"En av oss" (Innbundet)

Norske frontkjempere i krig og fred

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 392
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202291815
Kategori: Historie
Omtale "En av oss"

Ny bok om frontkjemperne

I det norske rettsoppgjøret etter andre verdenskrig ble begrepet frontkjemper synonymt med en som lot seg verve til tysk krigstjeneste og tjenestegjorde i Waffen SS. I 1941 -1945 deltok de i krigen der den raste hardest på ulike frontavsnitt på Østfronten.

Vegard Sæthers nye bok om frontkjemperne baserer seg på han doktoravhandling og følger et utvalg mennesker som opplevde krigen og dens virkninger. Hva førte dem til Østfronten? Hvor godt forberedt var de på det som møtte dem der? Frontkjemperne måtte innordne seg et knallhardt tysk militærvesen som gjennom militær oppfostring og rasemessig indoktrinering formet dem i sitt bilde. De ble elitesoldater, perfeksjonert til krigføring. I felten var de øyenvitner til dødsfall, opplevde egen og andres lemlestelse, og deltok selv i handlinger som innebar å ta andres liv.

1945 representerte nederlaget, med tap av tro, håp og ideologi. Rettsoppgjøret endte med lange fengselsstraffer for de fleste, og begrepet landssviker festet seg på gruppen. Frihetstap, sosial skam, emigrasjon er noen stikkord for det frontkjemperne måtte forholde seg til når livet skulle gå videre etter 1945. Her spilte formelle og uformelle nettverk en viktig rolle for mange. Boken belyser oppbyggingen og driften av veteranforeninger i et historisk perspektiv som strekker seg fra begynnelsen av 1950-årene og fram til i dag.

Vegard Sæthers viktigste kilder er samtaler og dybdeintervjuer med 49 tidligere frontkjempere, noe som er med på å gjøre denne boken til et sterkt personlig dokument. Øvrige kilder omfatter samtidige beretninger, dagboknotater og fotografier i tillegg til intervjuer av frontsøstre og frontkjempernes nære pårørende. Boken er illustrert med et variert utvalg fotografier, kart og andre dokumenter.

Til toppen

Andre utgaver

En av oss
Bokmål Heftet 2011
En av oss
Bokmål Ebok 2013
En av oss - Norske frontkjempere i krig og fred
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Vegard Sæther:

Utdrag

Sverre bodde i Vardø, og faren var offiser på Vardøhus festning. Den korte avstanden mellom Finland og Vardø førte mange finske flyktninger sjøveien fra Petsamo til Vardø. Flere av flyktningene var finske soldater, og disse ble internert på Vardøhus. Sverre kom i kontakt med soldatene, og det de fortalte, gjorde et sterkt inntrykk på ham. Vinterkrigen åpnet også for at de som beundret Sovjetunionen, aksjonerte. Ifølge Sverre var det mange av dem: «Det var en massiv flukt av norske kommunister fra Kiberg til Fiskerhalvøya. Disse dro for å kjempe sammen med Sovjetunionen mot Finland,» forteller han. Dette var også med på å påvirke Sverres syn, og en medvirkende årsak til at han meldte seg til fronten i Finland i 1943.

Til toppen