Osvald (Heftet)

storsabotøren Asbjørn Sunde

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 352
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788243010345
Kategori: Historie
Omtale Osvald
«Våre beste menn var de, våre tapreste og edleste menn, fylt av en idealitet som bare døden kunne berøve dem. Minnet om dem skal leve så lenge det finnes takknemlighet og rettferdighetssans i dette land».

Slik skriver Asbjørn Sunde (1909-1985) om sine falne krigskamerater i erindringsboka Menn i mørket. Han ledet en sabotasjeorganisasjon best kjent som Osvald-gruppa, etter et av Sundes dekknavn. Gruppa gjennomførte mer enn 100 aksjoner og mistet 35 medlemmer. Da Menn i mørket kom ut høsten 1947, var Sunde i audiens hos kong Haakon på Slottet.

I 1954 ble han dømt for spionasje for Sovjetunionen og avskrevet som landsforræder, etter en prosess som etterlater mange spørsmål. Sunde og Osvald-gruppa ble gjemt og glemt. Osvald-sabotørene fikk oppreising av det offisielle Norge først i 2013.

Asbjørn Sunde var den kommunistiske krigshelten som forsvant i kulden. Dette er historien om en av de dristigste motstandsmennene under krigen i Norge, om en gåtefull personlighet og et tøft liv. Den kaster nytt lys over spionsaken, og går tett inn på Sundes og Osvald-gruppas dramatiske krigsår.

«Vellykket biografi. Av uvurderlig betydning for denne delen av norsk okkupasjonshistorie.» Klassekampen

«En god og tiltalende bok» Vårt Land

"Dette arbeidet, gjennomført helt på tampen av medlemmenes tid på jorda, har vært av uvurderlig betydning for denne delen av norsk okkupasjonshistorie. ... Som biografi er dette uansett blitt en vellykket bok.» Synne Corell, Klassekampen

«Utfyllende om okkupasjonens tøffeste kriger» Trønder-Avisa

Til toppen

Andre utgaver

Osvald
Bokmål Innbundet 2015

Flere bøker av Morten Conradi og Alf Skjeseth: