Død for deg (Innbundet)

Forfatter:

Cecilie Winger (Oversetter)

Caroline og Gustav er et pent par som ser ut til å leve det perfekte livet. Men en dag skakes idyllen opp …

Caroline er den blonde overklassejenta fra Stockholm som har blitt hyllet som skuespiller. Hun gifter seg med sitt livs kjærlighet Gustav, en suksessrik entreprenør som har vokst opp under svært enkle kår. Nå har de alt: Penger, familie, lykke, stort sosialt nettverk og et drømmeliv på sosiale medier. Men hva skjer om de blir fratatt alt? En varm sommerdag forsvinner gravide Caroline og deres to små døtre sporløst fra familiens eksklusive strandvilla i Malmø.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Död för dig
Oversatt av: Winger, Cecilie
ISBN/EAN: 9788202747664
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Død for deg

Hvor er Cathrine og jentene?

En massiv etterforskning settes i gang umiddelbart. Den ledes av to av Sveriges mest kjente etterforskere. Hvor har det blitt av Cathrine og døtrene? Står de overfor en kidnapper?

Henrik «The Killer» Hedin har en lang bakgrunn som fotballproff, men har omskolert seg til politi og er omplassert fra Stockholm til Malmø. Han er kjent for sitt kompromissløse spill på fotballbanen og sin sans for rettferdighet som politi. Men han er også kjent for sitt ustyrlige temperament, som har vist seg å være et problem for ham mang en gang. Leia Kaplan er hans skarpe, dyktige makker. De har en krevende etterforskning foran seg. Klokka tikker ubønnhørlig, og overraskelsene er mange.

Forvirring – hvem er den onde?

Vi følger dramaet sett både gjennom Carolines og Gustavs øyne. Forfatter Mikaela Bley gir oss velplasserte tilbakeblikk på ting i livet deres som kan ha betydning. Og så kommer følelsen av at en av dem ikke forteller sannheten, men hvem? Denne forvirringen er etablert når vi etter hvert møter både familie og venner av Caroline og Gustav. Heller ikke blant dem er det så enkelt å finne ut om de er gode eller onde, og hva som er sant.

Gustavs risiko

Gustav – med etternavnet Jovanovic – solgte sitt første selskap allerede som 25-åring og ble økonomisk uavhengig. Senere har han hatt stor suksess, og bygd opp et spillfirma som nå er verdt fire milliarder på børs. Men nå har han tatt økonomisk risiko som gjør at han ikke kan betale det den angivelige kidnapperen forlanger. Fetteren hans er mektig i Malmøs dunkle underverden, men Gustav har for lengst brutt med den delen av familien som driver tvilsom business.

Et umulig valg

Caroline har satt skuespillerkarrieren på vent og har heller valgt å vise seg frem på Instagram sammen med barna. Hun kommer fra en styrtrik familie fra Djursholm på Stockholms beste vestkant, og hennes mor og far har aldri vært begeistret for Carolines valg av ektemann. Når kidnapperne krever en skyhøy sum får Gustav et vanskelig valg. Skal han gå til Cathrines foreldre, eller til den tvilsomme delen av sin egen familie?

En lovende ny krimserie

Mikaela Bley tar deg med på mange vendepunkter i Død for deg. Når du tror du har løst det, kommer en vending, og alt snus på hodet. Det gjør at tempoet holdes oppe, du vil jo hele tiden få greie på hvem som er skurk – og slutten er slett ikke slik du hadde regnet med. I tillegg blir vi kjent med Henrik «The Killer», som har sans for at løsningen ikke er så enkel som den ser ut til å være. Forfatteren er dessuten god på karakterer, vi blir kjent med dem, føler med dem og vil vite hvordan det går med dem til slutt. Det er et bra bevis på at Død for deg er både god krim og en lovende start på en ny krimserie. Bare å se frem til fortsettelsen!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

«Skikkelig underholdende og veldig spennende.»
UNT

Andre utgaver

Død for deg
Bokmål Ebok 2022
Død for deg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Død for deg
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Mikaela Bley:

Intervju

Sannheten kan ha flere ansikter

Mikaela Bley hentet inspirasjon fra sitt eget nabolag da hun skrev thrilleren Død for deg.  – Flere familier med vellykkede fasader viste seg å leve med grove livsløgner, sier hun.

Mikaela Bley jobbet tidligere som innkjøper av gode programideer til TV4, nå lever hun av sine egne fantastiske krimideer. Hun debuterte med stor suksess i 2015 med Lykke. Så fulgte tre nye bøker med TV4-journalisten Ellen Tamm i hovedrollen, bøkene er blitt solgt til et tosifret antall land. Nå er Bley her med Død for deg, første bok i en helt ny krimserie med Henrik «The Killer» Hedin i hovedrollen.

Første bok med The Killer

The Killer er en helt ny krimhelt, som har vært nasjonens fotballhelt og proff. Han omskolerte seg til politi fordi temperamentet ble for drøyt på fotballbanen, der de færreste ville møte han i nærkamp. Samtidig er han en omtenksom familiefar og svært opptatt av rettferdighet. I bok nummer én er han i tospann med en av Sveriges beste etterforskere, Leila Kaplan. Og boken handler om det tilsynelatende svært så vellykkede kjendisekteparet Caroline og Gustav.

Falske, vellykkede fasader

–Det er jo faktisk sånn at få forhold er så perfekte som de ser ut til på sosiale medier. Ideen til Død for deg fikk jeg da jeg oppdaget at flere familier med vellykkede fasader i mitt nærmiljø viste seg å leve med grove livsløgner. Samtidig leste jeg om en ustraffet middelklassefar som myrdet hele familien sin i USA. Hvordan kan det være mulig? Jeg leste meg opp på lignende tilfeller og relasjoner, og et frø ble sådd. Frøet ble til historien om Gustav og Caroline – paret som lever «det perfekte livet», sier Mikaela Bley. Når Caroline og de to døtrene forsvinner, får The Killer og Leila Kaplan saken i fanget, og det viser seg snart at ingenting er slik det ser ut til å være.

Ondskap er ofte ikke nok

Mikaela Bley brukte to år på å skrive Død for deg, og som vanlig gjorde hun et solid arbeid med research før hun begynte å skrive. Hvordan kan tilsynelatende vanlige mennesker begå grusomme drap? Årsaken beskrives ofte som ondskap, men det er absolutt ikke tilstrekkelig, ifølge Bley. Hun leste seg opp om kvinnelige mordere da hun skrev serien om krimjournalist Ellen Tamm, og har også forberedt seg kraftig før hun begynte å skrive serien om The Killer.

Må bry seg om karakterene

Hun begynte selv å skrive da hun oppdaget hvordan fantasien kunne ta henne til de skumleste steder. Hun har alltid følt en dragning til mørke historier, og elsker psykologisk krim. Uansett må de bøkene hun leser ha karakterer som hun bryr seg om, drivkraften hennes er at hun vite hvordan karakterene klarer seg. Når hun selv kjenner at det er noe som mangler, skriver hun om manuset. Nye øyne på teksten er bestandig bra, og så fortsetter hun å jobbe og jobbe og forbedre – helt til hun får en positiv bekreftelse på at hun er på rett vei.

Tolker sannheten forskjellig

–Jeg håper leserne mine kan ta med seg nye perspektiver og tanker om hvordan et forhold fylt av kjærlighet og tillit kan ende i sjelelig forfall, og hvor lett det er å misforstå omgivelser som er basert på ulik arv og oppvekst. Jeg har dessuten forsøkt å vise hvordan Caroline og Gustav plutselig oppfatter sannheten ulikt. Sannheten kan ha flere ansikter. For å finne ut hva som er sannheten og hvem som er skyldig i dette dramaet, må du rett og slett kaste deg over Død for deg, smiler Mikaela Bley.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Beina slår inn i bakdøra når hun prøver å strekke ut kroppen som stinker aceton. Kvalmen er uutholdelig og den kvernende verken i magen skremmer henne.  Hun våger ikke engang å tenke på hva som er i ferd med å skje.
Hun prøver å tenke på jentene og fremkalle følelsen når de åler seg tett inntil henne, trykker de små varme kroppene mot hennes og legger de slanke armene rundt halsen hennes.
Hvordan havnet hun her? Hjernen har hengt seg opp. I det siste har hun vært forvirret. Gustav påstår at hun innbiller seg ting, og hun skammer seg over at hun ikke klarer å holde drøm og virkelighet fra hverandre.
Men hun må forsøke å fokusere. Hvem har gjort dette mot henne?
Den eneste hun kan komme på er fetteren til Gustav. Noen i Familien. Gustav har alltid anstrengt seg for å holde seg borte fra de kriminelle slektningene. Men hun vet at det ikke går an å holde de to verdenene atskilt.
Da de feiret tiårs bryllupsdag i begynnelsen av sommeren dukket Asif opp uten å være invitert. Gustav våget ikke å  be ham gå. De er jo tross alt søskenbarn og begge to vet hva han er kapabel til. Men hvorfor skulle Asif ønske å skade familien sin?
Det kan jo også være han mannen fra lekeparken.
Flere ganger har hun sett ham. Han er diger som et hus, med barbert hode og svarte tatoveringer over begge armene. Det er noe ubehagelig i de mørke øynene der. Førstegang hun så ham var i lekeparken utenfor moren til Gustav i Västra hamnen. Det var i våres en gang. Jentene husket. Han sto noen meter borte, helt i utkanten av parken, ved toalettene. Blikket til både menn og kvinner dras ofte mot henne, fordi de gjenkjenner henne. Noen tror til og med at de er gamle venner, bare fordi de har sett henne på film. Men dette blikket var annerledes. Det var truende. Hun snudde ryggen til den ukjente mannen og fortsatte å dytte barna på husken. Etter noen minutter sto han på den andre siden av huskestativet og betraktet henne rolig. Det føltes som om han så tvers igjennom henne. Som om han visste mer om henne enn noen burde gjøre.

Til toppen