Sonja Wigert (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 248
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202283216
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Sonja Wigert

Historien om annen verdenskrig handler ofte om menn - som enten er helter eller skurker. De siste årene har det vært økende interesse for kvinnenes plass i krigshistorien, og med biografien Sonja Wigert. Et dobbeltliv viser Iselin Theien hvilken innsats den norske filmstjernen gjorde som dobbeltagent, og hvilken pris hun måtte betale som menneske og skuespiller.

Sonja Wigert ble født på Notodden i 1913 og vokste opp som datter av en familie fra det øvre borgerskap i Skien. Som ung oppdaget hun at interessen for mote stakk dypere enn forskjønnelsen av eget utseende, og utdannet seg som reklametegner i håp om å bli motedesigner.

I 1934 vinner hun en konkurranse om å bli "Norges Garbo", og etter en rolle i filmen Bra mennesker, blir hun filmstjerne over natten, og livet tar en annen og mer spennende retning. Hun gifter seg med den svenske eventyreren Torsten Flodén, flytter til Stockholm, og der skyter karrieren fart.

Da tyske soldater innvaderer Norge 9. april 1940, er hun midt i en filminnspilling, hun lider i ekteskapet (som snart oppløses) og hennes familie er plutselig i fare. Dessuten fatter den tyske rikskommisaren i Norge, Josef Terboven, interesse for den norske stjernen. De to begynner å omgåes. Terboven lar seg sjarmere, uvitende om at Sonja pleier kontakten for å hjelpe sin yngre bror, Knut Wigert. Han er kommet på kant med tyskerne, flykter - og melde seg til tjeneste i kompani Linge.

Under krigen var Stockholm Nordens Casablanca, og i byens selskapsliv omgås Sonja et virvar av diplomater, spioner og sosietet. Hun kurtiseres av skipsrederen Anders Jahre, som ønsket å gifte seg med henne; hun faller for den langt vakrere og yngre ungarske agenten Andor Gellért, som hun blir gravid med. Hun vikler seg inn i et nettverk av bekjentskaper og forbindelser fra en rekke ulike land. Sonja Wigert spiller ikke lenger bare roller på lerretet, hennes liv fylles av stadig nye og vanskelige roller. Som agent. Først verves hun av svensk etterretning, senere som amerikansk. Og til tross for at hun som dobbeltagent gir verdifull informasjon til sine oppdragsgivere, går det rykter om at hun arbeider for tyskerne - både i Norge og Sverige. Selv en avsløring av hennes virke som dobbeltagent i 1945, legger ikke ryktene døde, og de skal henge ved henne etter krigen. 

Da flater filmkarrieren ut, hun får stadig færre tilbud om roller, hun hører aldri noe fra Hollywood på grunn av sitt frynsete rykte, hun ender opp som en filmstjerne uten lerret, - og livet tar annen retning. En periode på 1950-tallet arbeider hun ved en bensinstasjon for å tjene til livets opphold, mens hun fortsatt drømmer om å vende tilbake til scenen. til slutt går i eksil i Spania, hvor hun dør i 1980.

I likhet med Tore Prysers Kvinner i hemmelige tjenester og avisoppslag om andre dobbeltagenten Dagmar Lahlum, er Sonja Wigert. Et dobbeltliv et viktig bidrag til krigshistorien - og en av de første bøkene i Norge som i detalj dokumenterer at også filmdivaer var krigshelter. For Iselin Theien er derfor Sonja Wigert en nøkkel til en unik konstellasjon av norsk kvinnehistorie, kulturhistorie og krigshistorie.

Iselin Theien er historiker, utdannet ved Universitetet i Oxford. Hun er blitt kåret til  fremragende ung forsker ved Universitetet i Oslo. Sonja Wigert. Et dobbeltliv er hennes debutbok.

Til toppen

Andre utgaver

Sonja Wigert
Bokmål Heftet 2019
Sonja Wigert
Bokmål Ebok 2019
Sonja Wigert - Et dobbeltliv
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020