Paganinikontrakten (Innbundet)

Serie: Joona Linna 2

Forfatter:

Henning J. Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 512
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Paganinikontraktet
Oversatt av: Gundersen, Henning J.
Serie: Joona Linna
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202318758
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Paganinikontrakten

Vinterens sterkeste spenningsopplevelse

Forfatterparet bak pseudonymet Lars Kepler, som sjokkerte og trollbandt tusenvis av lesere med thrilleren Hypnotisøren, er tilbake med en spenningsmaraton av en roman, som garantert vil ta pusten fra deg!

Stockholm, juni 2010: Generaldirektør Carl Palmcrona blir funnet hengende fra taket i sin representasjonsbolig. Tilsynelatende har han hengt seg, men det er noe som ikke stemmer, noe som er galt. Samtidig oppdages en død kvinne om bord på en fritidsbåt som driver omkring i Stockholms skjærgård. Lungene hennes er fulle av brakkvann, men det finnes ikke spor av vann på klærne eller kroppen hennes ... De to mystiske dødsfallene skal vise seg å markere begynnelsen på et skremmende kappløp mot tiden. Svensk politi står overfor sin vanskeligste sak, noensinne ... Forfatterekteparet bak pseudonymet Lars Kepler gir deg vinterens sterkeste spenningsopplevelse!

«Engasjerende og underholdende.»
Svenska Dagbladet

Paganinikontrakten har alt du kan ønske deg av en perfekt krim!

Og den har alt som gjør den til leserens verste dilemma: Du vil hele hele tiden ta små porsjoner for at boken skal vare lengst mulig, men du klarer det ikke. Og  når du er ferdig, er du misunnelig på dem som har denne fantastiske kriminalromanen til gode.

Det blir påstått at Paganini solgte sjelen sin til djevelen i bytte mot virtuositet. Er det én bok du bør inngå en liknende avtale om, så er det Paganinikontrakten. Jeg lover deg at utbyttet er djevelsk bra, Lars Kepler pisker deg gjennom romanen med tilnærmet treningspuls, og du klarer ikke stå imot. Du rives fra side til side i et forrykende tempo, drives fremover i en strøm av uvirkelige hendelser, indre og ytre samtaler i et svært enkelt språk, og korte, lesevennlige kapitler. En pageturner i uttrykkets beste forstand, og så filmatisk at du tror du er akkurat der det skjer - hele tiden. Bedre enn dette blir det ikke, hevder kritikerne, og jeg er så enig, så enig.

Et fotografi av fire mektige menn
Det hele begynner med at en stor fritidsbåt blir funnet drivende i Stockholms skjærgård, og i båten blir en ung jente funnet død, sittende i sengen. Jenta har åpenbart druknet om bord. Samtidig blir en generaldirektør med ansvar for eksport av strategiske våpen funnet svevende i løse lufta i sin leilighet på Østermalm. Han har hengt seg, men det er noe som ikke stemmer, noe som er galt. Den svenskfinske politimannen Joona Linna settes på saken og ser sammenhenger ingen andre ser, og det viktigste bindeleddet mellom de to sakene er et fotografi av fire mektige menn som hygger seg på en konsert med Paganinikvartetten.

En høyst sjelden kontrakt 
Det er ingen hvilken som helst kontrakt som er inngått mellom de fire på fotografiet. Det handler om en kontrakt som ikke engang kan brytes gjennom sin egen død, og om kynisk kriminalitet i kjølvannet av internasjonal strategisk våpeneksport. Idealister i kamp mot våpenprodusenter, og en av idealistene er vakre Penelope Fernandez, søsteren til jenta som ble funnet i fritidsbåten. Hun og kjæresten flykter fra en yrkesmorder litt utenom det vanlige, med så utspekulerte metoder at nakkehårene reiser seg. Her er mord i stor skala, og noen må dø for å slippe å realisere sitt verste mareritt. Her er levende personer med moralske dilemmaer som er uløselige. Og en sylskarp kritikk av den måten myndighetene ivaretar sine oppgaver og sitt ansvar på.

Et mareritt som må realiseres
Selvsagt tok ikke 200 000 svenske, 90 000 danske og 30 000 norske lesere feil da de roste Lars Keplers forrige bok Hypnotisøren opp i skyene. Spørsmålet er hva de nå skal si når det går opp for dem at Paganinikontrakten går forgjengeren en høy gang. For her er det mange grunner til å ta fram toppkarakter. Dette er forseggjort, originalt, uforutsigbart, og endelig en politimann som er befriende sunn, innehar fornuftens røst og kjenner på seg selv hva som er viktig og hva som er tøys. Her er skrekkromanens dukk-opp-som-troll-av-eske-effekter, thrillerens sleipe råskap og en grunnleggende tro på at det finnes gale mennesker som ikke lar noe være uprøvd når det gjelder å ta livet av folk. For å si det med fienden, den grusomme problemløseren, når han dreper sine uskyldige ofre: «Det er ikke din feil at jeg må drepe deg, det er bare et mareritt som må realiseres ...»

Av Bernt Roald Nilsen 

Til toppen

Andre utgaver

Paganinikontrakten
Bokmål Heftet 2011
Paganinikontrakten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Paganinikontrakten
Bokmål Ebok 2012

Flere bøker av Lars Kepler:

Utdrag

Plutselig skyller det over ham: Joona ser for seg hendelsesforløpet med isende klarhet. Han venter, lar hjertet roe seg litt, lar inntrykket synke inn, og er nå overbevist om at han har rett.
   Jenta som er identifisert som Penelope Fernandez, druknet i vaskebalja.
   Joona ser for seg det buede merket på huden like over brystbeinet hennes, det som minnet ham om en smilende munn, og som han gjorde patologen oppmerksom på.
   Hun ble myrdet og satt på køya i sin egen lugar.
   Nå begynner tankene å løpe fortere, han kjenner adrenalinrushet i kroppen, hun druknes i det brakke sjøvannet og plasseres i forpiggen. Dette er ikke noe vanlig drap, dette er ikke utført av hvem som helst.
   En spørrende stemme dukker opp i ham, blir raskt tydeligere, mer befalende. Den gjentar tre ord, stadig fortere og høyere:
   Gå i land, gå i land.
   Joona ser Erixon gjennom glasset, at han legger et solliv ned i en liten plastpose, forsegler den og merker den med kulepenn.
   "Titt tei," sier Erixon og smiler.
   "Vi går i land," sier Joona rolig.
   "Jeg er riktignok ikke noe glad i båter, de gynger hele tiden, men jeg har bare så vidt begynt å ..."
   "Ta deg en pause," avbryter Joona bestemt.
   "Hva er det med deg i dag, da?"
   "Bare bli med meg og ikke rør mobilen din."
   De går i land, og Joona fører Erixon med seg et stykke bort fra båten før han stanser. Han merker hvordan det heter i kinnene og at roen begynner å senke seg i kroppen hans som en tyngde i beina.
   "Det kan befinne seg en bombe om bord," sier han lavt.
   Erixon setter seg på en betonggris. Svetten pipler på pannen hans.
   "Hva er det du snakker om?"
   "Dette er ikke noe alminnelig drap," sier Joona. "Det er fare for at ..."
   "Drap? Det er ingenting som tyder på ..."
   "Vent," avbryter Joona. "Jeg er sikker på at Penelope Fernandez ble druknet i vaskebalja som står på akterdekket."
   "Ble druknet? Hva faen er det du snakker om?"
   "Hun ble druknet i sjøvannet i balja og deretter plassert i forpiggen," fortsetter Joona. "Og jeg tror planen var at båten skulle synke."
   "Men ..."
   "For da ... for da ville hun bli funnet i den vannfylte lugaren, med vann i lungene."
   "Men båten gikk ikke ned," sier Erixon.
   "Det er derfor jeg begynte å mistenke at det kan finnes en sprengladning om bord, en sprengladning som av en eller annen grunn ikke har detonert."

Til toppen

Om forfatter Lars Kepler

Lars Kepler alias Alexander og Alexandra Coelho Ahndoril

Fjorårets store krimgåte og snakkis i Sverige var pseudonymet Lars Kepler. Thrilleren Hypnotisøren slo ned som en bombe i det litterære Sverige og skapte et mediesirkus uten like. Gåten alle søkte svaret på var: Hvem var egentlig forfatteren av denne oppsiktsvekkende deburomanen? Nå er ekteparet tilbake med en ny sensasjonell roman!

Etter mye spekulasjoner og mange ville teorier kom endelig sannheten for en dag: Det var ikke én forfatter, men to, og det var både en mann og en kvinne som sto bak boksensasjonen. Ekteparet Alexander og Alexandra Coelho Ahndoril hadde lenge hatt lyst til å skrive en bok sammen. De var to mindre kjente, men kritikerroste forfattere på 42 og 43 år som har tre døtre sammen og som er bosatt i Stockholm. For å skille dette forfatterskapet fra sine egne, og for å få ro rundt skrivingen, valgte de å skrive under et annet navn.

Velskrevet, spennende og gjennomtenkt krim
Det er skrevet mange bra skandinaviske krimromaner de siste årene, men ingen har vært så ambisiøse som Lars Kepler. De to første bøkene i en serie av åtte planlagte, er begge originale på den måten at de er internasjonale i sitt tempo, og det er opplagt jobbet sinnssykt mye med karakter og plot. "Dette er en velskrevet, spennende og gjennomtenkt krim med et plot som vrir seg som en sleip, nyfanget ål på et kjøkkenbord," skrev Politiken da Hypnotisøren imponerte krimelskere i tredve land i fjor. Med Paganinikontrakten leverer ekteparet en enda sleipere ål, som er både heftig, lekker og ubehagelig spennende. Kritikerne leter febriksk etter gode nok superlativer. Ord som "trollbundet" og "åndeløs spenning" blir for puslete, de strekker liksom ikke til.

Fra filmens verden
Ekteparet Ahndorils varemerke er et vanvittig tempo og nærvær av ubehagelige undertoner. Tempoet i bøkene deres drives opp ved at de skriver i presens, og av korte kapitler på tre-fire sider og skrekkinngydende scener som minner om de verste skrekkfilmer. Her er ingen trygge eller lykkelige, bare grøss, gru og mord i stor skala. Men, det er så annerledes, så smart, så elegant og raffinert at du er helt fortapt og nødt til å lese videre. Ekteparet legger heller ikke skjul på at de henter mye inspirasjon fra filmens verden. "Vi er nesten maniske forbrukere av både filmer og bøker, så naturligvis lar vi oss påvirke av de beste og mest spennende opplevelsene," forteller ekteparet som foretrekker krim som "er så spennende at pulsen stiger, men ikke så ekle og frastøtende som mange skrekkfilmer." Når de skriver ønsker de å tilføre krimsjangeren et filmatisk tempo, sammen med uventede personer og gåter. Og det lykkes de med. "Bedre kan det ikke bli," slår Göteborgs-Posten fast.

Og dette mener pressen:

"Rager over den gjengse kriminallitteraturen."
Aftenposten

"Høyt tempo, men også vemodig og vakkert."
Svenska Dagbladet

"Spennende, veldig spennende ..."
SVD.NO

"Bedre enn dette kan det ikke bli."
Göteborgs-Posten

"Engasjerende og underholdende."
Svenska Dagbladet

Til toppen

Bøker i serien