Skyggesøsteren (Innbundet)

Serie: De syv søstre 3

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Bli med til hjertet av London, til engelsk landsbyidyll og til et storslagent sosietetsmiljø i Lucinda Rileys nye roman Skyggesøsteren. Den tredje boken i den storslåtte serien «De syv søstre».

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 592
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Shadow Sister
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
Serie: De syv søstre
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202491185
Kategori: Romaner
Omtale Skyggesøsteren

La deg forsvinne inn i Lucindas storslåtte univers

Bli med til hjertet av London, til engelsk landsbyidyll og til et storslagent sosietetsmiljø i Lucinda Rileys roman Skyggesøsteren.

Star er den tredje eldste søsteren i familien som alle har hatt mangemillionæren Pa Salt som sin adoptivfar. Han har lagt ut et spor til hver og en av dem, slik at de alle har mulighet til å finne sine biologiske røtter. Sporene fører Star til et gammelt antikvariat i London. Herfra starter hennes personlige reise inn i en helt ny verden, en reise som utvikler seg til et fantastisk drama med sterk kjærlighet og dramatiske familiefeider. Skyggesøsteren er den tredje romanen i serien om De syv søstre. Som de foregående kan også denne leses helt uavhengig av de andre.

---

Gåten om Star

27-årige Star står ved et veiskille i livet da hennes høyt elskede adoptivfar plutselig dør. Skal hun tørre å forlate tryggheten i London for å søke sitt biologiske opphav, slik faren har oppmuntret til?

For Star sitter dette valget langt inne. Mot sin vilje sier hun i stedet ja til å dele leilighet med søsteren CeCe i London, som hun har en svært tett relasjon til, men som hun også alltid har levd i skyggen av. I desperasjon bestemmer hun seg likevel for å følge det første sporet adoptivfaren Pa Salt har gitt henne.

Invitert til Englands hage
Adoptivfaren har etterlatt seg et brev, der han ber Star finne veien til et nedstøvet antikvariat i Kensington, Arthur Morston Books, hvor hun skal spørre etter en kvinne som heter Flora MacNichol. Her blir hun også kjent med innehaveren og bokelskeren Orlando, som har fløyelsdress, tversoversløyfe og vakkert, brodert tørkle i brystlommen. Han gir Star jobb i bokhandelen og inviterer henne med til Kent, landsdelen som går under betegnelsen Englands hage, fordi landskapet er så spesielt vakkert der. I Kent treffer hun Orlandos bror Mouse, som holder hus på en idyllisk eiendom Star faller pladask for.

Dagbøker fra fortiden
Orlando vil gjerne hjelpe Star i hennes søken etter sitt opphav og graver frem dagbøker fra Flora MacNichols ungdomsliv for hundre år siden. Flora var en uavhengig ung kvinne som ikke hadde noen planer om å forlate sitt kjære hjemsted i Lake District. Men planene endres og hennes hemmelige ungdomskjærlighet settes på vent når intriger utenfor hennes kontroll fører henne til London og til sosietetsdronningen Alice Keppel. Alice tar Flora under sine selskapsvinger, og Flora rives etter hvert mellom stormende kjærlighet og lojalitet til sine egne røtter. Et møte med en mystisk gentleman gir henne til slutt svarene hun har vært på jakt etter hele sitt unge liv.

En praktfull reise
Star på sin side er omkranset av Orlando og Mouse, et fascinerende brødrepar som viser hvordan uenighet om gods og gull både kan ødelegge og forene en familie. Hun fortsetter og jobbe i antikvariatet, leser seg videre inn i livet til Flora og plages av dårlig samvittighet når hun ikke er hos søsteren CeCe.
Lucinda Riley evner å føre deg rett inn i en verden du formelig føler på kroppen. Du værer lukten av blankslitte bokrygger i antikvariatet, kjenner iveren hver gang Star tar et skritt nærmere sannheten og åpner seg for kjærlighetens lidenskap, og også fortvilelsen når hjerteskjærende scener tar Star eller Flora en annen vei enn du håpet. Du koser deg med et sofistikert litterært puslespill, og blir så betatt at selve reisen til tider blir viktigere enn målet: Å finne opphavet til Star, den tredje av de sju søstrene.

Storslått intrige
Det er bare å legge seg flat for hvordan forfatteren kobler fortid og nåtid, fakta og fiksjon, engelsk landsbyidyll med viktoriansk sosietet. Flere av karakterene i Skyggesøsteren har jo faktisk levd i virkeligheten! Å lese om livet til Star og Floraer en litterær opplevelse, der higenen etter å finne koblingen mellom to skjebner ustanselig kverner i bakhodet.

Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Skyggesøsteren
Bokmål Ebok 2017
Skyggesøsteren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Skyggesøsteren
Bokmål Heftet 2021

Flere bøker av Lucinda Riley:

Intervju

Lucinda Riley er i vinden: De syv søstre blir TV-serie

Hun var både skuespiller og ballettdanser før hun bestemte seg for å bli forfatter. Nå erobrer Lucinda Riley hele verden med bokserien De syv søstre.

Hun skrev sin første bok da hun var 22, og het Lucinda Edmonds. Så kom syv nye bøker før det stoppet opp. Det tok flere år før hun kom tilbake og skrev gjennombruddsromanen Orkideens hemmelighet, som har solgt i over to millioner eksemplarer. Den nye serien De syv søstre består av syv frittstående bøker, og baseres på myten om det berømte stjernebildet med samme navn. De to første bøkene har toppet bestselgerlistene. Forventningene til tredje bok om Star, der handlingen er lagt til det beste av England, er skyhøye.

Hvem var Pa Salt?
– Fortellingen om De syv søstre begynner egentlig på bredden av Genèvesjøen, der seks søstre er samlet i sitt barndomshjem etter dødsfallet til deres adoptivfar. Vi følger hver av søstrene på en reise for å finne sitt opphav, men det virkelig store mysteriet er foreløpig uløst: Hvem var egentlig adoptivfar Pa Salt? Og hvem er den sjuende søsteren? I hver av bøkene er det én fortelling i nåtid og én i fortid, begge linkes sammen i løpet av historien, sier Lucinda Riley.

Klar for TV-serie
Hun frydet seg da hun skrev Skyggesøsteren. Etter å ha tatt oss med til kunstnerstrøket Montparnasse på 1920-tallet og sosieteten i eksotiske Brasil i første bok, tok Riley for seg naturskjønne Bergen og bohemmiljøet i Oslo for hundre år siden i bok nummer to. I tredje bok er hun på sin hjemmebane, England, med historien om Star. Vi er i fasjonable Mayfair og Kensington i London, i idylliske Kent og Lake District. Nylig kom også nyheten om at Rafaella Productions i Hollywood skal lage TV-serien om The Seven Sisters. Riley er selv sjefsprodusent og tett på prosessen, og er også involvert i utvelgelsen av skuespillere til TV-serien.

Perfeksjonisten Lucinda
– Jeg bruker ofte steder jeg har falt pladask for som utgangspunkt for bøkene, det har jeg også gjort i Skyggesøsteren. Jeg hadde en idé om hvordan to historier skulle linkes sammen, og så lot jeg karakterene mine ta meg dit de ville, sier Lucinda Riley. Det er ikke mangelen på fantasi som er problemet, den tøffe tiden er når alt skal renskrives og redigeres. Som den perfeksjonisten hun er, skriver hun om hele manuset opptil tjue ganger før hun er fornøyd. Arbeidsdager på 14-15 timer er en del av tilværelsen hennes som en uhyre produktiv forfatter.

Fortidens betydning
Lucinda er opptatt av hvilken betydning fortiden har for hver enkelt av oss. Ved å sette sammen et puslespill som handler om tiden før og nå, får hun fortalt leserne at tilgivelse, aksept og forståelse av egen fortid kan bidra til et bedre liv og positive forventninger til fremtiden. Hun er stolt mor til fire barn, og har tre bonusbarn, så livet er hektisk uten at det ser ut til å bremse livet som forfatter. Nå har også ektemann Stephen Riley blitt manageren hennes. Noe av det første han fikk i stand, var den omtalte TV-kontrakten med selskapet i Hollywood.

Livet bak skrivingen
Hun elsker leserne og livet som forfatter. Muligheten til å stadig lage nye historier, å besøke steder hun ellers aldri ville besøkt og til å være sin egen sjef, selv om det er en meget streng en. Mottoet er å aldri gi opp, og lykken er å være sammen med familien. På eiendommen i North Norfolk, i leiligheten i Chelsea, i huset i Frankrike eller i Thailand får hun også tid til å dyrke interessen for musikk og litteratur. Eller til å slappe av i sofaen med Downton Abbey. Gjerne med hele familien innen rekkevidde.

Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

   «Jeg satt inneklemt mellom de to brødrene – den ene spiste

maten sin som en slags menneskelig søppelkvern, slik han alltid

gjorde, og den andre viste knapt nok interesse for prosessen.

Da jeg kastet et blikk rundt på selskapet, som allerede var

i høy stemning på grunn av vinen og maten, opplevde jeg en

plutselig bølge av tilfredshet. Det var utrolig hvor langt jeg var

kommet i månedene etter Pas død, tenkte jeg. At jeg nå satt

her ved et lunsjbord, omgitt av fremmede mennesker, var intet

mindre enn et mirakel.

   Små skritt, Star, små skritt …

   Jeg måtte tenke tilbake på de mange søndagslunsjene på Atlantis

sammen med Pa Salt, mens vi alle var yngre og fremdeles

bodde hjemme. Jeg kunne ikke huske at det hadde vært noen

fremmede til stede, men Ma, Pa og vi seks jentene utgjorde åtte

mennesker til sammen – vi var absolutt mange nok til å skape

den varme og livlige stemningen jeg opplevde her. Jeg hadde

savnet å være del av en familie.

   Plutselig gikk det opp for meg at Ismannen på min høyre

side snakket til meg.

   «Orlando sier at du arbeider for ham.»

   «Ja, det gjør jeg.»

   «Jeg tviler på at du kommer til å holde ut særlig lenge. De

gjør som regel ikke det.»

   «Rolig nå, gamle gutt,» kommenterte Orlando godmodig.

«Star og jeg kommer riktig godt ut av det med hverandre, ikke

sant, Star?»

   «Det gjør vi absolutt,» sa jeg i en tone som var både høyere

og mer bestemt enn normalt for meg. Jeg ville gjerne forsvare

den underlige, men på alle måter sympatiske arbeidsgiveren

   «Nå ja, han trenger noen som kan holde orden på ham. Butikken

har gått med underskudd i årevis nå, men han nekter

å høre på det øret. Du vet at vi må kvitte oss med butikken

snart, Orlando. Den ligger i en av de dyreste gatene i London.

Den ville innbringe en svært god pris på det åpne markedet.»

Til toppen

Bøker i serien