Øya (Innbundet)

Forfatter:

Lars-Erik Sørbotten (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Island
Oversatt av: Sørbotten, Lars-Erik
ISBN/EAN: 9788202632373
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Øya

Kampen for overlevelse

Sist vi hørte fra den irske forfatteren Adrian McKinty var med den internasjonale bestselgeren Kjeden og det store spørsmålet hvor langt er du villig til å gå for å beskytte familien din? Nå er McKinty tilbake med en ny intens thriller og det samme ubehagelige spørsmålet, i enda mer ubehagelige omgivelser.

 

I McKintys Øya møter vi den 44 år gamle legen Tom Baxter, ett år etter at han mistet sin kone Judith og ble enkemann. Med et vanskelig år bak seg har Tom nå funnet lykken på ny, med den 24 år gamle massasjeterapeuten Heather. Men mens Tom endelig er lykkelig igjen, er barna hans, Oliva på 14 og Owen på 12, ikke like fornøyd med farens nye kone. De synes det er spesielt at Heather er nærmere dem enn faren i alder, og mener hun oppfører seg mer som en ung, uerfaren barnevakt, enn en god og beskyttende stemor.

 

Dødelig familietur

Så da Tom blir invitert til Australia for å delta på en legekonferanse, ser de det som en gylden mulighet. 

Heather og barna trenger å bli bedre kjent, og en utenlandstur kan være akkurat det de trenger for at de tre skal knytte sterkere bånd. Dermed blir Toms forretningsreise også den første felles ferien for den nye familien.

Koalabjørn
Mens Tom er opptatt med jobb, prøver Heather så godt hun kan å aktivisere Olivia og Owen. Men de gir tydelig uttrykk for at de ikke er fornøyd; de har ikke blitt med helt til Australia for å spille brettspill i en Airbnb-leilighet. Så da Tom har en dag fri blir han noe motvillig overtalt til å ta med seg familien på biltur. I en leid Porsche setter de av sted, med ett mål for øye: barna vil se og ta bilder med koalabjørn.

Uventet hjelp
Bilturen gir dårlige resultater. Uten en eneste koalabjørn i sikte, er Tom i ferd med å gi opp å oppfylle barnas ønske, da de stopper på en rasteplass for å få seg litt mat. Der møter de to lokale menn som kan fortelle at de bor på en liten, privat øy ikke langt unna, og der er det mange koalabjørner. Olivia og Owen trygler om å få dra dit. Og til tross for at de lokale forteller at moren deres ikke vil ha fremmede på øya, sier de, med god hjelp av en bunke kontanter, ja til å ta med seg Tom og familien til Dutch Island.

Ubehagelig stemning
En liten ferge tar dem over til øya, der de kjører i land og starter jakten på koalabjørnene. De har fått tre kvarter til rådighet. Innen den tid må de få tatt bildene de vil ha, og komme seg tilbake til fergen. Men heller ikke her er det noen koalabjørner å se, og Heather får en dårlig følelse. Det er noe skremmende og ubehagelig både med stemningen på øya, og mennene som fraktet dem dit.

Hevn
Tom er stresset bak rattet, og med høy hastighet og solen i øynene ser han ikke kvinnen på sykkel som plutselig dukker opp. Hun treffer bilen med et voldsomt smell, og før han rekker å reagere, er det for sent. På ett sekund blir det som skulle være familiens drømmeferie snudd til deres verste mareritt. For de som holder til på øya har sine egne lover og regler, og kvinnens død skal hevnes, på verst tenkelig måte. Det eneste som kan redde Tom, Heather, Olivia og Owen, er å komme seg bort fra Dutch Island. Men når Tom blir skilt fra resten av familien, blir det opp til Heather å redde barna og seg selv. Ikke bare fra øya, men fra den sikre død.  

Intens thriller
Prisbelønte Adrian McKinty har skrevet over et dusin kriminalromaner, og bøkene hans er oversatt til mer enn 30 språk. Med sin nye overlevelses-thriller Øya utforsker han ikke bare ondskap og hevn, men også hva ekstreme situasjoner kan drive oss til å gjøre, og hvilke uante krefter det kan få frem i oss. Øya er en intens og uforutsigbar historie om en kamp på liv og død, der hvert minutt teller. For på Dutch Island lurer det farer overalt, både blant menneskene som bor der, og i naturen.

Av Sarah Melbye

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Øya
Bokmål Ebok 2022
Øya
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Øya
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Adrian McKinty:

Utdrag

Et brått, skarpt stikk av blendende smerte.

Et glasskår fra en gammel flaske hadde presset seg inn i hælen hennes.

Hun bet seg i leppa for å kvele skriket. Skyggen hennes svaiet fra side til side, som om den forsøkte å tiltrekke seg Jakcos oppmerksomhet. Hun satte seg ned med bena i kors mens hun blunket bort tårene. Hun blødde, man glasset hadde ikke gått for langt inn. Hun grep tak i glasskåret og trakk det forsiktig ut av foten. Hun slikket seg på tommelen og gned på såret, og det begynte å lindre. Hun tok en flat stein og holde den mot kuttet. Blødningen avtok. Det fikk holde. Hun kunne ikke sitte her hele dagen.

Hun kom seg opp på bena igjen og tok noen prøvende skritt.

Den forræderske skyggen hennes var nå godt innenfor Jackos synsfelt.

Nærmere.

Hun kunne lese skriften på ryggen på den gjennomsvette, gule singleten hans. Under en rød stjerne sto ordene Bintang beer.

Hun kunne lukte ham. Han stinket av svette, sigarettrøyk og motorolje.

Det var stille. Ekkoene fra skuddet hadde stilnet, og det var ikke annen lyd å høre enn sjøvannet som rislet inn gjennom kanalen.

Til venstre var de siste restene av morgendisen i ferd med å fordampe i sola. Lufta var full av løftet om varmen som skulle komme. Det kom til å bli en brennhet dag. Godt over førti grader.

Det slo henne at dagen i dag var den 14. februar. Snodig hvordan årstidene var helt snudd på hodet. Hjemme ville det være rundt 5-10 grader, kanskje enda kaldere.

Det var nøyaktig tolv måneder siden Tom hadde kommet til sin første massasjetime på klinikken i Vest-Seattle. Det hadde snødd. Det hadde fortsatt vært snøfnugg i håret hans da han la seg ned på bordet.

Mye kan endres på et år.

Da hadde hun vært barnløs og snart arbeidsledig, og hun hadde bodd i en fuktig leilighet ved Alki Beach. Nå var hun gift med ansvar for to barn og i ferd med å drepe en mann hun knapt kjente på en annen strand på den andre siden av kloden.

Hun tok enda tre varsomme skritt og hevet macheten.

Til toppen