Dødens sirkel (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202330132
Kategori: Krim og spenning
Omtale Dødens sirkel

Dette er Chris Tvedts femte roman i den kritikerroste serien om bergensadvokaten Mikael Brenne. Denne gangen er den sympatiske, men rufsete advokaten i vanskeligheter. Store vanskeligheter. Og når ingen andre strekker frem en hjelpende hånd, kommer Synne på banen. Hun som Mikael en gang sviktet så grovt, og som forlot advokatkontoret i fullt sinne. Nå blir hun hans reddende engel.

"Full pakke fra Chris Tvedt. Femte bok i serien om advokat Mikael Brenne er en skikkelig højdare - så fullpakket med spenning, overraskelser og snedige vendinger at klisjeen "leses på strak arm" ligger faretruende nær. Nå puster han Staalesen, Nesbø og andre favoritter i nakken.
Bergens Tidende

Til toppen

Vinner av Rivertonprisen 2010

Andre utgaver

Dødens sirkel
Bokmål Heftet 2011
Dødens sirkel
Bokmål Ebok 2010
Dødens sirkel
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Dødens sirkel
Bokmål Lydbok-CD 2017
Dødens sirkel
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017

Flere bøker av Chris Tvedt:

Om forfatter Chris Tvedt

Chris Tvedt intervjuet av Bernt Roald Nilsen

Herlig krimformel:
Innertier av Chris Tvedt

"Det er veldig greit å ruske Mikael Brenne ut av advokatrollen og inn i virkeligheten. Jeg tror nok han har godt av det. Advokater møter jo som regel kriminelle utenfor det vi tror er de kriminelles virkelighet," slår Chris Tvedt fast.

Han er tydelig når vi spør hva som er tema i hans siste bok, Dødens sirkel. Justismord. Det betyr ikke nødvendigvis at boka handler om at den dømte er uskyldig. Det er selve årsaken til at justismord kan skje, Tvedt vil til livs.

Ideen blir til
"Jeg vet nøyaktig hvordan temaet i min siste roman ble til. Jeg så et program på NRK2, som handlet om den påståtte massemorderen Thomas Quick. Programmet satte spørsmål ved sannheten i flere av de sakene der han har innrømmet å ha drept offeret. Så begynte kona og jeg å legge kabalen. Det ble en omfattende historie. Når den var ferdig, måtte vi også sette Brenne inn i saken. Først da ble historien en del av en kriminalroman, forklarer Cris Tvedt.

En ny formel
At Tvedt ikke går av veien for forrykende action, fikk vi bevist til fulle i hans forrige bok, Rottejegeren. Så har han da også amerikanske thrillerforfattere som James Lee Burke og John D. MacDonald som favoritter. Denne gangen tar han et nytt grep, og nærmer seg den engelske krimsjangeren med mindre action, mer innfløkt plot og et krim-mysterium der mange løse tråder legges ut, og sakene løses i ulogisk rekkefølge. Og han lykkes. Mange krimforfattere skriver den ene boka etter den andre etter samme oppskrift. Chris Tvedt kunne selvsagt brukt de samme akkordene. Det funker jo! Men, han tar sjansen på å bryte thrillermønsteret, og skaper en ny formel. Og hvilken krimformel! Blandingen av action, finurlige sammenhenger og nesten usynlige spor er en herlig innertier.

Problemer i kø
"Kabalen må uansett gå opp. De løse trådene skal samles og rettferdigheten skje fyldest. Det er jo det som er så bra med krim! Å gjenopprette balansen etter at vi har fulgt helten og hans fall og problemer," understreker Tvedt. Denne gang står problemene i kø for Brenne. Og han får føle de kriminelles virkelighet på kroppen. For første gang i sitt voksne liv er han avhengig av andre. Men heldigvis trår Synne inn i livet hans igjen. En bra dame med den menneskelige storheten som Brenne mangler, ifølge Tvedt. Kriminalhelter er ikke bare sympatiske, minner han oss om med et flir om munnen.

Mer detektiv enn advokat
Mange har spurt om Brenne er Tvedt og vice versa. Tvedt innrømmer at det er åpenbare paralleller. Han har jobbet som forsvarsadvokat i mange år, og skriver bøkene om Mikael Brenne i jeg-form. Selv føler han at forholdet til Brenne blir løsere for hver bok han skriver. Og at Brenne er i ferd med å bli mer detektiv enn forsvarsadvokat. Bøkene er ikke lenger bare advokatkrim. De har flere sjangeres kjennetegn på høy kvalitet.

Aktuelt bakteppe
"Denne romanen ble til på bakgrunn av mordsaker det er uenighet om. Jeg tenker ikke minst på mordsakene til Quick, fetteren til Birgitte Tengs og Fritz Moen," sier Tvedt. De er paralleller til saken i romanen hans, der Aron Søvik er dømt for dobbeltmord i det trange indremisjonsmiljøet på Vestøy for 25 år siden. Legkristne miljøer kunne forøvrig Chris Tvedt godt tenke seg å dykke dypere ned i ved en annen anledning. Han har familiebakgrunn i et sånt miljø, og ser potensial til mye godt stoff. Men det prosjektet står ikke først i køen. Han er allerede i gang med å planlegge en ny roman. Et annerledes konsept, ifølge Tvedt. Om Mikael Brenne er med i konseptet, vil han ikke ut med. Typisk Tvedt. Han er en mester i å holde deg på pinebenken.

 

Dødens sirkel er Chris Tvedts femte roman med bergensadvokaten Mikael Brenne i hovedrollen. Allerede med debutromanen Rimelig tvil høstet han strålende kritikker. Her er noe av det pressen har skrevet om hans romaner:

Om Rimelig tvil (2005):

"Helstøpt krimdebut som utforderer Varg Veum!"
VG

"Dette er rett og slett en drivende god krimdebut!"
Dagbladet

 

Om Fare for gjentagelse (2007):
"En knallbok. Det er bare å gratulere!"
Bergensavisen

"Et solid stykke krim."
Dagsavisen

 

Om Skjellig grunn til mistanke (2008):
"Chris Tvedt har etablert seg på øverste halvdel av norsk krims elitetabell." - VG

 

Om Rottejegeren (2009):

"Rottejegeren er en av de mest helstøpte spenningsromanene noen norsk forfatter har levert på år og dag."
Stavanger Aftenblad

"Nok en gang treffer Chris Tvedt blink. Dette er en drivende god historie."
Bergensavisen

Til toppen

Utdrag

"Jeg ..." Det stoppet opp for meg. "Jeg er livredd," sa jeg omsider. "Det er tre uker til saken mot meg kommer opp, og jeg vet at jeg kommer til å bli dømt."
   "Det er ikke sikkert! Det kan godt hende at ..."
   "Jeg kan ikke vinne den saken, Synne. Det tjener ikke til noe å lure seg selv. Jeg blir dømt, og jeg kommer til å få en lang fengselstraff. Jeg vedder på at du for lengst har spurt Rune om hvordan saken står, så du vet at jeg har rett."
   "Vi har snakket om det," innrømmet Synne. "Men det nytter ikke å gi opp, Mikael. Du har ikke tapt den saken før dommen har falt. Og hvis så galt skulle skje at du blir domfelt, så er det ikke verdens undergang. Livet går videre."
   Jeg ristet på hodet. "Det er verdens undergang."
   Hun åpnet munnen for å protestere, men jeg lot henne ikke slippe til. "Jeg er advokat, Synne. Det er alt jeg er kvalifisert til. Jeg har faktisk aldri hatt noen annen jobb. Omgangskretsen min er andre advokater og jurister, vennene mine også. Jeg har ikke familie, verken barn, søsken eller ektefelle. Den eneste jeg har er min far, i den grad han kan sies å være til stede. Og da har jeg ikke engang nevnt økonomien. Huset kommer til å ryke. Det er som å ha fått en diagnose på en dødelig sykdom. Når jeg tenker på fremtiden, så klarer jeg ikke å se mer enn tre uker frem i tid. Etter det er alt svart."
   Synne ble sittende en stund uten å si noe. "Det er sikkert riktig, Mikael," sa hun omsider. "Og kanskje jeg burde holde kjeft. Jeg tror ikke at jeg helt kan forestille meg hvordan du har det. Men slik jeg ser det, så har du egentlig to valg. Du kan gi opp, eller du kan kjempe videre. Og du har alltid kjempet videre, uansett odds. Det er en av de egenskapene jeg har beundret hos deg. At du aldri gir opp."
   Uten forvarsel kjente jeg raseriet stige opp i meg. Jeg hadde lyst til å brøle til henne at hun ikke hadde noen rett til å stille krav, at hun kunne ryke og reise med all sin snusfornuft, at hun ikke visste hvordan det var å være meg, men jeg reise meg i stedet.
   "Jeg må stikke," sa jeg.
   "Hvor skal du?"
   "Til min far. Jeg har ikke sett ham på evigheter."
   "Ta kontakt med Rune," ropte hun etter ryggen min. "Det hjelper ikke å fortrenge det. Saken din forsvinner ikke av seg selv."

Til toppen