Striden om strandsonen (Innbundet)

Generalinspektoratet for Kystartelleriet 1899-2001

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 144
Forlag: Eide forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788251406932
Kategori: Historie
Omtale Striden om strandsonen
Helt fra Kystartilleriet ble opprettet i 1899 har det vært strid om hvor det best hører hjemme, i Hæren eller Marinen. Denne striden er, som tittelen antyder, også det sentrale temaet i denne fremstillingen. Den følger Generalinspektoratets utvikling gjennom 100 år med skiftende sikkerhetspolitiske vinder og forsvarsdoktriner. På kort tid bygde Kystartilleriet seg opp til å bli hovedvåpenet i invasjonsforsvaret både på sjø- og landfronten. Men denne posisjonen måtte Generalinspektoratet kjempe for å beholde, først mot Hæren og senere mot Marinen. Striden om strandsonen endte med at Kystartilleriet ble slått sammen med Marinen i 1934. Samlivet i Sjøforsvaret skrantet fra første dag. Konfl ikten fortsatte etter krigen, og i et forsøk på å løse problemene ble Kystartilleriet tilbakeført til Hæren i 1953. Men tilværelsen i grønt ble kortvarig, for allerede i 1957 ble det ført tilbake til Marinen. I den nye organisasjonen ble inspektoratet ribbet for ansvar. Den sovjetiske styrkeoppbyggingen på Kola på 70-tallet ga imidlertid støtet til en revitalisering av Kystartilleriet som resulterte i en omfattende moderniseringsplan. Men med Murens fall i 1989 klappet mye sammen igjen. I utmeislingen av en ny forsvarspolitikk på 90-tallet, med vekt på fl eksibilitet og lavere budsjettrammer, var det Marinen som trakk det lengste strået. Stilltiende måtte inspektoratet se at bit for bit av de elementene som hadde tilhørt dets ansvarsområde, ble overført til andre staber. Da de siste stasjonære kystartillerianleggene ble lagt i møllpose i 2001, var Generalinspektoratets tid forbi.
ROY ANDERSEN:
1905 . SPILLET BAK KULISSENE
(2005) Hovedbok i Bokklubben Kunnskap og kultur.

Man fryser på ryggen og får en sterk følelse av hvor nær krigen mellom broderfolkene var. Bedre og mer spennende kan historie neppe skrives. Det blir rene thrilleren.
YNGVAR USTVEDT, VG
En ypperlig introduksjon til unionsoppløsningen.
ESPEN SØBYE, DAGBLADET
Andersen mestrer den vanskelige balansekunst å skrive som en journalist og tenke som en historiker. Han er en glimrende popularisator.
JØRGEN HAAVARDSHOLM, AFTENPOSTEN
Beretningen har driv og nerve, er journalistisk og ledig, samtidig som den eier autoritet og vitner om en forfatter som behersker sitt stoff ut og inn.
KARSTEN ALNES, DEN NORSKE BOKKLUBBEN

Til toppen

Flere bøker av Roy Andersen: