Fedrenes synder (Innbundet)

Forfatter:

Gry Sønsteng (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Criminal
Oversatt av: Sønsteng, Gry
ISBN/EAN: 9788202451714
Kategori: Krim og spenning , Thriller og Krim og mysterier
Omtale Fedrenes synder

Et mesterverk fra thrillerdronningen

Fra det øyeblikket du ser sammenhengen mellom fortid og nåtid, er det helt umulig å legge Fedrenes synder fra seg. Du bare må ha alle svarene. Du er fullstendig besatt.

Dette er et mesterverk. Det er det ingen tvil om. Et mesterverk av karakterer, plot og miljø. To historier med nesten førti års mellomrom som begge angår Will Trent og Amanda Wagner, sjefen hans. Endelig får vi sammenhengen og forstår det anstrengte forholdet mellom de to. Ikledd en råskap så intelligent og djevelsk at du knapt kan tro det. Vevd sammen så perfekt og sømløst at ingen andre enn thrillerdronningen selv kunne gjort det.

Innhentet av fortiden
Politiagent Will Trent er nyforelsket i lege og rettsmedisiner Sara Linton, og i ferd med å legge fortiden bak seg. Så forsvinner en ung kvinnelig student, og mot all sunn fornuft holder Amanda Wagner Trent unna etterforskningen. Omstendighetene bringer begge til restene av barnehjemmet der Will Trent vokste opp etter at faren ble dømt for et bestialsk drap for førti år siden. Nå er faren på frifot, og en ung kvinne forsvinner på samme måte som midt på syttitallet ...

Wills tre kvinner
Dette er Amandas historie, og den avslører noen av Will Trents familiære hemmeligheter. Han velger å stenge seg ute fra alt og alle, livredd for at Sara skal forlate ham når hun får vite om bakgrunnen hans. Forholdet er på gyngende grunn. Samtidig har eks-kona Angie en tendens til å dukke opp når hun ikke skal. I lommen bærer Will Trent gifteringen han aldri har klart å kvitte seg med. Nå er kanskje tiden inne? Eller?

Mental og fysisk tortur
Karin Slaughter er kjent for solide doser av vold og grusomhet, og fornekter seg ikke denne gangen heller. Nok en gang får kvinner gjennomgå. Det var ikke enkelt for en kvinne å bli tatt på alvor i Atlanta midt på 1970-tallet. En tid da Amanda, sylfersk i politiets tjeneste, daglig møtte sjikane og ufine bemerkninger. Men Amanda og Evelyn Mitchell trosset sine mannlige kollegaer og etterforsket på egen hånd en hores forsvinning, og avslørte  til slutt en ubegripelig mental og fysisk tortur.

Thrillerdronningen
Å legge flere mysterier på hverandre er en skrivekunt av de sjeldne, og Karin Slaughter kan kunsten. Det er et sinnrikt system i galskapen, og samtidig beskriver hun noen utrolig rørende øyeblikk mellom hovedpersonene sine. Henger du med helt fra starten, får du en sjelden leseropplevelse i Fedrenes synder. I tillegg får du historien om kvinners kamp på ulike arenaer. For Karin Slaughter har alltid et budskap bak historien. Det er en av årsakene til at hun er vår tids ubestridte thrillerdronning! 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Fedrenes synder
Bokmål Ebok 2015
Fedrenes synder
Bokmål Heftet 2015
Utdrag

"Det er jo grusomt." Sara tok på seg hanskene. Det var ikke rart at Amanda var så lukket. Hun var verre enn Will.
   "Ikke la det gjøre deg for bløthjertet mot henne," sa Pete advarende. "Hun løy for deg på kontoret mitt. Det er en grunn til at hun vil ha deg her."
   I stedet for å spørre hva grunnen var, fulgte hun blikket hans mot døren. Will sto der. Han stirret sjokkert på henne. Hun hadde aldri sett ham se så dårlig ut. Øynene var blodskutte. Han var ubarbert, og klærne var krøllete. Han svaiet av utmattelse. Han hadde det så vondt at Sara nærmest kjente hvordan hjertet hennes brast.
Den første innskytelsen var å gå bort til ham, men Faith sto der sammen med Amanda og Leo Donnelly. Sara visste at det å vise følelser for ham foran øynene på dem bare ville gjøre det verre. Hun så det i ansiktet hans. Han virket helt lamslått over å finne henne her.
   Sara stirret på Pete og gjorde det klart at hun var rasende. Amanda hadde løyet om at det ikke var en sak Will jobbet med, men det var Pete som hadde lokket henne til likhuset. Hun rev av seg hanskene da hun gikk mot Will. Det var tydelig at han ikke ville at hun skulle se ham i den forfatningen. Hun hadde tenkt å ta ham med inn på kontoret til Pete, forklare hva som hadde skjedd og unnskylde seg, men ansiktsuttrykket hans stanset henne.
   Han så enda verre ut på nært hold. Hun måtte tvinge seg til ikke å røre ved ansiktet til Will og la hodet hans hvile mot skulderen hennes. Han virket fullstendig utslitt. Det var så mye smerte i øynene hans at hjertet hennes brast igjen.
   Hun snakket med lav stemme. "Fortell meg hva du vil jeg skal gjøre. Jeg kan dra, eller jeg kan bli her. Jeg gjør det som er best for deg."
   Han pustet overfladisk. Han så på henne med et så desperat blikk at hun måtte kjempe mot gråten.
   "Fortell meg hva jeg skal gjøre," sa hun bedende. "Hva vil du jeg skal gjøre?"
   Han stirret på obduksjonsbordet, på offeret. "Bli her," mumlet han idet han gikk inn i rommet.
   Sara pustet lettet ut før hun snudde seg. Faith klarte ikke å se på henne, men Amanda holdt blikket hennes. Sara hadde aldri forstått det tvetydige forholdet Will hadde til sjefen sin, men i det øyeblikket betydde det ingenting. Akkurat nå var det ikke et menneske i verden hun foraktet mer enn Amanda Wagner. Hun drev øyensynlig en lek med Will, og det var tydelig at han kom til å tape.

Til toppen

Om forfatter Karin Slaughter

Karin Slaughter - forfatteren som vil noe mer enn å skrive gode romaner

Hennes etternavn, Slaughter, betyr slakting, massakrere, myrde og innehaveren av dette uhyggelige navnet er en liten nett kvinne på 42 år, med uregjerlig kort hår og en altfor stor genser. Hun sitter på et hotell i Dublin og venter på bagasjen som ble borte et eller annet sted på vei over Atlanterhavet. Hun tar stadig turer over havet i forbindelse med lanseringen av bøkene sine i Europa. Hun er i dag bosatt i Atlanta, men er født og oppvokst i den lille byen Jonesboro, 20 mil sør Atlanta.

Hun forteller at Jonesboro er en veldig liten by som ligner svært på den byen hun skriver om i bøkene sine. Den består stort sett av en rettsbygning, en iskrembutikk og et advokatkontor. "Jeg vokste opp med vissheten om at gjorde jeg noe galt, ville foreldrene mine vite det før jeg kom hjem. Egentlig en grusom måte å vokse opp på," minnes Karin Slaughter.

Bestemt og fokusert
Ansiktet hennes er lite, hun snakker rolig og mykt, og beskriver seg selv som ganske sjenert. Men det tar ikke lang tid før vi skjønner at det er en bestemt dame vi har med å gjøre, bestemt og fokusert. "Jo da, jeg skriver om emner som opptar meg," forklarer hun. "Jeg synes det er viktig at jeg som kvinnelig forfatter skriver om vold mot kvinner, fordi det er den brutale virkeligheten for altfor mange kvinner. Hovedpersonene mine er alltid tøffe og samtidig sårbare kvinner."

Opplyse og engasjere
Karin Slaughter vil noe mer enn å skrive gode romaner, hun vil opplyse og engasjere oss. "Det er ikke tvil - du må ha en god historie for å lykkes som romanforfatter," innrømmer hun. "Men hva er poenget ved å skrive hvis du ikke har noe du vil formidle? Kriminallitterturen handler om oss mennesker og vår adferd. Den spør og forsøker å besvare, de mange vanskelige spørsmålene i dagens samfunn. Vold er en stor del av vår kultur, og folk spør hvorfor. Jeg prøver å gi noen av svarene i mine bøker. Det er i alle fall det jeg ønsker," avslutter Karin Slaughter.

Til toppen