Til siste åndedrag (Innbundet)

Forfatter:

og

Ulrik Farestad (Oversetter)

Samarbeidet mellom krimdronning Mary Higgins Clark og medforfatter Alafair Burke har bare blitt bedre og bedre! Intrigen i Til siste åndedrag sitter som støpt, hver eneste sten blir snudd, vi får hele spekteret av interessante personer. I tillegg fortsetter du å gjette på hvem som kan være den skyldige helt til siste side er lest. 

Dette er Higgins Clark på sitt beste!

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Every breath you take
Oversatt av: Farestad, Ulrik
ISBN/EAN: 9788202806446
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Til siste åndedrag

Det uløste galladrapet

Under den berømte Met-gallaen tre år tilbake ble Virginia Wakeling angivelig dyttet ned fra taket av Metropilitan Museum of Art i New York. Kan saken endelig få sin løsning i Lauries TV-program Under mistanke?

Laurie Morans profesjonelle liv er en suksess. TV-showet hennes Under mistanke topper seerlistene, og slår alle rekorder i å løse såkalte cold cases. Programmets konsept er å blåse liv i uløste historiske kriminalsaker, ved å returnere til åstedet, intervjue familie og venner og se saken i et nytt lys.
Men bruddet med kjæresten og den tidligere programlederen Alex Buckley er hardt å svelge for Laurie, og hun føler seg ensom. Nå har hun også fått en ny kollega og programleder som hun ikke kan fordra, TV-talentet Ryan Nichols.

Kastet ut fra taket?

Ryan har nå foreslått en ny sak. For tre år siden ble Virginia Wakeling funnet i snøen, etter angivelig å ha blitt kastet ut fra taket på Metropolitan Museum of Art. Dette skjedde samme kveld som museet arrangerte sin berømte innsamlingsaksjon, Met-gallaen, hvor Virginia var en av museets mest ærede gjester, som sjenerøs giver til museet. Mistanken, den gang som nå, rettes mot hennes mye yngre kjæreste og personlige trener, Ivan Gray.

Rikfolk i søkelyset

Ivan Gray driver et trendy, vellykket treningsstudio kalt Punch – en virksomhet som også ble finansiert av avdøde Virginia – og som tilfeldigvis er det samme treningsstudioet som programleder Ryan besøker. Laurie er først skeptisk til saken, men innser snart at det er mange mistenkte, inkludert Virginias betrodde indre krets – og de tre barna, som før drapet fikk vite at moren deres planla å gi bort alle pengene sine til veldedighet. Etter hvert som Laurie og program-teamet begynner å snuse rundt i livene til den superrike eiendomsfamilien – som uten tvil har sine hemmeligheter å skjule – blir livet farlig for flere av vitnene, inkludert Laurie selv.

Mange vendepunkter

Som alltid med Higgins Clark, har også Til siste åndedrag mange små vendepunkter og hint for å holde leseren i ånde helt til siste side. Hun er dyktig til å lede oss langs et spor vi er sikre på er det rette, for så å la oss oppdage at det var en blindvei. Hun manipulerer oss både elegant og intelligent, og vi lar oss mer enn gjerne lure gang på gang.

Skikkelig underholdende

Higgins Clarks krimmysterier blir ofte kalt cosy crime, kosekrim, og dette er virkelig underholdende krim der sidene flyr av gårde, og som appellerer til alle aldre! Som alltid har forfatteren en kvinne i sentrum, og spørsmålet er: Hva skjedde med henne, og hvorfor? Ideen med TV-showet der «virkelige» saker etterforskes som i en reality-serie, er også briljant, og gir ekstra spenning til historien. Ikke rart at denne boken har inntatt toppen av bestselgerlistene i USA! Higgins Clark og hennes dyktige medforfatter Alafair Bruke har en utrolig sans for hva leserne vil ha, og serverer godsakene på et gullfat.

Av redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Til siste åndedrag
Bokmål Ebok 2023
Til siste åndedrag
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023

Flere bøker av Alafair Burke og Mary Higgins Clark:

Intervju

En fantastisk historieforteller

– La oss kaste henne ut fra taket under årets mest berømte fest, foreslo Mary Higgins Clark. Dermed var ideen til bestselgeren Til siste åndedrag født.

– Jeg er født «storyteller». Det er det jeg kan og lever for. Jeg kan ikke tenke meg hva jeg skulle gjøre hvis jeg ikke skrev bøker. Og jeg håper jeg aldri må ty til et alternativ.
Dette sa Mary Higgins Clark før hun gikk bort i januar 2020, 92 år gammel. En hel krimverden kalte henne «Dronningen av spenning», og det fortjente hun. Etter debuten i 1974 har Mary levert mer enn 55 bøker, over 100 millioner eksemplarer er trykket bare i USA. Og som de andre romanene hennes, har Til siste åndedrag ligget på bestselgerlister verden over. Boka ble skrevet sammen med Alafair Bruke i 2017, og er nå ute i norsk oversettelse, til glede for alle norske fans.

Glamorøst bakteppe

Handlingen i Til siste åndedrag er lagt til Metropolitan Galla, årets mest glamorøse festbegivenhet i New York, og hovedpersonen (så lenge hun er i live) er en enke på 60 år.

– Virginia er veldig vakker og attraktiv, med en kjæreste på 40 år, sier forfatteren ved lanseringen i 2017. – Virginias tre barn er bekymret, fordi moren har fortalt dem at hun vil overlate alle pengene sine til veldedighet. En nevø er også bekymret, og kjæresten, som skylder henne mange penger. Under gallaen på kvelden går Virginia opp på taket på museet for å trekke litt frisk luft. Mens hun står der kommer det noen og dytter henne utfor kanten, sier forfatteren.
Hvorfor et drap på Met-gallaen?
– Vel, denne dagen er jo hellig, det er årets største fest, og nesten umulig å komme inn på. Så da tenkte jeg: «la oss kaste noen ut fra taket!» sier Higgins Clark med en god latter. – Jeg tenkte det ville piffe historien opp litt. 

Luksus på Manhattan

Som så ofte ellers i romanene hennes er altså handlingen lagt til Manhattan og New York, byen Higgins Clark er æresborger av. Hun hadde selv en luksusleilighet der, i tillegg til en stor villa i New Jersey og sommerhus i Spring Lake, New Jersey og Massachussets. Til siste åndedrag er bok nummer fire i spenningsserien Under mistanke, som tar opp gamle, uløste krimsaker og prøver å se på dem med et nytt blikk. Laurie Moran er detektiv i programmet; slik blir hun innblandet i galladrapet.

– Virginias kjæreste står frem i TV-programmet og sier: «Jeg elsket henne, jeg ville aldri ha skadet henne, men jeg vet at alle tror det var jeg som gjorde det». Laurie bestemmer seg for å finne ut hva som egentlig skjedde, sier Higgins Clark.

Klart hode, lun humor

Higgins Clark har selv vært nødt til å vise styrke gjennom livet sitt. Hun ble født i Bronx i 1927 under små kår. Det sies at hun drømte om å bli forfatter allerede fra fødselen av. Faren døde da hun var 10 år, og moren var alene om å oppdra Mary og hennes to brødre. Senere ble hun flyvertinne, men forfatterdrømmen fløy hun aldri fra. Femti år gammel debuterte hun etter å ha fått 40 refusjonsbrev fra ulike forlag!

De siste årene skrev Mary Higgins Clark sammen med datteren Carol, og med Alafair Bruke. Mary visste hva som skulle til for å lykkes: Hun stod tidlig opp, da var hjernen hennes på det klareste, skrev tidskronologisk, sendte 30 sider om gangen til redaktør, og hadde et omfattende sosialt liv i tillegg. Fem barn, seks barnebarn, fire bonusbarn og ni bonusbarnebarn kan nok mer enn gjerne skrive under på at Mary Higgins Clark levde slik hun selv sa det helt til det siste:

– Jeg føler meg som en 22-åring, verken yngre eller eldre. Oppskriften? Å prøve å ikke bli gammel for fort, ler Higgins Clark, da hun får spørsmålet fra en TV-journalist. – Nei, men virkelig, jeg tror at når du jobber, og jeg elsker å skrive, så holder du deg ung. Folk lurer på hvorfor jeg fortsatt skriver i min alder. Jeg har to gode grunner: Jeg elsker å skrive. Og jeg får veldig godt betalt for det! sier hun med et bredt glis, da 90 år gammel.

Ingen tvil om at Mary Higgins Clark beholdt sitt gode hode, hjerte og humør – og ikke minst humoren – livet ut.

Av redaksjonen

Til toppen

Utdrag

(…) Virginia Wakeling gikk langsomt gjennom draktsamlingen i The Metropolitan Museum of Art. Der hun vandret gjennom salene, hadde hun ingen anelse om at denne glamorøse kvelden skulle få en tragisk slutt.
Eller at hun bare hadde fire timer igjen å leve.
Museet var stengt for publikum i forkant av årets mest innbringende innsamlingsgalla, men styremedlemmene var blitt invitert til en privat visning av kjoler fra de tidligere førstedamenes innsettelsesball.
Virginia hadde på seg en kopi av kjolen til Barbara Bush fra 1989. Den var designet av Oscar de la Renta, og hadde langermet, svart fløyelsliv og langt, påfuglblått skjørt av sateng. Hun visste at kjolen var verdig og majestetisk, og det var akkurat det inntrykket hun ønsket å gi.
Gallaen tiltrakk seg A-kjendiser og byens mest sjenerøse givere. Som medlem av styret var Virginia en viktig person denne kvelden, og det var pengene etter Bob som sørget for den æren.
Hun hørte fottrinn bak seg. Det var datteren hennes, trettiseks år gamle Anna, i en kjole som var like nydelig som den Virginia hadde fått sydd til seg selv. Anna hadde saumfart internett for å finne en kjole som lignet på den som Oscar de la Renta designet for Hillary Clinton til innsettelsen i 1997.
«Mamma, pressen har begynt å samle seg ved den røde løperen, og Ivan leter etter deg. Han mener visst at du gjerne vil være der.»
Virginia ville ikke legge for mye i datterens formulering.
«Han mener visst» virket passiv-aggressiv, som om Anna visste mer enn ham om morens ønsker. På den annen side var det tydelig at Anna hadde hatt en høflig samtale med Ivan, og at hun hadde gått for å lete etter Virginia på hans oppfordring.
Å, jeg skulle så gjerne ønske at familien min kunne akseptere valgene mine, tenkte hun med et snev av irritasjon. De lever sine egne liv, og de har alt de trenger. Kan ikke jeg få være fri til å leve livet slik jeg selv ønsker?
Hun prøvde å avfeie tanken. «Anna, du ser nydelig ut. Jeg er så stolt av deg.»
De gikk ut av galleriet sammen, og den blå kjolen til Virginia raslet ved siden av Annas gullkniplinger.
Senere på kvelden var en jogger på vei gjennom Central Park da han fikk øye på Virginias svarte hår og fargerike kjole. Foten hans kom borti noe som stakk ut av snøen, og han stanset og så med forferdelse at kvinnen ikke bare var død, men at øynene hennes var åpne, og at ansiktet var stivnet i et uttrykk av skrekk og vantro.

Til toppen