Drepende drage Angrende hund (Innbundet)

Serie: Eddie Feber 1

Forfatter:

Sterkt psykologisk drama med mye nerve

Karin Fossum leverer nok en gang et stykke vellykket psykologisk drama, som gir henne en sikker plass i krimlitteraturens elitedivisjon.

Aksel er journalist i lokalavisa og er ifølge sjefen "god på tragedier". Søsteren Ellinor har mistet jobben og søker virkelighetsflukt. Helt siden barndommen har skjebnen knyttet bror og søster tett sammen. På en av de store gårdene skjer et gassutslipp som tar livet av flere innleide arbeidere mens de sover. Det ser ut som en ulykke. I en enebolig nær ved ligger en 80 år gammel kvinne en dag med knust skalle ved foten av trappa. Noen har rotet rundt i boligen for å få det til å se ut som et ransoverfall.


Til slutt må den nye etterforskeren Eddie Feber på banen for å få den mørke sannheten frem i lyset.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Drepende drage, angrende hund
Serie: Eddie Feber
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202724405
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Drepende drage Angrende hund

En lek på liv og død

Vi er to om det, sa hun. Uansett hvordan dette ender, så er vi to, kan du love det? At hun kommer til å dø om ikke så lenge?
De så på hverandre og smilte. Det var jo bare en lek.

Aksel og Ellinor er søsken på 35 og 40, de har hverandre, men det er også det eneste de har. Livet har fart hardt med dem. Hun sliter psykisk, er rusmisbruker og uføretrygdet, han plages av å ikke være noen, bare være en mann uten identitet. Oppveksten deres preger dem, ingen av dem lykkes i livet. For Ellinor er det ødelagte livet åpenbart. Aksel er journalist i lokalavisen, men lever et liv i en smal sone mellom slekt han ikke føler seg i slekt med og fremmede han ikke har tilgang til. Hvorfor ble det slik?

En felles forakt for foreldrene

Årsaken til deres kullseiling her i livet er bitterheten over en nistrist og dyster barndom. En mor og far som verken var i stand til å vise kjærlighet overfor hverandre eller barna. Ellinor holder seg skjult hjemme, journalisten Aksel er best på tragedier, men gjør hva han kan for å skjule sin egen. Ingen skal kunne se hva slags avgrunn som skjuler seg bak fasaden hans. To skadeskutte, voksne barn, som ønsker å rive seg løs fra familiens kvelende favntak. De finner sammen i felles forakt for foreldrene. Faren er død, moren lever fortsatt, så lenge ...

Hvordan kvitte seg med moren sin?

Vi ser verden først og fremst gjennom Aksels øyne. Han beskriver moren som et menneske uten kjerne, kontrollerende og pertentlig, mannhaftig og grim, gjerrig og smålig. Problemet er at han er bundet til henne, samtidig som han bærer på et voldsomt uforløst sinne. Selv om han forakter henne, hjelper han sin 80-årige mor med praktiske gjøremål og plikter. Den snikende uhyggen består blant annet av at Ellinor og Aksel stadig diskuterer hvordan de kan kvitte seg med sin egen mor. Det er bare en lek, og de vet ikke at hun bærer på en stor hemmelighet ...

Gassulykke på en stor gård

Det bygges altså langsomt opp mot det uunngåelige. Vi forstår hva som komme, språket er glitrende, bare det i seg selv er en litterær gave til leseren, og beskrivelsen av forkrøplede liv er både nifs og gjenkjennelig, Fossum kan det med nordisk, psykologisk eksistensialisme. Så går plutselig fire polske liv tapt i en såkalt gassulykke på en av de store gårdene i bygda. Her vokste Aksels beste venn opp, og her opplevde også Aksel at foreldre også kan vise en ubegrenset kjærlighet til sine elskede barn. 

Eddie Feber – Sejers motsetning

Og så, en iskald desemberdag blir en 80 år gammel kvinne funnet med knust skalle nederst i trappa i huset sitt. Det er tilsynelatende et ransoverfall, og etter 15 romaner med etterforsker Konrad Sejer presenterer Karin Fossum en ny etterforsker: Eddie Feber. Han kommer sent, men svært godt. Han er Sejers rake motsetning, et livsglad overskuddsmenneske som liker folk og tenker høyt, uredd og åpen, og far til åtte barn. Han kan sitt fag og har en god plan, bare å glede seg til fortsettelsen!

I Fossums romaner kan alt skje

Vi har allerede nevnt språket. Karin Fossum er kjent for sitt enestående gode språk, hun har vunnet priser for språket. Flere partier glitrer som gull rent språklig, ikke minst mot slutten når Aksel gjør opp regnskap over sitt forkrøplede liv. Ingen kan skrive om dysfunksjonelle forhold og skjøre sinn som Fossum. Samtidig er det mye varme i romanen, søskenforholdet mellom Aksel og Ellinor er sterk lesing med mye nerve, de er alene mot verden. Ellinor ber hele tiden Aksel om å gjøre alvor av drømmene deres, og det skal dessverre få fatale følger etter hvert. Du tror kanskje du nå har skjønt hva som vil skje, men i Karin Fossums romaner går det ikke alltid som vi tror. Du er uansett garantert nok en stor fossumsk leseopplevelse!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

«Karin Fossum skriver strålende – igjen.»
Nettavisen

Andre utgaver

Drepende drage, angrende hund
Bokmål Ebok 2021
Drepende drage. Angrende hund
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Drepende drage Angrende hund
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Karin Fossum:

Anmeldelser Drepende drage Angrende hund

«Tydeligere og mer overbevisende enn noen gang i årets roman.»
Dagsavisen

Til toppen

Intervju

Kalde foreldre, hevngjerrige barn

– Historien om Aksel og Ellinor handler om den usynlige vanskjøtselen, der barna tilsynelatende ikke mangler noen ting. Bortsett fra kjærlighet …
Karin Fossum har selv barn og visste hva boka skulle handle om. Forholdet mellom foreldre og barn.

Tittelen – Drepende drage Angrende hund – var faktisk det eneste Karin Fossum var sikker på da hun begynte å skrive. Hun hadde ingen plan, men så for seg et bilde av to voksne som var vanskjøttet i oppveksten. Kanskje var de søsken, kanskje ikke. I fortellingen var det en sentral person som fortjente merkelappen Drepende drage, og en annen som skulle bli den angrende hunden. Sånn var det: Der er Aksel og Ellinor. Der er Iris, moren. Jeg vil fortelle akkurat deres historie ...

Om den usynlige vanskjøtselen

–Tematikken i denne romanen kom til meg underveis, og det er nok ingen tvil om hva det handler om. Forholdet mellom foreldre og barn. Jeg har jo selv barn, og forsto fort at dette skulle handle om vanskjøtsel i oppveksten. Ikke den oppveksten som handler om overgrep, rusmisbruk og vold. Historien om Aksel og Ellinor handler om den usynlige vanskjøtselen, der barna tilsynelatende ikke mangler noen ting. Bortsett fra kjærlighet ...

To ensomme, dysfunksjonelle liv

Når vi møter Aksel og Ellinor i Drepende drage Angrende hund, er de i 35-40-årsalderen. De to bor hver for seg, lever ensomme, dysfunksjonelle liv på hver sin måte, men de finner sammen i felles forakt for foreldrene, ikke minst moren, som fortsatt er i live. Livet deres er stusslig, men var vanskjøtselen i oppveksten virkelig så alvorlig at ønsket om at moren skal falle ned trappen og brekke nakken er berettiget?

Men hvem har det egentlig verst?

–Ellinor er åpenbart ødelagt, en uføretrygdet rusmisbruker, likegyldig til hvilken side av livet hun faller ned på. Hun har kuttet alle bånd til moren, og jeg fryktet at det ville gå alvorlig galt med henne. Aksel er det tilsynelatende ikke mye i veien med, men han er fortsatt dominert av moren, og mangler evnen til å knytte seg til folk, ikke minst Ellinor, som han så veldig gjerne vil hjelpe ut av uføret. Når det nærmer seg slutten, er spørsmålet om det som skjer kunne vært forhindret, og ikke minst hvem som kanskje hadde det aller verst, sier forfatteren.

Intuitive, systematiske Karin Fossum

Hun planlegger aldri fortellingen sin i detalj. Har aldri en fiks ferdig intrige. Karin Fossum kaller seg selv en såkalt intuitiv forfatter, og når det intuitive først er vekket går det unna. Hun skriver ofte fortellingen ned i løpet av 2-3 måneder, vel vitende om at den langt fra er ferdig. I denne første prosessen betyr detaljene lite, men så entrer systematikeren banen: I neste fase, som gjerne er tre ganger så lang, gjennomgår hun hele manuset 30-40 (!) ganger. Nå kutter hun og legger til, hver enkelt setning vurderes, skal passe til musikkens rytme, men hun jobber i total stillhet. Og når hun er nesten ferdig, starter hun bakfra og tar for seg ett og ett avsnitt for å kvalitetssikre språk uten å tenke innhold. Kanskje ikke så rart at hun har vunnet priser nettopp for språket sitt?

Feber er Sejers diametrale motsetning

–Denne boken er også den første boken der jeg slipper til etterforsker Eddie Feber, etter å ha fulgt Conrad Sejer i 15 romaner. Universene går tomme etter hvert, og jeg forsto at jeg hadde vist fram det jeg var i stand til i Sejers univers. Feber er Sejers diametrale motsetning, blid og åpen, positiv og uredd, et positivt overskuddsmenneske som tenker høyt og assosierer når han etterforsker. Han kan virke enkel, men det er absolutt ikke tilfelle, Eddie Feber har et mønster og en plan som skaper fremdrift, og hjemme har han åtte unger å ta seg av, smiler Fossum.

Karin Fossums ubeskrivelige øyeblikk

Helt fra hun debuterte med en diktsamling (!) i 1974, har Karin Fossum hatt en selvsagt plass i det litterære grenselandet mellom krim og skjønn. Her har hun utforsket menneskesinnet, og sett forbryterne fra deres egen synsvinkel. Det har ikke skjedd fordi hun hadde akkurat det på hjertet, det er heller slik som Nick Cave beskriver det i diktet som Drepende drage Angrende hund begynner med: Sjømonsteret som kommer opp og viser konturene av underbevisstheten din før det forsvinner igjen. Først dette ubeskrivelige øyeblikket, før Karin Fossum tar fatt på den aktiviteten hun elsker over alle andre aktiviteter: Å skrive.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Ellinor akte seg innover i sofaen, vrikket seg på plass i hjørnet og trakk i genserermene.
   Tror du at hvis mor ble sprettet opp av en bajonett fra øverst til nederst, og alle tarmene veltet ut, og blodet pumpet i litervis, og noen kom ilende til for å være hos henne i dødens stund, tror du hennes siste ord ville være, si til Aksel og Ellinor at jeg elsker dem?
   Nei, sa han dystert. Hun ville ha tatt hele tarmnøstet og stappet det inn i buken igjen og klemt sårkantene sammen og sagt at alt er i orden her hos oss.
   Ellinor plukket en ny bit fra bollen.
   Jeg vet at hun gikk gravid og jeg vet at hun fødte oss. Men noen ganger tenker jeg at hun egentlig var en surrogatmor, en rugekasse for noen andre, et barnløst ektepar. Men så fikk de sin egen unge likevel, og så brant hun inne med oss. Husker du da vi var små? Husker du da vi hadde lagt oss om kvelden, at vi lå og hvisket til hverandre i mørket? Om alt som kanskje kunne hende med mor og far av ulykker og tragedier? Og vi lo så fælt at vi måtte putte dynesnippen i munnen så de ikke skulle høre oss?
   Jeg husker den leken, sa han.
(…)
Han sto i døra og skulle gå. La hånda på armen hennes og så på henne, strengt, som en voksen til et barn.
   Hvis Susie kommer på døra, må du ikke slippe henne inn.
   Nei da, Aksel.
   Jeg vil ikke være alene med dette, Ellinor, jeg må ha noen å gå til som snakker mitt språk.
   Vi er to om det, sa hun. Uansett hvordan dette ender, så er vi to, kan du love det? At hun kommer til å dø om ikke så lenge?
   De så på hverandre og smilte. Det var jo bare en lek. Som de lekte stadig oftere, alltid med et smil, men årene gikk og smilene ble smalere, og leken mørknet og ble til et ønske, en besvergelse, at Aksel skulle gripe inn og endre tingenes tilstand. Løfte lokket av tilværelsen hennes, så lyset sildret ned og gjorde den bleke huden gyllen og det sotsvarte håret blondt.
   Hun løftet hånda igjen og holdt den fram.
   Krystallen er rød, sa hun.
   Nei! Den er ikke rød!
   Hun la til, med fortvilelse i stemmen:
   Kan ikke bare kreften ta henne! Den tar jo alle andre.
   Han gikk over terskelen og ut i oktobermørket, de varme kinnene ble kalde.
   Søsteren løp til vinduet for å følge ham med øynene.

Til toppen

Om forfatter Karin Fossum

Karin Fossum (1954) debuterte i 1974. Hun har gitt ut bøker i de fleste sjangre, og er mest kjent for krimserien med Konrad Sejer. Hun har mottatt en rekke prestisjetunge priser Tarjei Vesaas debutantpris, Rivertonprisen, Brageprisen, Glassnøkkelen og LA Times Book Award. Romanene er utgitt i over 30 land.

Til toppen

Bøker i serien