Granada (Heftet)

Forfatter:

, Anne Aabakken (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 272
Forlag: L.S.P.
Språk: Bokmål
Originaltittel: Thulathiyyat Granata
Oversatt av: Aabakken, Anne
ISBN/EAN: 9788292618127
Kategori: Romaner
Omtale Granada
Granada er en moderne historisk roman som analyserer både fortiden og fremtiden. Frem til det femtende århundre var Granada i Spania et muslimsk samfunn. Ferdinand II av Aragón og hans kone Isabella, som regjerte store deler av det vi i dag kjenner som Spania, ønsket å samle hele den iberiske halvøy under ett kristent styre, og i 1478 etablerte de den spanske inkvisisjonen.
Den 2. januar 1492 lyktes de å erobre sultanatet Granada, og muslimsk kultur og litteratur ble forbudt og innbyggerne ble tvunget til å konvertere. Denne episke fortellingen følger skjebnene til den respekterte lederen og boktrykkeren Abu Jaafar og hans familie i en tid da både jødiske og muslimske innbyggere ble fordrevet, og et kristens Spania stod frem som den nye europeiske stormakt.

Ashour undersøker og kritiserer mange av de problemer og utfordringer som moderne arabiske samfunn står overfor, som politisk undertrykkelse, mannssjåvinisme, samt klasse og etnisk diskriminering. Hun gir stemme til de marginaliserte og undertrykte, og artikulerer verdiene, håpene og drømmene til et folk som er traumatisert av tap, eksil, og tvang.

Den kanskje viktigste betydningen av Granada finner vi i behandlingen av spenningene mellom muslimer og kristne, utfordringer som den moderne verden fremdeles strever med. Granada er ett kraftfullt og utvetydig nei til intoleranse, en tekst vi ønsker velkommen i disse problematiske tider.

Til toppen