Grønn bonanza (Innbundet)

Potetpizza, sommerruller og blomkålwings

Forfatter:

«Ta brokkolien tilbake, lukt på gulroten og kjenn på avokadoen. Trekk inn duften av nybakt brød, og hør at smøret smelter i panna …»

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202520540
Kategori: Mat og drikke
Omtale Grønn bonanza

Gode råvarer blir god mat

Om å glede seg over maten og matlagningen, om gode råvarer, om å bruke opp rester, om å vite hva du spiser og hvor det kommer fra. Og om å la seg forføre av lukten av god mat på kjøkkenet!

Til toppen

Utdrag

For vår tid er så annerledes. Vi trenger ikke være selvforsynte, vi trenger ikke sørge for at vi har nok poteter for å holde familien gående vinteren gjennom, vi trenger ikke sylte og safte og lagre på store norgesglass for å ha saft til søndagsgrøten. Vi trenger ikke lenger lære oss å kjenne etter når gulrøttene er på sitt sprøeste, potetene er den størrelsen de skal være, eller hvor langt det må være mellom blomkålhodene for at de skal kunne vokse seg store, og vi vet i hvert fall ikke hvor lang tid det tar for et blomkålhode å vokse frem.

 

Og det er greit. Vi trenger ikke vite det. Men vi mister noe samtidig. Vi mister følelsen for noe som vokser frem, noe som forandrer seg med vær og vind. Vi vet ikke når de ulike grønnsakene plantes, eller hva slags vær de liker seg best i. Vi vet ikke at det tar flere uker for en brokkoli å bli stor nok til å spises. Vi mister de automatiske ryggmargsrefleksene som forteller oss at vi kan bruke hele brokkolistilken, at vi til og med bør bruke hele. Vi vet ikke lenger hvordan vi skal lagre tomater for at de skal holde seg lengst mulig, eller hvordan smør egentlig lages.

 

Med kunnskap kommer bevissthet, og vi, barnebarn av våre besteforeldre, har godt av å øke vår bevissthet. Vi har en hel jordklode vi skal ta vare på, millioner av mennesker å fø, et klima som endrer seg radikalt, og vi heldige her i den vestlige verden har på en ørliten generasjon blitt vant til et overforbruk. La oss la det bli med den ene generasjonen. La oss ta tilbake femåringens stolthet av å spise sukkererter bit for bit. La oss ta tilbake kunnskapen om hvordan potetene holder seg best. La oss ta tilbake stoltheten over råvarene vi er i stand til å dyrke frem og overleve på.

 

Vi må ikke lage kjøkkenhage, alle som en. Det er fortsatt en hverdag der ute. Det vil alltid finnes matbutikker som tilbyr oss alt vi trenger, og på toppen av det hele begynner det å dukke opp fantastiske initiativ som kooperativer, andelslag, organisasjoner som samarbeider om et bedre utvalg for oss. Og hva om vi bare blir ørlite mer bevisst på hva vi bruker? Hvordan vi bruker det. Hvorfor vi bruker det. Hva det egentlig smaker. Hva det egentlig inneholder, om det er bra for oss, og hvorfor det er bra for oss å spise akkurat den grønnsaken. La dagens femåringer få leke med blomkål, reddiker og søtpoteter, kjenne på dem med hendene, smake med både øyne og nese og munn, kjenne smaken av det grønne, det røde, det sunne og det gode. Alt på en gang.

 

Og det beste av alt? Det trenger ikke være så vanskelig.

Til toppen

Om forfatter Mia Frogner

Mia Frogner er oppvokst på gård, utdannet litteraturviter og arbeider som rådgiver i kommunikasjonsbyrået Trigger, nylig kåret til verdens beste kreative byrå!

I to år har hun drevet bloggen greenbonanza.com hvor hun med glimt i øyet og personlige anekdoter formidler grønn matglede og bærekraftig livsstil.

Mia var i 2015 finalist i Årets Matblogger i Vixen Blog AwardsHun er også en av initiativtakerne til popup-konseptet ETE Supper Clu.

Til toppen