Tårn (Innbundet)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202409623
Kategori: Krim og spenning
Omtale Tårn

Oslo, høsten 1944. Krigen går mot slutten, og motstandsbevegelsen har trappet opp kampen mot det tyske okkupasjonsregimet. Bygninger blir sprengt, ledende nazister blir bortført eller skutt på åpen gate. Erik Fjeld arbeider på grunnplanet i motstandsorganisasjonen H7, da han en dag blir valgt til å erstatte en av De fem i organisasjonens hemmelige ledelse. Fjeld oppdager snart at alt ikke er som det burde være i H7-ledelsen.

En natt er han vitne til at en ung kvinne blir myrdet, og snart er han viklet inn i et komplott som først når sitt klimaks da kong Haakon 7. kommer tilbake til Norge etter krigen. Før den tid har H7 blitt rullet opp, og Fjeld må etterforske komplottet samtidig som han er på flukt fra Gestapo.

Tårn er en thriller av god, gammel klasse, slik vi kjenner fra bøkene til Eric Ambler, Ian Fleming og Alistair MacLean. Forfatteren har moret seg med å puste liv i gamle klisjeer, og boken er full av referanser til både kvaliteskrim og detektivhefter, tegneserier og Hitchcock-filmer. Samtidig er boken gjennomsyret av forfatterens enorme kunnskaper om Norge under Den 2. verdenskrig. Bernt Rougthvedt har maktet å gjenskape den paranoide verden som norske motstandsbevegelse var nødt til å bevege seg i - et mer perfekt utgangspunkt for en thriller kan man knapt tenke seg!

 

Anmeldelser

Tårn er skremmende, og Rougthvedt holder leseren i et stramt grep. Men det er hans kunnskaper om tilstanden i Norge under andre verdens krig, som imponerer mest.(...)
Det blir aldri for mye informasjon, personene blir aldri statiske og forfatteren evner å konvertere sin historiske kunnskap til brikker i et klassisk og sannsynlig krimdrama. Sidene flyr. Den ene spennende scenen tar den andre, og før du vet ordet av det er boken ferdig.

-Telemarksavisa

Med kongelig vri
Spesielt spenstig for dem som interesserer seg for 2. verdenskrig. Men morsom for andre også. Særlig den kongelige vrien. (...) Vi leser gjerne en slik type thriller en gang til.
Varden

Underholdende hele veien.
- Ingvar Ambjørnsen, VG

Frydefull lek med krigens rekvisitter.
- Aftenposten

Vel så viktig er det at forfatteren klarer å gjenskape fortidas atmosfære, dens språk, dens verdensanskuelse og dens omgangsformer.(...) Rougthvedt skriver gode dialoger og skildrer mange fine karakterer. Han lykkes i å gjenskape et Oslo du tror på.
- Dagbladet

Stilig, lekende og kunnskapsrikt om motstandsbevegelsens  kanp
mot okkupasjonsmakten.
- Hamar Arbeiderblad

Rougthvedt gir igjen gode beskrivelser av det gamle Oslo, uten at vi får følelsen av helten hans griper inn i historiens gang på en utilbørlig måte. Og minst like viktig i en roman, uten at forfatterens store kunnskaper om perioden kommer i veien for fortellingen ellers. Også den overraskende avslutningen er basert på nyere historiske funn og påstander fra virkelig-heten, som vi selvfølgelig ikke skal avsløre her.
Dagsavisen

Til toppen

Andre utgaver

Tårn
Bokmål Ebok 2013
Tårn
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Bernt Rougthvedt:

Om forfatter Bernt Rougthvedt

Bernt Rougthvedt (f. 1956) bor i Skien. Han er cand. philol. med fagene religionshistorie, historie og norsk. Har skrevet en rekke tidsskriftartikler, og samarbeidet med Terje Emberland om biografien til forfatter og frontkjemper Per Imerslund (Det ariske idol, 2004).

Til toppen