Sokker fra hele Norge (Innbundet)

Forfatter:

Strikk sokker fra alle landets fylker! Boka har 41 oppskrifter på sokker til både dame, herre og barn, med store tydelige diagrammer og vakre bilder. En god innføring i størrelser og garn, og gode beskrivelser av seks ulike måter å strikke hælen og to ulike tåfellinger.

 

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 200
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202534745
Kategori: Håndarbeid
Omtale Sokker fra hele Norge

Nina Granlund Sæther tar oss med på reise gjennom Norges land og strikketradisjoner

Endelig får du oppfølgeren til bestselgeren Votter, og denne gangen skal vi bli varme på bena.

Hjemmestrikkede sokker er populært! Bøker med strikket tilbehør er alltid populært – sokker er perfekte gaver, raske å strikke og anvendelige året rundt. I boka finner du sokker fra alle landets fylker, så uansett som du vil strikke deg landet rundt for å bli kjent med teknikker og tradisjoner, eller vil strikke en spesiell gave til noen, så er denne boka et veldig godt utgangspunkt.

I tillegg til alle oppskriftene får du en god innføring om størrelser og garn, og gode beskrivelser av seks ulike måter å strikke hælen og et par ulike tåfellinger:

  • Timeglasshæl

  • Kilehæl

  • Båndhæl med kort hælkappe

  • Båndhæl med lang hælkappe

  • Gammeldags hæl

  • Rundstrikket hæl

  • Stjertetå

  • Flat tå


Om trådsprang, tvebandsflette og kontstrikk er ukjent for deg, kan du være sikker på å finne både bilder og forklaringer som geleider deg trygt gjennom oppskriften.

Boka har 41 oppskrifter på sokker til både dame, herre og barn, med store, tydelige diagrammer og vakre bilder.

Nina Granlund Sæther er en ettertraktet forfatter, designer og foredragsholder, og hun har stor sans og respekt for tradisjon.

Til toppen

Utdrag

Fra gamle strømper til nye sokker

Jeg er mer enn alminnelig opptatt av gamle tekstiler. De kan være gulnet av elde, hullete og slitt, kanskje også litt møllspist – likevel blir jeg fascinert. Bak hvert eneste plagg ligger timevis med arbeid. Før man kunne begynne å strikke, måtte ulla kardes og spinnes til tråd. Kanskje skulle den også farges. En øvet spinnerske brukte ca. en time på å spinne 100 gram garn. Så fulgte timer med strikkepinnene. Jo tynnere og finere garn, desto lengre tid tok det. Vinterstid var det lite lys inne. Kanskje hadde de bare lyset fra peisen å se i, eventuelt et lite talglys å hjelpe seg med. Hanna Winsnes anbefalte tjenestepikene å strikke hvis de ikke hadde lys til arbeidet. Likevel ble det skapt utrolig vakre tekstiler – både sårt trengte hverdagsklær og vakkert dekorerte klær til fint. Plaggene man laget til konfirmasjon og bryllup, ble siden brukt ved høytidelige anledninger, kanskje også når man skulle i kirken på søndager. Ble fintøyet slitt, gikk det over til å bli hverdagstøy. Og når det ikke lenger gikk an å stoppe og lappe, ble fillerestene levert til ullvarefabrikkene som dukket opp på slutten av 1800-tallet. Kanskje fikk man noen øre, eventuelt nytt garn av sjoddy, i retur. Derfor er det få gamle tekstiler som er bevart. I denne boka har jeg prøvd å lete frem noen av de strømpene fra fordums tid som fortsatt finnes – både i museenes samlinger og i privat eie. Og jeg har funnet en rekke godt gjemte skatter. Ved å lage denne boken håper jeg å kunne formidle noe av den tekstilkunnskapen våre formødre og enkelte forfedre satt inne med. Dette er kulturhistorie og kvinnehistorie fra vårt eget land – kunnskap jeg mener er viktig i en globalisert tid. Det er også bevisstgjøring om navn og språkbruk. Kreative kvinner står bak de fleste av strømpene jeg har trukket frem. Enkelte distrikter har hatt sterke, særegne tradisjoner. I arbeidet med denne boken har jeg blant annet blitt bevisst hvor dyktige de var, særlig i Telemark og Agder, til å strikke strømper i fletteteknikk. Garnet er så tynt, og teknikkene så avansert, at det er vanskelig å gjøre det etter i dag. Andre steder har man laget strømper med de fineste stripekomposisjoner eller åttebladsroser. I Numedal har såkalt byggkornbinding vært mye brukt – en morsom teknikk som nesten er glemt. Jeg har bevisst jobbet meg gjennom alle landets fylker. Noen steder har det vært så mye spennende at det har vært vanskelig å velge. Andre steder har tilfanget vært mindre. Du finner flest damesokker, men også par til barn og herrer i denne boken. Noen av strømpene er raske å strikke, andre krever tid og tålmodighet. Mitt mål har ikke vært å kopiere tekstilene hundre prosent, selv om de fleste strømpene er inspirert av gammelt materiale. For meg er det viktigere å ta vare på mønstringer og detaljer, og gjøre fortidens strømper til anvendelige plagg også i dag.

Nina Granlund Sæther på internett: www.hjertebank.no
Facebook: Hjertebank Nina Granlund Sæther
Instagram: @ninagranlundsather

Til toppen