Poncho (Innbundet)

Ponchoer og tilbehør i strikking og hekling

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 136
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202511296
Kategori: Håndarbeid
Omtale Poncho

Poncho - elegant, varmt og lekkert!

Nå er det PONCHOER som gjelder! Dette enkle plagget har blitt en skikkelig dille, og det er ikke uten grunn. En poncho kan være tynn eller tykk, med eller uten frynser, nøytral eller mønstret, ytterplagg eller festplagg. Du har uendelige muligheter til å utforme en poncho, og fellesnevneren er den enkle formen og bruksvennligheten.

Denise Samson har laget en bok fullspekket med heklede og strikkede varianter, i alle former og fasonger. Mange av ponchoene er hennes eget design, og hun har også valgt ut sine favoritter blant de norske garnprodusentenes fineste oppskrifter fra bl.a. House of Yarn, Viking of Norway og A Knit Story. Teknikkene er mange - blant de strikkede ponchoene finner du variasjoner på flettestrikk, mønsterstrikk, glattstrikk, hullstrikk, ribbestrik og raglan. Velger du hekleteknikk, finner du også mange spennende utfordringer med nydelige mønstre. Mange av modellene har matchende pulsvanter, ørevarmere og luer.

 

 

De fleste oppskriftene er oppgitt i størrelsene S, M, L og XL, noen av modellene er One Size.

Til toppen

Utdrag

Poncho - enkelt - og så elegant!

Poncho - dette enkle, og så elegante plagget. Jeg har alltid følt at jeg blir noen centimeter høyere når jeg har på meg en poncho. Det er noe sofistikert over den. Når har den kommet tilbake for fullt over hele verden. Det er bare å ta en titt på trikken, i butikkvinduene og på bilder fra moteverdenens catwalker - ponchoen har blitt en skikkelig dille. Den kan være tykk eller tynn, med eller uten frynser, nøytral eller mønstret, ytterplagg eller festplagg. Det er nesten uendelige muligheter til å utforme en poncho, men fellesnevneren er den enkle formen og brukervennligheten.

Ponchoen hadde sin storhetstid på 1970-tallet - enhver hippie med respekt for seg selv hadde en fargerik poncho. Plagget skal stamme fra Peru og er et tradisjonelt plagg som brukes over hele Sør-Amerika, gjerne vevet i vanntette ulltekstiler. Formen på den tradisjonelle ponchoen er et firkantet teppe med en splitt på midten slik at man kan få hodet gjennom. På store utendørsarrangementer er det vel noen og enhver som har blitt reddet av en selger med regnponcho med hette!

I denne boken har jeg samlet 20 av mine egne design, både heklede og strikkede varianter, og har i tillegg valgt ut 15 av mine favoritter blant de norske garnprodusentenes fineste oppskrifter. Noen av designerne kjenner jeg godt, og det er ekstra hyggelig å kunne krydre boken med deres oppskrifter. Navnet på de forskjellige designerne står på hver enkelt oppskrift.

Enkelte av oppskriftene er i krysningspunktet mellom poncho og genser, mens andre er mer som et stort sjal. De fleste er midt i mellom, og representerer den klassiske ponchoen. En poncho burde være overkommelig å strikke eller hekle for de fleste - det er jo nesten ingen montering, annet enn noen enkle sømmer.

Til flere av ponchoene er det tilbehør som matchende lue, pannebånd, pulsvarmere eller støvelmansjetter. Jeg anbefaler deg å strikke ponchoene på rundpinne selv om arbeidet skal strikkes frem og tilbake. Det er mindre belastende for skuldre, nakke og armer.

Jeg håper jeg kan inspirere deg til noen hyggelige håndarbeidstimer!

- Denise Samson

Til toppen