Et norsk hus (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202451806
Kategori: Romaner
Omtale Et norsk hus

Vittig og viktig fra Vigdis Hjorth

Alma er glad i det gamle tømmerhuset sitt med tomten som strekker seg opp mot skogen. Hun er tekstilkunstner, og for å overleve kreerer hun faner for korps og fagforeninger og leier ut en del av huset. Nå flytter et ungt polsk par inn.

Et norsk tømmerhus spiller en av hovedrollene i Vigdis Hjorths nye roman. Hva vil det si å eie et hus, en tomt, ha omsorg for det, leie det ut? Alma er en skilt, middelaldrende tekstilkunstner. For å overleve er hun tvunget til å leie ut en del av huset. Nå flytter en polsk familie inn. Og samtidig får Alma et oppdrag om å lage et teppe som skal vises på en utstilling i forbindelse med grunnlovsjubileet. Alma føler seg smigret og takker ja til oppdraget, men etter hvert lurer hun på om hun har tatt seg vann over hodet. Da det samtidig seiler opp en konflikt med de polske leieboerne som utfordrer Almas forestilling om seg selv som solidarisk feminist og som norsk - og typisk god, - begynner tilværelsen å gynge.

Til toppen

Godt om gapet mellom høye idealer og hverdagens utfordringer
Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

Andre utgaver

Et norsk hus
Bokmål Ebok 2014
Et norsk hus
Bokmål Heftet 2015
Et norsk hus
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Anmeldelser Et norsk hus

Godt om gapet mellom høye idealer og hverdagens utfordringer.
Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

Vigdis Hjorth skriver smart om oss og de andre i sin nye kunstnerroman Et norsk hus."
Kristine Isaksen, VG

Med elegant humor og beklemmende ambivalens utfordres det norske hus' fortreffelighet.
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

På sin særegne måte har hun igjen klart å komponere en historie av den typen som så absolutt er interessant mens lesningen pågår, men som virkelig kommer til sin rett etterpå, når den får synke. Hennes norske hus vokser med tida, i tankene, slik Vigdis Hjorths romaner har for vane. Som alltid svært velskrevet, vekselvis morsom og alvorlig, med skarpe øyne for tema i samtida. Hjorth leverer varene. Igjen.
Gerd Elin Sandve, Dagsavisen

 

"Det berande styrken i romanen er korleis Hjorth skildrar dynamikken mellom Alma og den polske. Her blir Almas nummenheit, i sitt norske hus, avdekt i nokså tydeleg kontrast til den polske dynamitten. Det gir teksten ei verksam balanse mellom tyngde og lettheit. For Hjorth held seg sjølvsagt ikkje frå å snitte skarpt og morosamt inn i det alvoret som for begge kvinnene er er sjølve botnen i relasjonen deira. Klimakset er ein kort utveksling som òg blir den polske sitt moralske dødsstøt overfor Alma: «I avisen det står at du er kulturell person. Jeg har en annen mening.» I slike vekslingar mellom tungt og lett er Vigdis Hjorth udiskutabelt god."
Margunn Vikingstad, Morgenbladet

"Jeg skjønner ikke hvordan hun greier det, men innrømmer at jeg er imponert: Gang etter gang tar Vigdis Hjorth det norske samfunnet på pulsen.(...) Under alt hun skriver ligger en brann - den Alma i romanen tenker seg må ulme i de unge sjeler - og jeg tenker at Vigdis Hjorth blir både eldre og klokere og yngre og mer brennende for hver bok hun skriver."
Anne Cathrine Straume, NRK.no

"Boka er like dyptpløyende, eksistenstung og original som alltid.(...) Som alltid når jeg leser Hjorth, slår det meg hvor inntrengende godt hun tenker. Og hvor elegant og originalt hun formulerer disse tankene.."
Cathrine Krøger, Dagbladet

"Jeg er svært begeistret for Hjorths forfatterskap….  en følelse av at det bak den skarpe, utforskende tenkningen ligger et hektisk, uvørent, levd liv. Med Et norsk hus har Hjorth bygget nok et luftig rom i norsk litteratur, der døra ut til verden står på gløtt." 
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

Til toppen