Kunsten å være den man er (Innbundet)

Forfatter:

Kurt Hanssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: A Well-Tempered Heart
Oversatt av: Hanssen, Kurt
ISBN/EAN: 9788202431556
Kategori: Romaner
Omtale Kunsten å være den man er

Kunsten å trollbinde

Noen bøker setter spor. Dype spor. De kaster deg inn i en annen verden, trollbinder deg og får deg til å glemme tid og sted. Du føler deg fullstendig fortapt.

Jeg visste lite om Burma før jeg leste Kunsten å være den man er. Nå vet jeg at jeg må dit. Om jeg nettopp har lest et eventyr, en fabel eller en fortelling fra virkeligheten, spiller liten rolle. Først og fremst handler Jan-Philipp Sendkers bok om å bli elsket ubetinget, å kunne stole helt på noen. Boken er et mesterverk om hva hjertet trenger for å overleve.

En stemme i hodet
Allerede når du ser omslaget til boken, forstår du det. En stemme sier deg at du skal lese nettopp denne boken. "Hei, jeg har en eventyrlig historie å fortelle deg. En historie som kan forandre livet ditt!" Lytt til stemmen, gjør som Julia i romanen, 38 år, vellykket advokat på Manhattan, likevel ulykkelig. En kvinnestemme i hodet stiller provoserende spørsmål ved de valg hun har tatt i livet. Verken en psykiaters resepter eller en venninnes velmente råd kan hjelpe henne, men en munk i New York kan fortelle at hun må finne ut hvem som eier stemmen i hodet for å bli kvitt den.

Tilbake til Burma
For å finne fred legger Julia ut på en lang reise. Hun vender tilbake til sine forfedres hjem i Burma, og gjenforenes med sin halvbror U Ba. Sammen prøver de å avdekke identiteten til kvinnen som eier stemmen i hodet til Julia. Det fører oss til den eksepsjonelle historien om enken Nu Nu. Det er politisk uro og barbarisk borgerkrig, og begge sønnene hennes kommanderes ut i tjeneste. Hun vil redde dem fra den sikre død, og tar en beslutning som skal plage henne resten av livet.

Dyster og vakker
På mesterlig vis klarer Sendker å skru sammen Julias historie med den til Nu Nu. Du får innsikt i livet til folk i en burmesisk landsby, blir kjent med flere buddhister og deres teorier om hva et godt liv er, men først og fremst er dette Julias søken etter seg selv og hva som kan gjøre henne lykkelig. En enkel, velskrevet bok som nesten føles som en litterær meditasjon, både dyster og vakker, garantert en leseopplevelse du vil huske.

Lytt til din indre stemme  
Kunsten å være den man er følger opp Jan-Philipp Sendkers store gjennombruddsroman Kunsten å høre hjerteslag, men kan så absolutt leses isolert. Den trollbinder leseren på samme måte som gjennombruddsromanen, og også denne boken bør leses sakte. Og nytes. Menneskene i boken er så levende at du føler at du kjenner dem, og ønsker du å utvide dine tanker og følelser om kjærlighet, tap og tilgivelse, er sjansen for at du forelsker deg i bokens budskap. Så lytt til den indre stemmen din! Les denne boken!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Kunsten å være den man er
Bokmål Ebok 2014
Kunsten å være den man er
Bokmål Heftet 2014
Kunsten å være den man er
Bokmål Lydbok-CD 2014
Kunsten å være den man er
Bokmål Lydbok MP3-CD 2014
Kunsten å være den man er
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Anmeldelser av Kunsten å være den man er

«Det handler om kjærlighet og tap, og om å forstå hva som virkelig betyr noe. Dette er en oppsiktsvekkende god roman som kan forandre livet. Jeg vet at den har forandret mitt. Å si at jeg elsker den, er en underdrivelse.»
Caroline Leavitt, forfatter

«En interessant og gripende roman.»
- Booklist

Til toppen

Om forfatter Jan-Philipp Sendker

En historie fra det urørte Burma

Forfatteren Jan-Philipp Sendker mener at mange i Burma lever under mindre tidspress og mindre jag etter materielle goder. Kanskje har vi noe å lære?

Hvilket inntrykk satt du igjen med etter at du hadde besøkt Burma første gang?At jeg hadde vært i et land som var nesten helt uberørt av vår forbruksorienterte, materialistiske tankegang. Et sted der folk hadde god tid, og var åndelige på en veldig positiv måte.

Hva er den største forskjellen på Burma den gang og nå?
Det er så mange forskjeller at det kunne fylle en hel roman. En positiv forskjell er at frykten for myndighetene og militæret - i alle fall i de store byene - for det meste er borte. Men på den annen side så har folk plutselig fått det veldig travelt og har ikke så god tid lenger. Men dette gjelder også de store byene. Det er fortsatt veldig annerledes på landsbygda.

Burma er i ferd med å bli et populært reisemål. Hvilke steder vil du anbefale å besøke?
Mitt råd er å reise rundt på egen hånd i stedet for å dra på en arrangert tur. Besøk Yangon, Bagan og Inle-sjøen, men forsøk å dra litt utenfor allfarvei. Ikke prøv å få med deg mest mulig på kortest mulig tid, men ta deg god tid og bo på det samme stedet noen dager for å få en fornemmelse av hvordan livet er der.

Kunsten å høre hjerteslag ble en stor suksess i mange land. Var du redd for å gå i gang med en oppfølger?
Ikke i det hele tatt. Jeg hadde nemlig ingen planer om å skrive en oppfølger. Men for omtrent tre år siden var jeg i Burma, og da "så" jeg plutselig Julia gå bortover en gate ... Jeg begynte å tenke på henne og lurte på hvordan det gikk med henne. Sakte, men sikkert tok ideen om en ny bok form, og dermed var det gjort. Jeg klarte ikke å konsentrere meg om noe annet og måtte bare gå i gang. Men nå som boken er ferdig, begynner jeg å bli nervøs fordi jeg vet at det er høye forventninger blant leserne. Uansett har jeg gjort så godt jeg kunne, og kan bare håpe det beste.

Vi håper også det kommer en tredje bok om Julia?
Jeg vil også gjerne vite hvordan reisen hennes kommer til å fortsette, og den eneste måten å finne det ut på, er å skrive en ny bok!

Jan-Philipp Sendker er født i Hamburg og har vært USA- og Asia-korrespondent. I 2000 ga han ut en dokumentarbok om Kina, og siden har han skrevet flere romaner. Kunsten å høre hjerteslag er hans første bok på norsk. Og nå er han klar med Kunsten å være den man er. Forfatteren bor i dag i Berlin med familien sin.

Kjære medlem i Bestselgerklubben,
Da jeg fikk høre at min bok Kunsten å høre hjerteslag skulle gis ut i Norge, ble jeg utrolig stolt og glad. Norge har spilt en stor rolle i livet mitt. Fra jeg var 15 til jeg var 22 tilbrakte jeg hver eneste sommer i Norge. Den vakre naturen og de vennlige menneskene gjorde et varig inntrykk på meg. Oppholdene var med på å gi meg et åpnere sinn.

Nå er Kunsten å være den man er, oppfølgeren til Kunsten å høre hjerteslag, oversatt til norsk og du kan gjennom bokklubben sikre deg boken som for øvrig fint kan leses uten at du har lest den første. Det var ikke en bok jeg hadde planlagt å skrive. Det er en bok som ville bli skrevet. Den handler om Julia. Den handler om hennes reise inn i en fremmed kultur og hennes leting etter å finne seg selv. Den stiller spørsmål om det som betyr mest for oss. Kan en urolig sjel forandre seg og finne ro? Kan en sørgmodig sjel bli fylt av glede? Eller må vi for alltid være den vi er? Innerst inne handler den om den vanskelige kunsten å tilgi.

De ivrige leserne av Kunsten å høre hjerteslag i Tyskland, USA og mange andre land har forsikret meg om at oppfølgeren er like rørende og inspirerende, selv om den er svært annerledes. Jeg håper virkelig at du også vil være enig i det.

Vennlig hilsen
Jan-Philipp Sendker

Til toppen

Utdrag

Munken stoppet og ble sittende i taushet en stund. "I ditt tilfelle var det noe som gikk galt, for å si det brutalt, under transformasjonsprosessen. Jeg skal prøve å forklare det for deg."
   Han reise seg, la en ny vedkubbe i ovnen og satte seg ved siden av meg igjen.
   "Du hører en kvinnestemme?"
   "Ja."
   "Hun husker hvite pagoder og røde flekker på bakken? Hun er redd for svarte støvler?"
   "Ja."
   I går sa hun setninger på et fremmed språk, noe sånt som Thay hsone thu mya, a bti kyan thu mya a thet shin nay thu mya san sar yar kywn go thwa mai. Oppfattet jeg det riktig?"
   "Det hørtes omtrent sånn ut, ja."
   "Det er burmesisk. Dert betyr 'De dødes øy. De elskendes øy. De ensommes øy'.  På bakgrunn av alt du har forklart om denne stemmen, på bakgrunn av alt hun vet og ikke vet, har jeg mistanke om at hun levde i Burma. Hun må ha vært en plaget ånd. Et rastløst individ hvis sjel ikke fant ro etter døden, men i stedet søkte ly hos deg. Og der betyr at det nå bor to sjeler i kroppen din."
   Jeg satte meg brått opp. Det var forbløffelse i blikket hans. Tvil i mitt.
   "To sjeler?" spurte jeg.
   "Ja."
   "Jeg nekter å tro det."
   Ikke alt som lar seg forklare er sant.
   Ikke alle sannheter lar seg forklare.
   "Jeg kan ikke si at jeg klandrer deg. Det er en høyst usannsynlig historie. Men jeg er likevel overbevist om at det må ha foregått på den måten."
   "Hvor lenge kommer denne sjelen til å bo i meg før hun drar videre?"
   "Til du dør."
   "For alltid? Blir jeg aldri kvitt henne?"
   Overkroppen hans svaiet litt fram og tilbake idet han tok hendene mine. "Det finnes en mulighet til å føre henne tilbake ..."
   Munken stoppet og så lenge på meg. "Du må finne ut hvem denne kvinnen var. Finne ut hvorfor hun døde. På den måten, og bare på den måten, kan hun finne fred igjen. Da kan hun forlate kroppen din igjen. Men da må du legge ut på en lang reise. En reise mot et mål som er ukjent for deg. Er du villig til å gjøre det?"

Til toppen