattere) er signert selveste Georges Perec(1936-1982), en av de mest lekne forfatterne i fransk litteratur, medlem igruppa Oulipo, som ofte bygde sine verk på oppfinnsomme, språkligespilleregler. Denne boka handler om akkurat det tittelen tilsier. Den rommer éneneste lang setning over 72 sider, bygd på et såkalt organigram(organisjonskart). Frekt, vittig og fantasifullt.» FredrikWandrup, Dagbladet

Til toppen

Flere bøker av Georges Perec:

Bøker i serien