INTERVJU MED RENITA D'SILVA

– Det er fascinerende hvordan ett valg, i et impulsivt øyeblikk, kan påvirke utallige liv

Renita D'Silva
Renita D'Silva

– Historiene mine starter ofte som bilder i hodet mitt. Med En modig datter drømte jeg om et gammelt, nedslitt og glemt tempel i skogen, forteller suksessforfatter Renita D’Silva.

– Hvorfor hadde dette hellige bygget falt i ruiner? Hvilken historie kunne det fortelle? Hvem hadde tilbedt det? Og hvorfor gjorde de det ikke lenger? spurte hun seg.

Hun bor i England, men vokste opp i en liten indisk landsby, og minnene fra barndommen er en viktig inspirasjon i skrivingen; alle Renita D’Silvas seks romaner har handling fra India. En modig datter er ute på norsk nå, i 2017 kom En mors hemmelighet. Bøkene har fått fantastisk mottakelse, og tilbakemeldingene fra leserne har vært enestående. Men så er det også sterke, usedvanlig vakre fortellinger denne forfatteren serverer oss.

Datteren som ble solgt

Gowri i En modig datter er bare 14 år når foreldrene hennes (i 1924) velger å gi henne bort til gudinnen Yellamma, i håp om å redde den yngste sønnens liv. Gowri flytter inn i et nybygd tempel ved inngangen til jungelen, der hun må bo helt alene og tilbe gudinnen resten av sitt liv. I tillegg må hun stå til tjeneste seksuelt for den lokale landeieren. Med denne jentas triste skjebne tok ideen med tempelet form.

Umulige valg 

– Jeg skriver familiesagaer. Historiene mine handler om identitet og hjemfølelse, kjærlighet og tap, religion og fordommer. Karakterene mine er ofte kvinner som står overfor umulige valg, som prøver å gjøre det rette, men som ender opp med å gjøre det stikk motsatte. Det er fascinerende hvordan ett valg gjort av én person i et impulsivt øyeblikk kan forplante seg gjennom generasjoner og påvirke utallige liv, sier D’Silva. 

Familiehemmeligheter

Gowri møter etter hvert engelske Lucy, som bærer på sin egen historie med tap og sorg. Lucy tar valget å gifte seg med en mann hun knapt kjenner, og flytter med ham til en kaffeplantasje i India, for å skjule et annet, skandaløst kjærlighetsforhold. Valget – eller feilgrepet – om å gi avkall på sin elskede, må hun leve med resten av livet. Hun må også holde det skjult for sin nye mann, James.

– Det finnes så mange hemmeligheter innad i familier. Alle de hemmelighetene som vi ikke en gang forteller våre nærmeste, fordi vi feilaktig tror at vi kan beskytte andre ved å holde dem skjult, mener D’Silva. 

Forfatteren sier at alle bøkene hennes handler om vanlige mennesker i uvanlige situasjoner.

– Men alle historiene er realistiske, og alle kunne skjedd i virkeligheten.

 

Publisert 08.04.2019

Forfatteromtale

Renita D’Silva er indisk, men bor nå i London med mann og to barn. Hun har skrevet seks romaner, alle med handling fra India. En modig datter er hennes andre bok på norsk, etter En mors hemmelighet (2017).

Intervju med hovedboksforfattere!