Herlige krydderdufter og smaker

Oppskrift på ekte hummus!

Bilde fra Vidar Bergum i sin kokebok
Fra Vidar Bergum i sin kokebok "Hummus og granateple".

Vidar Bergum har lagd årets fineste kokebok: "Hummus og granateple - Mat fra Tyrkia og Midtøsten". Med disse triksene får du lagd den perfekte hummusen hjemme på eget kjøkken.

De fleste av oppskriftene i «Hummus og granateple» er klassisk, hjemmelagd mat slik den lages på de mange kjøkken rundt omkring i Tyrkia og Midtøsten – en av de store mattrendene i 2018.

 

Oppskrift på hummus - Hummus og granateple

Nøkkelen ligger i å koke kikertene selv i stedet for å bruke kikerter på boks samt å bruke en lys tahini av god kvalitet. Å koke kikertene selv er ikke vanskelig, men siden de må bløtlegges, krever det litt planlegging, skriver forfatter og blogger Vidar Bergum i sin kokebok Hummus og granateple.

– Natron i vannet gjør kikertene helt myke, og hjelper til med å oppnå den fløyelsmyke konsistensen. Det er også verdt å gå til innkjøp av et godt arabisk merke tahini, om du kan. Til gjengjeld lover jeg deg hummus helt på høyde med det beste du får i shabby bakgater i Beirut og Jerusalem, sier Vidar Bergum.

Oppskrift på hummus

Denne gir cicka 450 g hummus, nok til 4–6 personer som del av et mezebord

 • 100 g tørre kikerter
 • 1 ts natron
 • 100 g (1 dl) tahini
 • saften fra ½ sitron
 • 2 hvitløksfedd
 • ¼ ts spisskummen (kan
  sløyfes)
 • ¾ dl kokevann fra kikertene
 • extra virgin olivenolje,
  til garnityr paprikapulver og
  bladpersille, til garnityr (kan
  sløyfes)
 • ½ ts salt

SÅNN GJØR VIDAR BERGUM DET:

 1. Bløtlegg kikertene i rikelig med vann og ½ ts natron i minst 6 timer, helst over natten.
   
 2. Skift vann på kikertene og ha i ½ ts natron. Kok opp og la putre til kikertene er helt myke og lett kan klemmes sammen mellom to fingre, alt fra 20 til 45 minutter. Skum av underveis og fjern eventuelle skall som flyter til overflaten. Fyll på med mer vann om nødvendig. Renn av, men ta vare på kokevannet. Ta ut noen hele kikerter til garnityr.
   
 3. Mens alt fremdeles er varmt, ha kikertene, tahini, sitronsaft, hvitløk, spisskummen, ¾ dl av kokevannet og ½ ts salt i en foodprosessor. Kjør til massen er helt myk, det tar omtrent 2–3 minutter. Det er mulig du må stoppe for å skrape ned sidene underveis. Smak til med mer salt, tahini, sitronsaft eller spisskummen, om nødvendig. Kjør i 3–4 minutter til slik at hummusen blir fin og luftig. Ha over i en bolle og dekk med plast helt ned i overflaten så du ikke får snerk. Hummusen vil på dette tidspunktet være noe løs, men den vil sette seg. Avkjøl.
   
 4. Rett før servering, sjekk at hummusens konsistens og smak er slik du liker den. Tilsett eventuelt litt salt, sitron eller kaldt vann ved behov.
   
 5. Anrett på ett eller flere fat og lag noen fordypninger i midten. Jeg pleier å bruke en spiseskje og snurre asjetten rundt for å få fine runde fordypninger. Legg hele kikerter i fordypningene. Ringle over godt med extra virgin olivenolje. Strø over litt paprikapulver og bladpersille, om du vil.

Blant oppskriftene finner du alle de kjente rettene som hummus, falafel, dolma og kebab, men du får også mye klassisk hjemmelagd mat, slik den lages i de mange kjøkken rundt omkring i Tyrkia og Midtøsten.

Vidar Bergum er en norsk matskribent bosatt i Istanbul. Bloggen hans, "Et kjøkken i Istanbul", ble kåret til Årets nisjeblogg i 2016.

Innbundet

Anmeldelse

«Ikke bare er det tyrkiske kjøkkenet en inspirerende, variert og forholdsvis enkel måte å tilnærme seg det rike tilfanget av retter fra Midtøsten. Vidar er også en formidler som evner å formidle autentisk mat på en måte som gjør at man får lyst til å prøve det hjemme.»

 

– Andreas Viestad, Dagbladet Magasinet