Mørke skyer (Innbundet)

Forfatter:

, Ellen Karine Berg (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Cloud Fever
Oversatt av: Berg, Ellen Karine
ISBN/EAN: 9788202331443
Kategori: Krim og spenning
Omtale Mørke skyer

«Jeg sa det til deg. Jeg sa det til deg!» ropte hun sint. «De mørke skyene vil ødelegge alt.»

Rosie er en inntagende niåring. Hun lager detaljerte kopier av bygninger som hun sier hun har sett i drømme, og hun forteller faren Daniel, som er helikopterpilot, at han har tre mørke skyer hengende over seg, og at han vil falle ut av himmelen og være i livsfare. Det er lett nok å avfeie en niårings drømmer, men så skjer det en ulykke, og en til, og det begynner å bli nifsere enn Daniel liker.

 

En eventyrlig pageturner

Den psykologiske thrilleren Mørke skyer er en eventyrlig pageturner. Den nagler deg til godstolen, og etterlater deg med følelsen av å ha opplevd et eventyr som kunne ha skjedd i det virkelige livet.

En niårings kamp med sine indre krefter. En manns søken etter sin egen identitet og selve meningen med livet. Et mystisk budskap fra hans far på dødsleiet. Og en eventyrlig reise, som ender i den mest dramatiske sluttscenen du kan tenke deg.

Falle ut av himmelen
Daniel Villeneuve er helikopterpilot, og slukker branner langs Canadas Stillehavskyst. En telefon bringer ham til Boulder i Colorado og hans ukjente far på dødsleiet. Der får han vite ting som snur fullstendig opp ned på livet hans. Det viser seg at faren er tibetaner og ikke italiener som moren har fortalt, og har en bakgrunn som er interessant for flere enn Daniel. Datteren Rosie ser faren sin i drømme, og det hun ser er skremmende nytt for en helikopterpilot. Tre mørke skyer henger over ham, og han skal falle ut av himmelen og være i livsfare. Når så den ene ulykken etter den andre skjer, og datterens drømmer viser seg å stemme med virkeligheten, blir tilværelsen nifsere enn han setter pris på.

En perfekt balanse
Erkjennelsen av at den gamle tibetaneren er hans kjødelige far, bringer Daniel inn i stadig nye uventede og farefulle situasjoner. Med seg på reisen har han sin nye kjæreste, Katie, en smellvakker kvinne i dyre designkær og med koreansk opprinnelse. Reisen deres balanserer nåtid og fortid, det familiære og det eksotiske, det nære Vancouver og den fjerneste av alle verdens ender du kan tenke deg.

Du vil bare ha mer ...
Mørke skyer nagler deg til godstolen. Kitty Sewell leverer en psykologisk thriller full av intriger og intelligente scener, som hele tiden fører deg i retning av en uvanlig og kraftfull avslutning. En perfekt miks av dialoger og beretninger. En hovedperson som får deg til å heie på ham hele veien, helt til han bryter målsnøret på verdens tak. Vakre Vancouver kjenner du fra bildene fra vinter-OL i fjor. Beautiful Boulder males med bred pensel, og når Sewell tar deg til verdens vakreste fjell i sluttscenen, er det bare så du gisper og vil ha mer. Av sitrende spenning. Av vakre beskrivelser. Av heftige scener som du aldri kunne tenke deg. Og ikke minst av superpappa og superhelt Daniel ...

Av Bernt Roald Nilsen

 

«En flott roman med psykologisk spenning som griper tak og ikke slipper.»
- The Globe and Mail

Til toppen

Flere bøker av Kitty Sewell:

Om forfatter Kitty Sewell

En litterær globetrotter

En briljant debutant. En av årets mest underholdende romaner. En unik story line. Intelligent og spennende. Det var ikke måte på superlativer da Kitty Sewell debuterte med Iskald beregning for noen år siden. Nå følger forfatteren opp suksessen med romanen Mørke skyer.

Hvem er nå egentlig denne suksessrike forfatteren Kitty Sewell? Det er ikke mye å finne om henne når du googler navnet hennes. Hun er ikke engang å finne på Wikipedia. Vi fant henne til slutt på en sykkel i fjellene i Granada i Sør-Spania. Det skulle vise seg at Kitty ikke bare er en hund etter å sykle. Hun kan et par andre ting også.

Mye på farten
Hun er opprinnelig svensk, og vokste opp med hester som sin største lidenskap. Hun var tretten da familien solgte bondegården i Sverige og flyttet til Kanariøyene, som da var en del av Franco-Spania. Der ble hun i fem år, før hun fulgte foreldrene til Canada. Etter ett år i Toronto og ett år som hippie i Sør-Amerika, bosatte hun seg i Vancouver og fikk seg mann og barn. Så ble det skilsmisse og to år i Alaska med barna Elise og Erik, før legen John ble hennes nye mann. De dro til England, og så Wales, der hun begynte å skrive.

Kunst og litteratur 
Først en fast spalte i lokalavisen om mental helse, så en biografi om en transseksuell, før hun tok en Master i Creative Writing. Som om ikke det var nok, utdannet hun seg også innen kunst, som skulptør, det var det hun trodde hun skulle bli. Helt til Iskald beregning ble gitt ut og salget tok helt av. Nå er barna ute av redet, Erik i Canada og Elise i Wales, og Kitty og John har bosatt seg på en fruktfarm i fjellene i Granada, der de blant annet holder på med sykkelturisme. Kitty stortrives der. Som hun selv sier: «Dette er et fantastisk sted for en forfatter. Jeg skriver, sykler litt og lager en middels paella nå og da. Så jeg har det vel ikke så aller verst ...»

Til toppen

Utdrag

En eggeplommefarget solkjole kom til syne. Hans vakre datter kom hoppende over en steinblokk lik et barn rett ut av Edens hage, med håret skimrende i alle jordens farger, tre, stein, vann, med lange, solbrune lemmer og lykksalig ansikt, og i armene holdt hun en liten og rund fleskete sak som sprellet hjelpeløst ... Han betraktet henne, halvt i ærefrykt, halvt i engstelse.
   "Hun er min," sa hun med et lykkelig smil da hun kom frem til bryggen. "Jeg fikk den av Mrs. Buckley. Hun er den minste og trenger spesiell beskyttelse, ellers kan hun bli most."
   "Kjære lille venn," bønnfalte Daniel. "Du vet at du ikke kan ta med deg en gris hjem. Tenke seg til ... Ta henne med tilbake til Mrs. Buckley, Rosie."
   "Jeg skal beholde henne," sa Rose enkelt og greit, men bestemt.
   "La barnet få beholde grisen," sa Bruce.
   "Nei, absolutt ikke," snøftet Daniel. "Amanda kommer til å få raserianfall. Dessuten er det ikke tillatt å ha husdyr i urbane strøk. Det er ulovlig. Rosie, lille venn," sa Daniel og prøvde å høres bestemt ut. "Jeg beklager, du kan ikke beholde grisen. Nå må du ta den med tilbake."
   Rose stampet med foten og freste. "Du kommer til å reise bort. Du kommer til å dra fra meg. Jeg vil ha grisen fordi jeg ikke kan ha deg."
   "Du har meg , lille venn. Du vet at jeg kommer tilbake annenhver uke. Du vet hva slags jobb jeg har."
   Rosie klemte den lille grisen tettere inntil seg mens tårene begynte å renne. "Nei, pappa. Det er tre stygge skyer. Jeg drømte det. Jeg drømmer det hver natt, og det er derfor jeg vet at det er sant."
   Daniel stirret på henne i forferdelse. Gudskjelov at han ikke hadde fortalt henne noen ting. En katastrofal flyulykke... og to igjen? Nei, han måtte ikke bli fanget i fantasiene hennes, eller begynne å tro på drømmene hennes.
   "Jeg sa det til deg. Jeg sa det til deg!" ropte hun sint. "De mørke skyene vil ødelegge alt."
   "Hva mener du, vennen min?"
   "Ikke dra noen steder." Nok en gang stampet hun med foten i frustrasjon og trass. "Ikke fly. Hvis du gjør det ... hvis du drar av gårde, beholder jeg grisen."
   Han så på sin datter. Instinktivt fornemmet hun fare og presset grisen tettere mot brystet. Så nikket hun til ham med store, fryktsomme øyne i et blekt ansikt.
   Han følte en kulde passere gjennom seg og ristet voldsomt på hodet. Det fantes ikke noe slikt som forvarsler ... Hvordan skulle han kunne forklare det for et barn?

Til toppen