På livets høyslette (Innbundet)

korte romaner fra et langt liv

Serie: Elias Kræmmers selvbiografi 3

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 233
Forlag: Svein Sandnes bokforlag
Språk: Bokmål
Serie: Elias Kræmmers selvbiografi
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788292945117
Kategori: Romaner og Essays og antologier
Omtale På livets høyslette
Med "På livets høyslette" er den tredje og siste av Anth. B. Nilsens, alias Elias Kræmmer, tre selvbiografiske bøker, alle med undertittelen "Korte romaner fra et langt liv", utgitt i moderne språkdrakt på Svein Sandnes Bokforlag.
I dette tredje bindet som nå foreligger, forteller han om giftermålet med Helene Gurine Holst fra Drammen i 1880. Annet hvert år kommer det barn i familien i Fredrikstad inntil antallet er blitt sju.
Anth. B. Nilsen er blitt medeier i Fredrikstad dampsag og kan titulere seg grosserer. I 1883 inngår han et samarbeid med den grunnrike familien Mathiesen på Linnerud i Aker under firmanavnet "Nilsen, Mathiesen & Co". Dette er et samarbeid som varer helt til 1894. Haaken K. Mathiesen tar seg av tømmerkjøp og drift av sagbruket, mens Anth. B Nilsen reiser rundt i Europa for å skaffe ordrer. Vi blir presentert for en rekke gründere og veletablerte selskaper som trenger tønner og kasser til sine varer. Det er ikke fritt for at han forteller om en gang han ble grundig lurt også.
I 1891 står Anth. B. Nilsen bak etableringen av Fredriksstad Privatbank, og i 1892 er han initiativtaker til Høvellast-Exportforeningen. I 1893 var det en kampanje som for å forhindre at Kellner, Partington & Co fikk konsesjon til å kjøpe Hafslund og dermed kontrollere Sarpsfossen som sto på agendaen. Vi får et detaljert innsyn i hvordan han i 1894 drev valgkamp for Østfold Høyre. Han ble innvalgt som stortingsrepresentant for Fredrikstad fra 1895 til 1898, og vi får en rekke morsomme episoder fra livet på Stortinget.
Selv om disse memoarene er skrevet på begynnelsen av 1930-tallet, avslutter han den med disse ord: "Så har jeg ikke mer å berette om mitt forretningsliv i slutten av forrige århundre. Og dermed sier jeg: Farvel Nilsen!" Dette forhindrer ham imidlertid ikke i å fortelle om etableringen av Tofte Cellulosefabrikk i 1897, Hurum fabrikker i 1905 og Den norske Amerikalinje i 1910.

Til toppen

Flere bøker av Elias Kræmmer:

Bøker i serien