Skriver det siste kapittelet først!
Sarah Jio har i løpet av noen få år rukket å bli en av USAs mest leste kvinnelige forfattere, og bøkene hennes er nå oversatt til mer enn tjue språk. Og hun er svært stolt over å ha skandinaviske forferdre.
Morgengry er Sarah Jios femte roman, og den tredje på norsk. Handlingen er lagt til hjembyen Seattle.
"Jeg vokste opp i en liten by som heter Poulsbo, en ferjetur fra Seattle. Byen ble grunnlagt av norske nybyggere som syntes bukten så ut som en fjord. Som følge av dette var barndommen min preget av den norske kulturarven, og derfor har også Norge en helt spesiell plass i hjertet mitt," røper hun smilende.
Hvordan fikk du ideen til å skrive Morgengry?
"Jeg har alltid vært fascinert av husbåtmiljøet, delvis fordi jeg er veldig glad i filmen Søvnløs i Seattle. Det begynte med at jeg diskuterte nye ideer med redaktøren min, og hun mente det var spennende å legge handlingen til en husbåt. Deretter begynte fortellingen å ta form i hodet. Det hele kom veldig lett, og Morgengry er en av de bøkene jeg har likt aller best å skrive," forteller hun.
Sarah Jio forteller at hun faktisk bodde på en husbåt i en periode mens hun skrev på romanen.
"Det var helt fantastisk, og den erfaringen det ga meg var veldig viktig for å få frem den rette stemningen i boken. Det kunne dreie seg om alt fra hvordan endene kommer vraltende opp til bakdøren din om morgenen, og til gleden ved å sitte på dekk med et glass vin ved solnedgang og se på kajakkene som glir forbi. Jeg skulle gjerne ha bo der fast."
Sarah Jio er ikke som andre forfattere. Hun starter alltid med å skrive det siste kapittelet i romanen først.
"Jeg innrømmer så gjerne at det er en litt underlig strategi, men jeg synes det er veldig tilfredsstillende å skrive SLUTT når jeg bare så vidt har begynt å skrive ... Jeg tror også det er nyttig å vite hvor jeg skal hen med fortellingen og ha et mål å skrive frem mot," forklarer hun.
Det bakes en god del i Morgengry, og det er til og med noen oppskrifter i boken. Baker du selv?
"Jeg elsker å bake! Moren min og søsteren min er svært dyktige og slår alt du finner i et bakeri, men selv om jeg ikke er like flink som dem, liker jeg godt å bake. Jeg lager ofte gresskarmuffins til de tre guttene mine på sju, fem og tre år, og i sommer har jeg laget mye pai, særlig bjørnebærpai," sier hun.
Av Jorid Mathiassen
Til toppen