En liste for livet (Innbundet)

Forfatter:

, Kirsti Vogt (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Life List
Oversatt av: Vogt, Kirsti
ISBN/EAN: 9788202459918
Kategori: Romaner
Omtale En liste for livet

En mors kjærlighet

«Det er klart du har forandret deg, men vennen min, jeg er redd for at du har gått bort fra det du innerst inne ønsker deg. Har du i det hele tatt noen mål i dag?» Brett har for lengst glemt den gamle listen hun som 14-åring laget over mål i livet. Listen der det sto ting som: «Lære fransk, finne kjærligheten, få barn, hjelpe de fattige, få et fint hus». Når moren dør, er Brett knust av sorg og slett ikke forberedt på morens plan: Brett må gjennomføre alt som står på listen før hun kan få arven sin...

OMVEI TIL LYKKEN

En liste for livet av Lori Nelson Spielman er en bok du leser med et smil om munnen og gråten i halsen. Det er en frisk, vakker og varm fortelling om de viktige valgene i livet.

Den gamle listen Brett laget som 14-åring over hva hun håpet å oppnå hadde gått i glemmeboken for lenge siden. På denne listen sto det ting som står på veldig mange tilsvarende lister: Lære seg fransk, dra til Paris, skaffe seg hund, finne kjærligheten, få barn, hjelpe de fattige, få et fint hus. Nå er Brett 34 år og har tilsynelatende alt. Hun er markedssjef i det veldrevne kosmetikkfirmaet til moren, og hun bor sammen med sin kjekke kjæreste i en stor og fin leilighet. Det ser ikke ut til å være en eneste sky på himmelen. Men når moren dør, blir Bretts verden snudd på hodet.

Har alt – og mister det
Hun er knust av sorg, for hun og moren sto hverandre svært nær. Brett har sin fulle hyre med å takle tiden som nå kommer. Men ikke nok med det! Det viser seg nemlig at moren har en helt spesiell plan for datteren. I stedet for å bli utpekt som ny direktør for familiefirmaet, slik hun er blitt forespeilet, får hun sparken, og før hun kan få sin rettmessige arv, har moren bestemt at hun først må fullføre resten av punktene på listen hun skrev som 14-åring. Brett kan ikke forstå hvorfor moren har gjort dette mot henne. Som voksen kvinne har hun jo helt andre mål i livet enn da hun var en ung jente.

Ut av komfortsonen
Dessuten er det ikke alle punktene på listen som lar seg fullføre. Hvordan skal hun for eksempel klare å etablere et forhold til faren sin, som døde for flere år siden? Andre mål («bli en fantastisk god lærer») ville innebære at hun måtte forandre alle framtidsplanene sine. Og hvorfor har ikke moren strøket over «finne kjærligheten»? Men Brett har rett og slett ikke noe annet valg enn å forsøke å fullføre listen i løpet av tidsfristen moren har satt på ett år. Hun må ut av komfortsonen – og dermed også risikere å dumme seg ut. Flere ganger er hun nær ved å gi opp. Likevel er det noe som blir stadig tydeligere: Livet bringer oss ikke større problemer enn dem vi kan klare å løse. Tvert imot kan disse problemene kanskje være en forkledt velsignelse?

En bok å bli glad i
Lori Nelson Spielman skriver på en så medrivende måte at det er umulig ikke å bli engasjert. Dessuten skildrer hun personer som ikke er perfekte, mennesker av kjøtt og blod som vi kan identifisere oss med og heie på. Vi gråter med dem når de har det vondt, og vi gleder oss med dem når det går dem godt. Og når romanen er slutt, er det som å ta avskjed med gode venner.

Av Jorid Mathiassen

Til toppen

Andre utgaver

En liste for livet
Bokmål Ebok 2015
En liste for livet
Bokmål Lydbok-CD 2015
En liste for livet
Bokmål Lydbok MP3-CD 2015
En liste for livet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
En liste for livet
Bokmål Heftet 2016

Flere bøker av Lori Nelson Spielman:

Anmeldelser av En liste for livet

«Spielmans debut sjarmerer.»
Kirkus Reviews

«En vidunderlig, rørende historie som minner oss om å leve livet fullt og helt.»
Cecelia Ahern, (forfatter av PS: Jeg elsker deg!)

«En liste for livet har et stort hjerte, og en enda større sjel.»
Sarah Addison Allen, forfatter

«Uimotståelig! Den inneholder alt jeg elsker og ser etter i en bok. En intelligent, morsom og gripende pageturner.»
Susan Elizabeth Phillips, forfatter

«Lori Nelson Spielman har skrevet en hjertevarm og underholdende roman.»
Maren Schürmann, Westdeutsche Allgemeine Zeitung 

«Jeg tok til tårene flere ganger, for boken er både gripende og alvorlig samtidig som den er full av varme og humor.»
Beathesbokhjerte.no

«Denne debutboken er virkelig en perle.»
Anettesbokboble.com

«Den var rett og slett umulig å legge bort, og jeg er helt seriøs når jeg sier at jeg faktisk ble litt deprimert da den var ferdiglest.»
Lesmye.blogspot.no

Til toppen

Om forfatter Lori Nelson Spielman

Lori Nelson Spielman har tidligere arbeidet som logoped og skolerådgiver, og er nå lærer i hjemmeundervisningen ved siden av å være forfatter. Hennes andre roman, Sweet Forgiveness, kommer på norsk i 2016. Hun er fra Michigan, der hun bor sammen med sin mann og en veldig bortskjemt katt.

Til toppen

Intervju

Tar verden med storm

Amerikanske Lori Nelson Spielman opplever det som er svært få debutanter forunt: at den første romanen hun skriver blir en internasjonal bestselger. En liste for livet er under oversettelse til tretti språk, og i fjor ble den den mest solgte boken i Tyskland.

Her forteller forfatteren selv om hva som inspirerte henne til å skrive En liste for livet:

Frøet til denne romanen ble funnet i et gammelt skrin. Det var mange år siden sist jeg hadde tatt det fram, og duften av sedertre slo imot meg da jeg åpnet det. I skrinet lå min første bankbok, min bestemors rosenkrans, et par sølvdollar og et sammenbrettet ark. Nysgjerrig brettet jeg ut det gulnede papiret, og der sto det øverst med skjønnskrift: Loris liste. Min gamle liste over mål i livet.

Listen hadde 29 punkter, ting jeg mente måtte til for å få et godt liv. Jeg skulle ønske jeg kunne ha sagt at alle målene var uegennyttige, men mange av dem var pinlig selvopptatte og trivielle. Men hjelpe folk sto i alle fall på listen. Og det samme med donere kroppen min til forskning, selv om det sto kanskje foran.

Forhold var viktig. Jeg var en hengslete jente med for store tenner og for små bryster som i stor grad ble oversett av det motsatte kjønn. Så selvsagt sto bli populær og få kjæreste øverst på listen, fulgt av mer langsiktige mål som et godt ekteskap og få barn.

Allerede som ung jente elsket jeg å fortelle historier, selv om å bli forfatter ikke var et punkt på listen. Jeg hadde aldri møtt en forfatter; forfattere bodde i New York eller i store villaer med utsikt over havet. I stedet drømte jeg om å bli lærer, noe som var langt mer oppnåelig.

Da jeg tretti år senere leste gjennom listen, gledet det meg at jeg faktisk hadde nådd mange av målene, selv om ikke alt var oppnådd. Og mens jeg leste, tenkte jeg på hvor annerledes livet ville ha blitt hvis jeg hadde nådd alle målene jeg hadde satt meg den gangen. Dermed begynte fantasien å jobbe, og en fortelling tok form. Hva om noen ble tvunget til å fullføre listen sin – en liste hun for lengst hadde glemt?

Jeg så faren ved at fortellingen kunne bli forutsigbar, og så for meg lesere som himlet med øynene og var sikre på at Brett til slutt kom til å gifte seg med sitt livs kjærlighet og få både barn, hund og hest. Derfor kunne ikke målene hennes være lett oppnåelige eller være så konvensjonelle som leserne forventet. Jeg ønsket at noen mål skulle lede til andre, og på en uventet måte.

Utgangspunktet for En liste for livet var altså min egen liste. Jeg fikk riktignok verken barn, hund eller hest. Men jeg fikk en ektemann og en katt, og har fått oppleve at boken min har havnet i deler av verden jeg kanskje aldri kommer til å besøke. Romanen vil møte nye lesere og forhåpentligvis underholde og muligens også skape diskusjon. Og kanskje kan min historie inspirere en annen jente, i en annen liten by til å sette seg sine egne mål, å strebe etter noe som er hennes og bare hennes. Og enten målene hennes er beskjedne eller kjempestore, dumme eller ambisiøse, så spiller det ingen rolle. Det viktigste er at hun har drømmer.

Lori Nelson Spielman

Til toppen