Frelseren (Lydbok-CD)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Lydbok-CD
Utgivelsesår: 2005
Innleser: Seim, Trond Espen
Spilletid: 14:20
Antall enheter: 12
Forlag: Lydbokforl.
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788242116949
Kategori: Lydbøker voksne
Omtale Frelseren

Frels oss fra det onde

Det er åtte dager igjen til jul, og et forfrossent Oslo haster av gårde mot den nært forestående høytiden. Men i snøen på Egertorget ligger frelsesarmésoldaten Robert Karlsen dørgende stille med et lite kulehull i pannen. Skutt på kloss hold under en av Frelsesarmeens årlige julekonserter.

Presentert av Pål Andreassen

Samtidig som en fjorten år gammel jente blir voldtatt på Frelsesarmeens sommersted, Østgård, i 1991, sprenger en kroatisk unggutt med kallenavnet Mali Spasitelj – Den lille frelseren – serbiske tanks i hjembyen Vukovar. Men da serberne til slutt får kontroll over den sønderskutte byen, er det merkelig nok overhodet ingen som klarer å identifisere Den lille frelseren blant de kroatiske krigsfangene. 
Det er heller ingen av tilskuerne til konserten på Egertorget som i ettertid kan klare å beskrive Robert Karlsens drapsmann på en noenlunde fornuftig måte. Selv ikke bilder tatt av Dagbladets fotograf under konserten er til videre hjelp. Mannens ansikt er rett og slett for anonymt.
    Hva har disse tre hendelsene med hverandre å gjøre, og hvem ønsker livet av en frelsesarmésoldat – selve personifiseringen av godhet, varme og medmenneskelighet? 

Profesjonell leiemorder
Robert og storebroren Jon – som er blitt en slags Frelsesarmeens wonderboy
– har begge vokst opp i korpsets rekker. Jon som den fornuftige og rolige, og Robert som den sjarmerende villstyringen. Men til tross for at Robert ikke alltid har fulgt regelboka til punkt og prikke, er det ingen som kan forstå hvorfor noen har villet ta livet av ham.
    Politiførstebetjent Harry Hole mistenker fort at man står overfor en profesjonell leiemorder, og alle spor peker etter hvert tilbake til det krigs-herjede Balkan og Hotel International i Zagreb, hvor man for noen never dollar kan få utført det meste.
    Det viser seg imidlertid ganske raskt at morderen ikke har fløyet hjem til Vukovar etter endt oppdrag, men stadig befinner seg i Oslo. Hole skal smertelig få erfare at Den lille frelserens oppdrag ikke er over med Robert Karlsen.

På vannvogna
Når Jo Nesbø lar Harry Hole og hans kollegaer på politihuset bevege seg inn i de indre gemakker i Frelsesarmeen, er det, om ikke en frelst, så i alle fall en edru Hole vi møter. Etter den evige fyllekulen i Nesbøs forrige Hole-roman, Marekors, klamrer etterforskeren seg nå til vannvogna – i alle fall så lenge han makter. Selv om han allikevel legger turen innom favorittvannhullet Schrøder, er det faktisk denne gang hans gamle sjef, Bjarne Møller, som har havnet på fylla. Og de som kjenner sin Nesbø-historie vil helt sikkert glede seg over at Hole og Møller møtes over et glass under en Di Derre-låt – nærmere bestemt på Børs Café i Bergen.

Med pulsvanter og gryte
At Nesbø lar Robert Karlsen bli skutt på nettopp en av Frelsesarmeens tradisjonsrike førjulskonserter på Egertorget i Oslo, er nok heller ikke helt tilfeldig. Nesbø har selv stått på scenen med pulsvanter en iskald desemberkveld i den gode saks tjeneste. Hvorvidt Harry Hole ville ha applaudert en slik tildragelse er nok kanskje ikke like sikkert. Han er fortsatt den ensomme ulven, og selv om en viss romantisk gnist tennes mellom ham og en av de kvinnelige Frelsesarmé-soldatene på armeens kafé, Fyrlyset, trekkes han stadig tilbake til sin tidligere samboer Rakel og hennes sønn Oleg.
    Nesbø har selv, sannsynligvis med et smil i munnviken, karakterisert Hole som en blanding av Philip Marlowe, Lynvingen og Nils Arne Eggen. Hard mot de harde, men med et stort hjerte.

Tidenes beste krimroman
Etter seks romaner har Jo Nesbø definitivt plassert Harry Hole i den eksklusive klubben av norske kriminalromanhelter som blant andre teller Varg Veum, Konrad Sejer, Vilhelm Tygesen, Fredrik Drum og Hanne Wilhelmsen. Bare i Norge er bøkene om Hole solgt i mer enn 400.000 eksemplarer, og i fjor ble Rødstrupe fra 2001 kåret til tidenes beste norske kriminalroman av Nitimens lyttere. Frelseren vil uten tvil ytterlig befeste Jo Nesbøs stilling som en av landets aller ypperste krimforfattere.

> vil uten tvil ytterlig befeste Jo Nesbøs stilling som en av landets aller ypperste krimforfattere.

Til toppen

Andre utgaver

Frelseren
Bokmål Ebok 2011
The redeemer
Engelsk Heftet 2015
Frelseren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2005
Frelseren
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Jo Nesbø: