Sofia Lundberg. Foto: Viktor Fremling

– Empatien er det som gjør at vi som samfunn overlever, at vi løper tilbake og redder de svake, løfter dem og bærer dem med oss, sier Sofia Lundberg.

Den svenske stjerneforfatteren får fantastiske tilbakemeldinger fra lesere verden over, enten de bor i Korea, Russland, Kina, USA, eller et annet land.
– Det liker jeg, for det viser at vi mennesker er veldig like, uansett kulturell bakgrunn. Kanskje har det med at fortellingene mine berører livets kjerne, viljen til å bli elsket, det å ha nære relasjoner, og lære seg å håndtere vanskelige ting fra fortiden. Jeg synes at verden, slik den ser ut i dag, trenger mer ettertenksomhet og varme, sier Lundberg.


Helbredende vennskap

Hun har noe hun vil fortelle i hver bok, et sentralt tema. Hennes nyeste roman Eiketreet er en fortelling om vennskap mellom ulike generasjoner, og om hvor helbredende det kan være. Boken handler om to kvinner som begge har hatt det tøft. De forsøker å leve videre etter destruktive relasjoner, og bærer på sorg, skyld og skam. Eika, der Esther og Rut møtes annenhver lørdag, betyr mye for dem begge, og de har begge minner knyttet til det.
– Det vakre treet står der som en påminnelse om at det aldri går an å flykte fra fortiden. Men gjennom Ruts livshistorie får Esther, og forhåpentlig også leseren, oppdage at det går an å leve med den, sier forfatteren.
 


Egen skilsmisse

Forfatteren bruker også egne erfaringer og utfordringer hun har hatt gjennom livet, og legger igjen en del av seg selv i hver eneste bok.
– De tøffe årene som modell i Milano og Paris, de sorgløse årene i Chamonix, alle reisene med ryggsekk, min egen skilsmisse. Det gjør meg litt utmattet, innrømmer Lundberg.
Esther i romanen Eiketreet er nylig skilt, og sliter med sorgen og savnet etter sønnen når han er hos pappaen sin. Forfatteren har selv vært i samme situasjon.   
– Jeg syntes det var forferdelig de dagene jeg ikke hadde noen å være mamma for. Jeg ville være mamma selv når sønnen min var borte, så jeg begynte å skrive fortellinger for ham på kveldene.


Internasjonal suksess
Lundberg hadde jobbet som journalist i mange år, men i forbindelse med skilsmissen begynte hun å skrive mer regelmessig. Det førte noe godt med seg. Både Den røde adresseboken og Et spørsmålstegn er et halvt hjerte ble store internasjonale suksesser. Nå er det Eiketreet som reiser ut i verden, også den har fått fantastisk mottakelse.


Vakre Lidingö
Når hun ikke skriver – og skrivingen handler i Lundbergs verden først og fremst om hardt arbeid og disiplin – elsker hun å være ute i naturen, stå på ski, løpe, padle og gå turer i skogen med hunden, gå på kunstmuseer – og brodere. Hun bor på vakre Lidingö i Stockholms skjærgård, akkurat som Esther og Rut i boka. Lundberg synes også det er trivelig å treffe lesere, og hun får mange leserbrev hver dag.
– Det varmer mitt hjerte at det finnes så veldig mange gode, fine mennesker der ute i verden, sier hun.

Redaksjonen
(basert på intervjuer med Nilmas bokhylla og Västerås Tidning)
Publisert 12.12.20