Hemmeligheter fra fortiden (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The lost Years
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202382186
Kategori: Krim og spenning
Omtale Hemmeligheter fra fortiden

Det forsvunne brevet

 

Den unge, vakre Mariah opplever sitt livs mareritt da hun finner sin far myrdet, liggende over skrivebordet i arbeidsværelset med hodet og skuldrene i en pøl av blod. Mariah forsto at noe var galt allerede før hun kom hjem til foreldrene, for de tok ikke telefonen da hun ringte sent på kvelden, men at hennes kjære far skulle vært skutt og drept i sitt eget hjem, er hinsides hennes fatteevne. Hvorfor skulle noen drepe en så snill og hyggelig universitetsprofessor som hadde pensjonert seg tre år tidligere og som tilbrakte det meste av tiden sin med å granske manuskripter fra oldtiden? 

Moren til Mariah lider av fremskreden Alzheimers og er ikke lenger den hun var. Det meste av tiden er hun helt fjern, men hun får likevel med seg ting, og hun var svært opprørt over at Mariahs far hadde en affære med en yngre kvinne. Kan hun ha skutt sin mann i et anfall av sjalusi? Og hvis det ikke var henne, vet hun da noe om mordet? Hva kan være skjult i den forvirrede hjernen hennes?

En rekke mistenkte
Elskerinnen Lily gir uttrykk for at hun savner Jonathan mer enn noe annet, men hun lyver både til politiet og til vennene sine. Jonathan gjorde det slutt med henne bare noen dager før mordet, og det gjorde henne rasende. Det er også noe skummelt med pleieren til Mariahs mor. Hun gjør en plettfri jobb, men skjuler en mørk fortid og vet mer enn hun vil si om mordet. Få dager før han døde fortalte faren til Mariah familiens prest i all fortrolighet at han hadde kommet over et brev skrevet av selveste Kristus. Faren ville sende det tilbake til Det vatikanske biblioteket i Roma, men han hadde først fått det vurdert av eksperter for å avgjøre om det var ekte. Hvem disse ekspertene var avsløres ikke, men det åpner for flere potensielle mordere og en rekke nye mistenkte.

Brennende engasjement
Lily kommer igjen i søkelyset. Hun har vært med Mariahs far på arkeologiske utgravninger flere ganger og var hans nærmeste fortrolige. Det er derfor svært sannsynlig at han fortalte henne om brevet, og kanskje overlot det i hennes varetekt. I tillegg ville nok faren ha fortalt en eller flere av sine venner om funnet. Han hadde fire venner som alltid deltok på hans årlige utgravninger og som delte  farens brennende engasjement for oldtiden. Kan dette engasjementet ha gått over i besettelse for en eller flere av dem? Noen lyver. Ingen vil innrømme å ha sett brevet, men hvor er det?

Av Lisa Svendsen

 

Romanen byr både på en mordgåte som tar pusten fra en, og en spennende jakt på det som kan vise seg å være tidenes største religiøse og arkeologiske skatt.
- Bookreporter.com

Ikke lån bort denne boken, for det kan hende du ikke får den tilbake. Hemmeligheter fra fortiden er nemlig en bok du vil ønske å beholde.
- Pittsburgh Tribune

Til toppen

Om forfatter Mary Higgins Clark

- hele verdens spenningsdronning


Det er ikke uten grunn at Mary Higgins Clark bærer den ærefulle tittelen hele verdens spenningsdronning. Hun har skrevet mer enn 30 romaner som alle har toppet utallige bestselgerlister og som til sammen har solgt i over 80 millioner eksemplarer verden over.

Allerede under oppveksten i Bronx visste hun at hun ville bli forfatter. Evnen til å fortelle historier var en del av hennes irske bakgrunn, og det virket helt naturlig for henne å bruke sitt skarpe blikk og sin nysgjerrige natur til å lage fortellinger om menneskene og forholdene hun iakttok.

Begynte å skrive da hun ble enke med fem små barn
Mary Higgins Clark er åpen om sin barndom i fattigdom og familiens endeløse kamp for å få endene til å møtes; hennes år med stipend på en eksklusiv pikeskole; hennes arbeid etter skoletid som sentralborddame på et hotell hvor hun med stor fryd overhørte gjestenes telefonsamtaler; hennes elskede brors død under 2. verdenskrig; hennes korte, men hektiske karriere som flyvertinne; hennes giftermål med Warren Clark som hun hadde vært hemmelig forelsket i i årevis. Ekteskapet fikk en brå slutt da ektemannen døde uventet og etterlot henne som enke med fem små barn. Det eneste hun ikke vil snakke om er alderen sin. Men hun begynner utvilsomt å bli "en voksen dame". 

Endelig - etter seks år og førti avslag
Fast bestemt på å ta vare på familien og skape seg en karriere startet hun for alvor å skrive da hun ble enke. Men først etter seks år og førti avslag fikk hun endelig antatt en novelle. Og i 1975 kom hennes gjennombruddsroman Hatets gisler. Etter det tok det henne to år å skrive den neste romanen Øyenvitnet. Den ble øyeblikkelig en bestselger og ble solgt for store summer verden over. Og dermed var det gjort.

En spenningsprinsesse ble kronet
Hun ble erklært for tidens store spenningsprinsesse. Og siden har det gått slag i slag. Som perler på en snor har over 30 romaner, som alle har toppet bestselgerlister, sett dagens lys. Og flere vil det trolig komme, for som Mary Higgins Clark sier hver gang noen spør om hun ikke snart har tenkt å slutte å skrive og bare nyte livet: "Aldri! Hvis du vil være lykkelig i ett år, bør du vinne i lotto. Hvis du vil være lykkelig hele livet, må du elske det du holder på med. Og det gjør jeg."

 

Og dette mener pressen om forfatterskapet:

En gripende thriller fra bestselgerforfatteren Mary Higgins Clark.
- Publishers Weekly

Mary Higgins Clark har skrevet nok en fulltreffer.
- Aftenposten

Tilhengere kommer raskt til neglebitingsstadiet!
- Kirkus Reviews

Mary Higgins Clark gir som alltid sine lesere mer enn de forventer. Hennes klare litterære språk og tydelige karakterer lover deg en fornøyelig lesning. Enda en gang leverer spenningsdronningen varene, og vi gleder oss allerede til hennes neste nervepirrende bestselger.
- Bookreporter

Mary Higgins Clark har gjort det igjen. Hun har laget en god og solid krim med ett mål for øye: Underholdning!
- Bookstaver

Mary Higgins Clark har skrevet nok en roman med en fascinerende historie og med spennende karakterer som gjør det umulig å legge den fra seg.
- Suite 101

En overflod av utspekulerte handlinger. Clarks gnistrende fortelling om identitetstyveri, hevn og mord er blitt en fristende og tankevekkende thriller.
- Booklist

Til toppen

Utdrag

I et forsøk på å tenke kjølig og målrettet konsentrerte hun seg om mordkvelden, og begynte med politiets ankomst. Mor var så hysterisk at de sendte bud på ambulanse, mintes hun. På sykehuset satt jeg ved sengen hennes hele natten. Hun jamret og gråt. Jeg hadde blod over hele blusen fordi jeg hadde bøyd meg over far og lagt armene om ham.
   Heldigvis ble ikke mor skrevet ut før tirsdag kveld, for da slapp hun å se all politiaktiviteten i huset. Som nå ble erklært å være et åsted. De mer eller mindre demonterte fars arbeidsværelse. Nederste skuff i fars skrivebord, der han hadde pistolen, var åpen da jeg kom hjem mandag kveld. Men den skuffen var bestandig låst.
   Selv den varme koppen hun holdt i hendene, kunne ikke stoppe kuldegrøsset som bølget gjennom henne. Han pleide å ta mor med seg på skytetrening, tenkte hun. Han ville se om hun kunne klare det. Det var for omtrent ti år siden, og han sa at hun var riktig flink til å skyte den gangen.
   I et forsøk på å skyve fra seg den grufulle slutningen som den slags tanker kunne føre til, tvang Mariah seg til å tenke på den samtalen hun hadde hatt med fader Aiden like før de forlot klubben. Far oppsøkte fader Aiden for ni dager siden, og fortalte ham at han trodde han hadde funnet brevet Jesus kan ha skrevet til Josef av Arimatea. Far hevdet at han hadde fått bekreftet at det virkelig var dette brevet som ble stjålet fra biblioteket i Vatikanet på 1400-tallet. Hvem var eksperten som fikk se det? Men vent et øyeblikk nå. Fader Aiden sa at far hadde vært urolig fordi en av ekspertene bare hadde vært interessert i funnets pengeverdi. Hvis fader Aiden hadde forstått det riktig, måtte det bety at far viste det til mer enn én person.
   Hvor er brevet nå? Gode Gud, er det her - blant fars dokumenter? Jeg må lete etter det - men til hvilken nytte? Jeg kan ikke finne det blant alle de andre skriftene han gransket. Men hvis far hadde det, og han mente å sende det tilbake til Vatikanets bibliotek, kan det da ha blitt stjålet etter at far ble skutt?
   Telefonen på kjøkkenet ringte, og Mariah reiste seg fort og løp for å ta den. Det var kriminalbetjent Benet. Han spurte om han og kriminalbetjent Rodriguez kunne komme innom i morgen formiddag cirka klokken elleve, og ta en prat med Mariah og moren.
   "Selvfølgelig," sa hun.
   Mariah forsto at årsaken til at hun hvisket, var at strupen var så sammensnørt at hun nesten ikke fikk frem ordene.

Til toppen