Elsker, elsker ikke (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

Gina tror slett ikke at det var noen ulykke. Noen har tatt livet av Cathy, men hvem, og hvorfor? Sannheten kan være dødbringende …

Den 32 år gamle frilansjournalisten Gina Kane mottar en mail fra en kvinnelig kollega, Cathy Ryan, som forteller om en grusom opplevelse med en av sjefene i TV-nyhetskanalen hun jobber for. Og jeg er ikke den eneste, skriver Cathy. Gina begynner å grave i saken. Men før hun rekker å kontakte Cathy på ny, får hun vite at Cathy er død i en ulykke på ferie i Aruba …
Gina tror slett ikke at det var noen ulykke.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Kiss the girls and make them cry
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202678869
Kategori: Romaner og Thriller
Omtale Elsker, elsker ikke

Ginas umulige dilemma

Gina er gravejournalist, og aner ugler i mosen etter Cathys dødsfall. Noen tok livet av Cathy. Men hvem, og hvorfor?

Gina drar til Aruba, og blir forsterket i sin tro på at «ulykken» slett ikke er noen ulykke. Ved hjelp av Cathys familie begynner Gina å sette sammen ulike spor, som fører henne til den høyprofilerte TV-kanalen REL – og til dens aller mest profilerte programleder, Brad Matthews. Matthews har alibi, men mye tyder likevel på at det kan være en sammenheng. Samtidig sliter Gina med forholdet til kjæresten Ted hjemme i New York, som er finansrådgiver og sentral når nettopp REL nå skal gå på børs. Så når Gina vil finne ut hva som skjer i REL, har hun kryssende interesser med Ted.

Flere kvinner rammet

I et tilbakeblikk gir forfatteren oss innsikt i hva som har skjedd tidligere i TV-kanalen, og nå er vi tett på Michael Carter. Han er jurist, og ansatt i HR-seksjonen i REL. Når flere kvinnelige ansatte i selskapet kommer med påstander om seksuell trakassering fra programleder Matthews, klekker Carter ut «en smart plan». Han foreslår for direktøren at hvert offer tilbys to millioner dollar i erstatning, mot at kvinnene tier om det som har skjedd. 

Bestikkelser

Også en annen kvinnelig produsent i REL, Lauren Pomerantz, har tidligere rapportert om seksuelt misbruk. Både eiere og toppledere i selskapet er klar over hva som skjer. Alle sitter på en hemmelighet, som ikke må ut til offentligheten like før REL skal gå på børs. Denne romanen ble skrevet mens #MeToo-bevegelsen avdekket offer etter offer i hele verden, og vi føler med kvinnene, som først mishandles og så bestikkes. Heldigvis har ikke vår helt Gina tenkt til å gi seg. Hun vil til bunns i denne ufyselige saken.

Kjærlighet eller yrkesstolthet

Gina leter først og fremst etter spor som kan linke Cathys «ulykke» i Aruba til programlederens seriemisbruk. Men når hun nærmer seg løsningen tvinges hun til å velge mellom kjæresten og oppklaringen rundt Matthews’ ufyselige aktivitet. Hvis medier får vite hva som har skjedd, og selskapets programlederstjerne blir avslørt, kan REL glemme å gå på børs. Valget mellom kjærlighet og yrkesstolthet – og tankene om hva alle disse kvinnene har gjennomgått – er ikke til å holde ut. Dessuten har en av lederne i REL bestemt seg for å sette en stopper for hennes ubehagelige, journalistiske «graving»...

Menn av typen Brad Matthews ...

Mary Higgins Clarks siste thriller skubber deg ut på kanten av stolen mens du leser. Hun blir ofte kalt «dronningen av spenning», og her viser hun hvorfor. I tillegg til å følge sympatiske og hardtarbeidende Gina, får vi også et avslørende innblikk i tankegangen til menn av typen Brad Matthews, og hvordan store selskaper prøver å løse slike dilemmaer på bakrommet. Og som så ofte i slike kriminelle mysterier, ender det med døden for mennesker som er involvert på begge sider. Midt i dramaet står Gina alene, og må ta profesjonelle og private valg av stor personlig betydning. Og fortellergleden til Mary Higgins Clark er det bare å bøye seg dypt ned i boksidene av!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Jeg elsker Mary Higgins Clark!
Karin Slaughter

Andre utgaver

Elsker, elsker ikke
Bokmål Ebok 2022
Elsker, elsker ikke
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Elsker, elsker ikke
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Mary Higgins Clark:

Anmeldelser Elsker, elsker ikke

«Stol på at Mary Higgins Clark vet hva som skremmer oss til døde.» The New York Times

«Clark er suveren!» Daily Mirror

«En feilfri historieforteller.» The Washington Post Book World

Til toppen

Intervju

En «storyteller» av rang

Forfatter Mary Higgins Clark har selv erfart hva det betyr å stå alene når livet ikke er enkelt. Elsker, elsker ikke handler om en kvinne som prøver å avsløre seksuelle tilnærmelser.

– Jeg er født «storyteller». Det er det jeg kan og lever for. Jeg kan ikke tenke meg hva jeg skulle gjøre hvis jeg ikke skrev bøker. Og jeg håper jeg aldri må ty til et alternativ.

Dette sa Mary Higgins Clark før hun gikk bort i januar i fjor, 92 år gammel. Å skrive Elsker, elsker ikke var noe av det siste hun rakk å gjøre i en omfattende forfatterkarriere. En hel krimverden kalte henne «Dronningen av spenning», og det fortjente hun. Helt til det siste hadde Mary full kontroll på tanker og tastatur, og leverte den ene bestselgeren etter den andre. Etter at hun debuterte som forfatter i 1974, har hun levert mer enn 50 bøker, og over 100 millioner eksemplarer har blitt trykket bare i USA. Og som de aller fleste andre romanene hennes, har også Elsker, elsker ikke ligget på bestselgerlister verden over.

Et tema vi trenger å diskutere

Elsker, elsker ikke følger Gina Kane, en journalist som mottar et tips om seksuell trakassering i et stort medieselskap. Higgins Clark skrev den da #MeToo-bevegelsen var på sitt aller mest aktuelle, og innholdet i romanen er fortsatt like aktuelt. Higgins Clark ble flere ganger spurt om romanen har noe å gjøre med hennes egen holdning til #MeToo-saken, og svarte slik i et intervju gjort av USA Today:
– Som forfatter ønsker jeg å skrive en fortelling om et aktuelt tema som verden trenger å diskutere, og jeg håper det vil vise seg å være et verdifullt innlegg i denne debatten.

Ulike tidslinjer

– Koblingen til #MeToo ga meg uante muligheter til å skrive fortellingen på ulike tidslinjer, og til å vise på trakassering av kvinner på arbeidsplassene fra flere ståsteder, sier Higgins Clark. Det var noe av årsaken til at romanen har tre tydelige deler. Første del handler om etterforskningen til Gina Kane, og så kommer midtdelen der vi går noen år bakover i tid, får høre om flere ofre og forstår omfanget av det Gina etterforsker. Tredje del samler trådene som er lagt ut i de to første delene på spennende og glimrende vis. Om dette betyr at Gina og kjæresten finner tilbake til hverandre, skal selvsagt være uskrevet her. Den som leser, får som vanlig se.

Gina forfatterens favorittkarakter

Higgins Clark innrømmer i intervjuet med USA Today at Gina i Elsker, elsker ikke er en av hennes absolutte favorittkarakterer: – Jeg laget med vilje et passe anstrengt forhold mellom Gina og kjæresten, Ted. Den sårbarheten som treffer Gina har jeg selv kjent på i livet mitt. Gina er virkelig alene når hun etterforsker hva som har hendt hos REL News, hun har bare seg selv å stole på, og det gjør hun til gagns og viser dermed at hun er en sterk kvinne, sier Mary Higgins Clark.

40 refusjonsbrev

Forfatteren har selv vært nødt til å vise styrke gjennom livet sitt. Hun ble født i Bronx i 1924 under små kår. Det sies at hun drømte om å bli forfatter allerede fra fødselen av. Faren døde da hun var 10 år, og moren var alene om å oppdra Mary og hennes to brødre. Senere ble hun flyvertinne, men forfatterdrømmen fløy hun aldri fra. Femti år gammel debuterte hun etter å ha fått 40 refusjonsbrev fra ulike forlag! New York er bakgrunnsteppet for mange av bøkene hennes, hun er æresborger av byen.

Stå tidlig opp og ha et sosialt liv!

De siste årene har Mary Higgins Clark skrevet sammen med datteren Carol, og sammen med Alafair Burke har hun levert bøker i spenningsserien Under mistanke. Helt til det siste hadde hun oppskriften på hva som skulle til for å lykkes: Hun stod tidlig opp, da var hjernen hennes på det klareste, skrev tidskronologisk, sendte 30 vel bearbeidede sider om gangen til redaktør og hadde et omfattende sosialt liv i tillegg. Hun etterlater seg ikke bare en forfatterkarriere av de sjeldne: Fem barn, seks barnebarn, fire bonusbarn og ni bonusbarnebarn kan nok mer enn gjerne skrive under på at Mary Higgins Clark levde slik hun selv sa det helt til det siste: – Jeg føler meg som en 22-åring, verken yngre eller eldre ... 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Det ble en lang pause før han sa: «Jeg følte at noe ikke var som det skulle med Cathy på mors fødselsdag. Hun var svært stille. Hun sa at hun ønsket å snakke med meg om noe, men så sa hun: ‘La oss gjøre det når jeg kommer tilbake fra Aruba’. Hun skulle være der i fem dager.»
«Vet du om hun beholdt kontakten med noen av kollegaene fra tiden i REL News?»
«Jeg er ganske sikker på at hun hadde kontakt med et par av dem etter at hun dro.»
«Du husker ikke tilfeldigvis hva de het?»
«Det var en i New York-området, men navnet husker jeg ikke. Men det kan jeg kanskje finne. Jeg dro ned til Aruba etter ulykken, og der hentet jeg Cathys personlige saker, inkludert mobitelefonen og den bærbare PC-en. Når jeg går gjennom dem, vil jeg kjenne igjen navnet hvis jeg ser det.»
«Det vil jeg sette enormt pris på.»
«Gi meg nummeret ditt. Jeg ringer så snart jeg finner noe.»
De utvekslet mobilnumre, og så spurte Andrew lavt og rolig: «Har du noen idé om hva søsteren min refererte til da hun skrev ordene ‘grufull opplevelse’?»
«Ikke ennå. Men det har jeg til hensikt å finne ut.»
(…)
Gina så granskende på bildene. Ett var på en strand. En smilende Cathy sto ved siden av et surfebrett som var like langt som henne selv. Fordi hun var den eneste på bildet, var det vanskelig å se hvor høy hun var. En blå helfigurs badedrakt satt stramt om den spenstige, slanke kroppen. Det lange, mørkebrune håret nådde henne nesten til skuldrene. Smilehull var synlige i et bredt smil som fremhevet de usedvanlig hvite tennene. De runde ansiktstrekkene antydet en kjekk, gutteaktig styrke.
Et annet foto viste Cathy sittende ved et bord. En kake med tente lys var synlige nederst til venstre. Gina lurte på om dette var tatt på morens fødselsdag like før Cathy dro til Aruba. Cathy så annerledes ut. Smilet virket anstrengt, munnvikene bøyde seg så vidt oppover. Selv om hun så inn i kamera, virket hun fraværende, som om tankene befant seg alle andre steder.

Til toppen

Om forfatter Mary Higgins Clark

Mary Higgins Clark skrev over 50 romaner, hvorav de fleste har toppet bestselgerlistene i en rekke land. Bare i USA har bøkene hennes solgt i over 100 millioner eksemplarer. Mary Higgins Clark ble født i New York i 1927. Hun etterlot seg en hel krimverden i sorg da hun døde 31. januar 2020. Men bøkene hennes vinner stadig nye lesere.

Til toppen