Selvstendighet og nasjonsbygging 1814-2014. Agderseminaret 2014 (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 250
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202499273
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Selvstendighet og nasjonsbygging 1814-2014. Agderseminaret 2014

Selvstendighet og nasjonsbygging 1814–2014 formidler ny og oppdatert kunnskap om hvordan grunnloven ble til og hvordan det nasjonale fellesskapet ble formet. Boka har to bolker, den første med fem kapitler som belyser utviklingen gjennom det dramatiske året 1814, den andre med tre kapitler som tar opp ulike sider ved 1800- og 1900-tallets nasjonsbyggingsprosess.

Det handler om den internasjonale bakgrunnen for grunnlovsverket, om hvordan de første politiske valgene faktisk ble gjennomført, om sentrale spørsmål det sto strid om i riksforsamlingen – og vi får endelig klarlagt årsakene til at egdene var kraftig overrepresentert på Eidsvoll. Vi får også innblikk i den faglige debatten om nordmenns innsats i prosessen som førte til selvstendighet: Fikk vi virkelig «friheten i gave»?

Med bakgrunn i en generell avklaring av problematiske begreper som nasjon og nasjonalisme, følger vi linjer i norsk nasjonsbygging fram mot vår egen tid. Slik får vi også et kritisk blikk på vår identitet som nordmenn: Hvordan har historikere bidratt til vår forståelse av «det norske»? Hvordan har skolen formet vår kollektive identitet? Hvordan har 17. mai-feiringen bygd opp under det nasjonale fellesskapet?

Forfatterne som bidrar i denne boka, er forskere med bakgrunn i ulike fagtradisjoner: historie, statsvitenskap, rettshistorie og språkvitenskap. Begivenhetene i 1814 er satt inn i en internasjonal kontekst, tema fra regional historie inngår i nasjonale sammenhenger. Noen kapitler gir sammenfattende status for et bredt og omfattende forskningsfelt, andre kapitler presenterer ny forskning på mer avgrensede områder.

Boka vil være av interesse for alle som er opptatt av historie og samfunnsforhold. Den henvender seg både til forskere, studenter og et allment historieinteressert publikum.

Til toppen