Svindleren (Innbundet)

Forfatter:

Truls Holst Kopperud (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Racketeer
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202436483
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Svindleren

Alt du kan drømme om

Ingen annen forfatter løsner litterære gordiske knuter som John Grisham. Nok en gang har legenden levert et mesterverk i historiefortelling.

"Jeg kjente ikke dommeren, men vet hvem som drepte ham." Slik begynner det, Malcolm Bannister er advokat, sitter selv i fengsel, huden er kullsvart og han har et ess i ermet når den føderale overdommeren Raymond Fawcett blir funnet død på hytta sammen med sin elskerinne. Esset har han tenkt å bruke for alt det er verdt. Han vil ut av fengslet, der han har fungert som en lydhør trøster for alle som sitter innenfor og mener seg uskyldig dømt. Han har en plan som nesten er for intrikat og eventyrlig til å kunne gå i oppfyllelse. Og en ukuelig tro på at alt er mulig ...

Grishams oppskrift
Du får alt du kan drømme om i Svindleren. Grisham er tilbake der han er aller best. Som en unik, underholdende forfatter. Oppskriften er så enkel at bare Grisham kan komponere den: Full fres fra start, og når du tror at det roer seg, tråkker han gassen i bånn. Sist, men ikke minst er han ekspert på å la the little guy kjempe mot overmakten, for så å vinne den umulige kampen til slutt. På samme måte som en advokat jobber med juryen for å få frem sannheten, jobber Grisham med leserne for å få dem til å tro på personene og den utrolige historien i Svindleren. Og snakk om å lykkes fra start til mål!

Sitt nye, ekstravagante liv
Tilbake til den myrdede dommer Fawcett: Det var ingen tegn til vold, ingen kamp, bare to lik og en ekstremt stor safe, åpnet og tømt. Hva inneholdt safen? FBI vil selvsagt vite både det og hvem som var morderen, og Malcolm Bannister kan veldig gjerne tenke seg å fortelle det. Men alt har sin pris, og Mister Bannister ble ikke født i går. Han har en plan, og mye av planen er utenfor hans kontroll. Det er tid for hevn, og Grisham er krass og sarkastisk når det føderale rettsmiljøet tas på kornet. Malcolm er en smart mann, har blitt enda smartere etter fem år i fengsel, og legger en hysterisk underholdende og festlig plan for sitt nye, ekstravagante liv.

Gull, narkotika og Karibia
Det er en sjelden nærhet i bøkene til Grisham, en slags personlig energi som tar tak i deg og pusher deg fra side til side, denne gang i full uvisshet om hva som skal skje og hvorfor Bannister gjør som han gjør. En historie full av overraskelser, og samtidig så smart, så morsom, så full av understatements og presis kritikk av det amerikanske rettssystemet og mer eller mindre pålitelige utøvere. Gull, narkotika og karibiske strender har også sin plass, og etter dette kan jeg til og med kunsten å gjøre en double deal. Og når avslutningen er slik bare Grisham klarer å konstruere, er Svindleren et enestående bevis på hvorfor denne skarpskodde penneknekten har solgt 300 millioner bøker på 40 ulike språk.

Av Bernt Roald Nilsen  

Til toppen

Andre utgaver

Svindleren
Bokmål Heftet 2015
Utdrag

Han slår på en bryter og sier: "Altså, du sier at du vet hvem som drepte dommer Fawcett, og du ønsker å bytte informasjon om det mot en billett ut herfra. Og når du har kommet ut, ønsker du vår beskyttelse. Er det slik ordningen grunnleggende sett er å forstå?"
   "Helt fint," sier jeg og buker hans egne ord.
   "Hvorfor skal vi tro deg?"
   "Fordi jeg kjenner sannheten, og fordi dere ikke engang er i nærheten av den."
   "Hvordan vet du dette?"
   "Jeg bare vet det. Hadde dere hatt en troverdig mistenkt, ville dere ikke sittet her."
   "Står du i kontakt med drapsmannen?"
   "Det spørsmålet vil jeg ikke besvare."
   "Du er nødt til å gi oss et eller annet, Mr. Bannister, noe som vil gi oss en bedre følelse for denne lille ordningen din."
   "Jeg vil ikke karakterisere den som liten."
   "Da kan du kalle den akkurat det du vil. Kan du ikke forklare? Hvordan ser du for deg at denne betydelige ordningen skal komme i stand?"
   "Greit. Den må være konfidensiell og strengt hemmelig. Vi må ha en skriftlig avtale godkjent av de føderale statsadvokatene i Northern District der jeg ble tiltalt og dømt, ogi Southern District, som avsa dommen mot meg, må kontrasignere avtalen. Når enighet foreligger, oppgir jeg navnet på drapsmannen. Dere pågriper ham og etterforsker ham, og når storjuryen godkjenner drapstiltalen, blir jeg plutselig overført til et annet fengsel. Bortsett fra at min soning opphører. Jeg drar herfra som om jeg skal overføres til et nytt fengsel, men i stedet får jeg plass i ordningen deres for vitnebeskyttelse. Dommen mot meg må omgjøres, rullebladet må slettes, navnet mitt forandres, og sannsynligvis vil jeg be om en plastisk operasjon eller to for å endre på utseendet. Jeg får nye papirer, et nytt utseende, en hyggelig føderal jobb et aller annet sted, og på kjøpet får jeg den oppsatte belønningen."

Til toppen

Om forfatter John Grisham

John Grisham - en av verdens mest leste forfattere

John Grisham har gitt ut en bok i året de siste tretti årene som alle har toppet bestselgerlistene verden over. Totalt er bøkene hans trykket i mer enn 300 millioner eksemplarer og er oversatt til 40 språk.

"Jeg drømte aldri om å bli forfatter. Jeg drømte heller ikke om å bli jurist. Det eneste som sto i hodet på meg til jeg var rundt 20, var å spille baseball. Baseball-drømmen brukte lang tid på å blekne. Det var hardt å innse at jeg ikke hadde nok talent, at jeg aldri ville nå målet," innrømmer den beskjedne og sympatiske forfatteren.

Godt vasket og elsket
"Jeg vokste opp i en baptistfamilie. Mor var hjemmeværende og far bygningsarbeider. Vi flyttet mye. Der hvor far fikk arbeid, der bodde vi. Det var enkle kår, men jeg manglet aldri noe eller følte meg annerledes enn andre. Vi vokste opp 'godt vasket og elsket', som vi sier det der jeg kommer fra. Da jeg begynte på college, tok jeg helt av. Vi hadde det så strengt hjemme, og nå benyttet jeg anledningen til å feste så det holdt. Jeg gjorde nok ikke så mye galt, men fikk elendige karakterer. Men etter to år tenkte jeg: OK, nå begynner alvoret. På tide å glemme baseball, på tide å bli voksen."

Hele den amerikanske drømmen
"Jeg er den første i min familie som har høyere utdanning. Og foreldrene mine var svært stolte. De kom selv fra et fattig landsens område i Sørstatene, og hadde ikke de samme mulighetene som de ga meg. De arbeidet hardt for å gi meg og mine fire søsken et bedre liv. Hele den amerikanske drømmen: Gjør en innsats, og du vil bli belønnet for det. Man kan vel si at jeg lever den amerikanske drømmen. Jeg som aldri hadde drømt om å skrive, lot meg inspirere av et vitne i en rettssak, og jeg tenkte: Hva om offerets far drepte den skyldige? Det var den spede begynnelsen til min debutroman Tid for hevn, som kom ut i 1988. Men det var ikke den romanen som ga meg gjennombruddet som forfatter, det var den neste - Firmaets mann."

Vi lever enkelt
"Min kone Renée og jeg har valgt å skjerme oss mest mulig fra suksesslivet i sus og dus. Vi lever stille og rolig i Mississippi og i Virginia. I begge statene har vi hus på landet. Vi lever enkelt. Jeg vet at jeg er svært privilegert. Jeg driver daglig med det jeg liker best. Jeg skriver og stuller og steller med baseball-banene jeg har på eiendommene mine. Klipper gresset, merker linjene med kritt, trener flere juniorlag og arrangerer jevnlig turneringer. Så du kan vel si at baseball-drømmen ikke har bleknet helt," avslutter John Grisham med et lurt smil.

Til toppen