Garnmagi med plantefarging (Innbundet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202586836
Omtale Garnmagi med plantefarging

Plantefarging - slik gjør du det

Her får du vite alt du trenger for å farge garn, tekstiler og andre naturlige materialer av sopp og planter som vokser vilt de fleste steder i Norge og som er enkle å finne. Og du trenger ikke alltid å gå langt – mange planter som vokser rett utenfor stuedøra eller i grøftekanten egner seg godt til å lage din helt egen farge.

Tenk å ta på seg en genser som du har strikket selv av garn du har farget selv med sopp og planter du har sanket selv... det er rett og slett litt magisk. Og du er garantert vakre og harmoniske farger, for alle fargene i naturen harmonerer.

I boka får du enkle forklaringer på hvordan du går frem når du skal farge ditt eget garn og stoffer av naturlige materialer som silke, bomull og lin. Du finner et eget kapittel med god og nøye forklaring om utstyret du vil trenge når du skal drive med plantefarging, og mye av det har du nok allerede hjemme; kjeler, kokeplate, rørepinne, termometer, sil, gummihansker, notatbok, tape, kjøkkenvekt og ombindingstråd (tråd til å binde sammen hespene).

Ettersom begge forfatterne er erfarne plantefargere med stor kunnskap om garn, vil du få smarte tips underveis i boka, slik at du enkelt kan få et fint resultat.

Du vil også trenge garn og stoff som kan farges. Her får du gode oppskrifter og interessante fakta om hva som tar farge lett og hva som kan være vanskelig å farge. Visste du at underull hos hund kan farges, i tillegg til alpakkagarn og den klassiske saueulla? Vegetabilske fibre som bomull, lin, nesle og hamp kan også farges, men fargen fester seg ulikt. Alt du trenger å vite finner du i boka.

Garnmagi med plantefarging er et plantefargeleksikon som gir deg en god og grundig innføring i hvordan du kan farge ditt eget garn hjemme med harmoniske farger fra naturen rundt deg. Du får alle tips og råd du vil trenge, slik at du skal lykkes. Du blir godt kjent med mange ulike planter fra norsk natur, inndelt etter årstid.

Kari Hestnes har tatt fantastiske fotografier til inspirasjon og informasjon, og Hege Dagestad skriver med stor erfaring og nøyaktighet. Dette er en bok du vil ha glede av i generasjoner!

 

Om forfatterne
Hege Dagestad har drevet med plantefarging i en årrekke, og hun holder kurs med jevne mellomrom.
Kari Hestnes startet Du Store Alpakka, en av de største importørene av alpakkagarn til Norge. I dag er hun medeier i bedriften Living Alpaca og frilans strikkedesigner. Kari har utgitt en lang rekke strikkebøker og leverer strikkedesign til ukepressen.

Bakerst i boka finner du en liste med nyttige adresser.

Til toppen

Intervju

VÅR HOBBYVERDEN – Hege Dagestad og Kari Hestnes

Vi er mange som elsker garn. Tykke, tynne, bløte, gode garn. Og det er ganske lett å alltid lete etter den perfekte kvaliteten og ikke minst den perfekte fargen! Og DET er det to damer her som har god peiling på. Hege Dagestad og Kari Hestnes har i skjønn forening skapt en bok som viser oss hvordan vi enkelt kan sanke sopp og andre planter fra naturen, og så farge vårt eget garn i de mest fantastiske farger. La oss høre hva som driver de!

Fortell – hva er det som inspirerer dere?
Hege/
Jeg blir veldig inspirert av «skogens ro» for da fyller jeg batteriene mine og får så mye energi! Jeg blir særlig inspirert av farger og former og skjønnhet. Det kan være av å se på noe så lite som stripene i et kronblad på en blomst eller noe menneskeskapt. Jeg liker veldig godt når jeg ser at noen har lagt mye arbeid i noe for å få det fint, det kan gjelde så vel klær som hus. Sånt gir meg faktisk masse energi. Å se på folk som utfører et krevende håndverk gjør også at jeg kjenner kreative bobler.. Jeg kan også bli veldig inspirert av å lære noe nytt og kjenne at jeg mestrer det jeg har lært meg.
Kari/ Min største inspirasjonskilde er selve LIVET! Det handler om å være tilstede i øyeblikket og legge merke til det som er, ikke farte av gårde og være alle andre steder i hodet. Da skjer magiske møter, mellom meg og naturen, mellom meg og mennesker eller mellom meg og garnnøstene i alle regnbuens farger. Da blir jeg inspirert…

Når er dere mest kreative?
Hege/
Før, da jeg var ung,( kremt yngre…) var det om natta. Jeg var sånn som sydde og strikket ferdig prosjekter og la meg superfornøyd med å være ferdig, og våknet utvilt og spent for å se på det ferdige prosjektet neste morgen, uansett hvor kort tid med søvn jeg hadde fått! Nå er det utvilsomt om morgenen, særlig i sommerhalvåret når jeg våkner grytidlig til fuglekvitteret og ingen andre er våken i hele bygda. Å gå ut i en bugnende og duftende hage, med behagelig temperatur og fuglekvitter, da kjenner jeg at livet er godt og blir som regel veldig inspirert til å skape noe! Da er jeg virkelig i flytsonen og det kan vare lenge med en sånn start!
Kari/ Når jeg har tid og pusterom, når jeg er alene og det er stille, ingen som forstyrrer og i det siste også på natten. Jeg har alltid vært et morgenmenneske men i det siste har jeg begynt å utfolde meg på natten, da er det stille og inspirasjonen kan flyte fritt. Og så er jeg så heldig at jeg kan sove så lenge jeg vil dagen etter ;-).

Hva gjør fargene med deg?
Hege/
Jeg er ekstremt glad i farger generelt! Ikke å kle de på meg, der er jeg ganske kjedelig, men å se på. Jeg liker best pasteller og ton i ton, med gjerne med masse forskjellige farger som passer sammen. Det jeg har merket er at jeg kan «bade» i all verdens garnfarger, garnbutikker er jo en godteskål for sånne som meg og det nyter jeg virkelig. Men etterpå kan jeg føle meg helt utmattet og forspist! Når det gjelder plantefarget garn kan jeg se på fargene uendelig lenge og istedenfor å bli overveldet kan jeg bare se på og drømme meg bort i mulige fargekombinasjoner og nye mønstre. Plantefarget garn har så deilige og harmoniske toner at jeg aldri blir mett!
Kari/ Først og fremst gir de meg glede og inspirasjon! Det som fasinerer meg med plantefarget garn er at alle fargene passer sammen – naturen bommer aldri. Fargene påvirker meg også på innsiden, gjør meg glad, provosert, inspirert ja de forsterker selve livet.

Hvor er du aller helst når du gjør håndarbeidet ditt?
Hege/
Jeg er enebarn så jeg elsker å være sammen med familien min, uansett hva jeg jobber med! Det gjelder enten det er i godstolen på stua, eller i hagen, eller på hytta eller i bilen eller… Er det noe som krever konsentrasjon, for eksempel utregninger, setter jeg i ørepropper og lar livet suse rundt meg likevel!
Kari/ Foran TV med en god film sammen med mannen min Per.

Hvis dere var håndarbeidsminister for en dag, hva skulle stå på dagsorden?
Hege/ Oj, hjerneteppespørsmål! Det var jo veldig kort tid da! Kanskje jeg måtte tenkt ut en smart løsning for å få ballen til å rulle slik at det helt uunngåelig måtte bli en permanent ministerpost! 😉
Kari/ Da ville jeg laget et fantastisk tekstilmuseum med de vakreste, håndlagde tekstiler fra inn og utland. Så ville jeg fylle museet med alt lekkert garn fra hele verden i de vakreste farger og spedd på med lekre knapper, perler, bånd og alt mulig annet lekkert som folk kunne boltre seg i. Og så ville jeg satt opp verdens mest inspirerende kursprogram med kursholdere fra hele verden.

Til toppen