Pam Jenoff. Foto: Mindy Schwartz Sorasky

Jeg ble betatt av de mange tapre engelske kvinnene som la ut på så farlige oppdrag, forteller suksessforfatter Pam Jenoff.

Hvordan fikk du ideen til Stjerner over Paris?

– De fleste romanene mine har handling fra andre verdenskrig. Kjærligheten til denne perioden kommer fra årene jeg jobbet som diplomat i Polen med Holocaust-temaer. Jeg snublet over en sann historie om kvinnene som tjenestegjorde som agenter for Britain’s Special Operations Executive (SEO). Jeg ble betatt av de mange tapre engelske kvinnene som la ut på så farlige oppdrag. Det gjorde også inntrykk at mange av dem ble tatt og drept, og at det syntes å være et slags svik som ledet til deres fall.


Hvorfor fantes det et eget nettverk av kvinnelige spioner?

– De fleste agentene for SEO var menn. Men på et tidspunkt ble mennene for lett å avsløre, og mange ble tatt av tyskerne. Da kom ideen med å bringe inn og trene opp kvinner. Tanken var at kvinnene lettere skulle gli inn som vanlige franske innbyggere, uten å vekke mistanke.


Er kvinnene basert på virkelige personer?

– Ja, flere av dem er det, men de har fått nye navn. Eleanor Trigg het i virkeligheten Vera Atkins, hun ledet nettverket av kvinner som ble sendt ut. Etter krigen dro hun ut på jakt etter 12 av sine mest kjære spioner som var savnet, for å finne ut hva som skjedde med dem. Akkurat som Eleanor i boka. Jeg har også lagt til litt og diktet litt, så resultatet er en blanding av fakta og fiksjon.


Hvordan satte du deg inn i livene til de hemmelige agentene?

– Det finnes faktisk flere dokumentarbøker skrevet om SEO og om de kvinnene som jobbet der, selv om historien deres er ganske ukjent, bl.a. boka A life in Secrets. Gjennom bøker og annen research lærte jeg mye om hvordan jentene ble rekruttert, trent og sendt ut. Jeg har også jobbet for Secretary of the Army i Pentagon, med operasjoner på høyeste nivå. I den jobben hadde jeg også mye befatning med krigen.


Hva er det med andre verdenskrig som fortsatt fascinerer, tror du?

– Andre verdenskrig og Holocaust er sterk og kraftfull tematikk. Ondskapen, de alvorlige omstendighetene, alle de vanskelige valgene folk måtte ta, tapperheten – alt dette skaper overbevisende og sterk historiefortelling. Det haster også å fortelle historien til de som overlevde, fordi disse kjære menneskene begynner å komme opp i årene. Krigen kan også lære oss mye om saker vi står oppe i i dag, som immigrasjon, menneskerettigheter flyktningkriser og andre humanitære kriser.

Redaksjonen

Publisert 25.06.20