Mormors frukt og bær (Innbundet)

Epler var hennes favoritt

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 168
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202508494
Kategori: Mat og drikke
Omtale Mormors frukt og bær

Slik mormor gjør det!

Enten du har din egen frukthage og ditt eget blåbærsted eller kjøper herlighetene ferdigplukket i kurver og kasser, vil du ha glede av denne boken!

 

Kari Finngaard er en erfaren kokebokforfatter, og dette er en oppfølger til Mormors kaker, som utkom i 2014. I denne nye boken går hun enda en gang i mormors fotspor og presenterer en lang rekke oppskrifter på desserter og kaker med frukt og bær i hovedrollen. Mest vekt er det på oppskrifter med epler, som altså var mormors favorittfrukt. Eplene har fått utfolde seg på ca. 40 % av boksidene. Resten er viet til oppskrifter med plommer og pærer, blåbær og bringebær.

Foruten alle oppskriftene på kaker, desserter, syltetøy, kompotter, fruktgrøter, mos etc. er det også en del fakta, historikk og tips blandet med Karis stemningsfulle bilder fra skog og kjøkken.

Til toppen

Utdrag

Når bærskogen lokker ...

Sommeren er på hell, den går sakte over til høst. Fortvil ei, borte i lia lokker vitaminrike blåbær og rødmende bringebær. Det er tid for skogstur, frisk luft og god mosjon.

Blåbærskogen får meg til å tenke på barndommens utflukter. Godt utrustet med spann, pledd og ryggsekk dro familien av gårde. Vi hadde våre favorittsteder. Der var blåbærrisene og bringebærkrattene fulle av store, modne bær som raskt fant veien til glupske barnemunner.

"I gamle dager var alt så mye bedre" er en slitt frase ungdommer trekker på skuldrene av. Men for meg var høstens blåbærturer like naturlige som byens mange kaffebarer er for dagens unge. Ferske croissanter og caffe latte lyder nok mer tiltrekkende enn påsmurt niste og kaffe på termos.

Jeg har allikevel et ønske om at flere finner veien til skog og mark. At store og små oppdager naturens mange skatter. Vi gjør noe i fellesskap, opplever spenningen ved å lete og finne, noe å putte i kurv og spann. Vel hjemme benker vi oss rundt kjøkkenbordet, renser bærene og bestemmer hva fangsten skal brukes til.

Skogsbær egner seg utmerket til desserter og kaker. Blåbær og bringebær er ofte fast følge til muffins, til pannekaker og i bærsauser. Gylne multer og bringebær passer i likører, for ikke å glemme julens favoritt: krumkaker med multekrem.

Hjemmelaget smaker som tidligere skrevet aller best. Nå er tiden vi fråtser i markens grøde. Bær finner vei til sylteglass. Har du ett til overs, er syltetøy i glass med sløyfe og merkelapp en kjærkommen, spiselig gave til en fødselsdag, vennefest eller som en julehilsen.

Til toppen