Aktivisten (Ebok)

et essay om Christian Thomasius og hans tid

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2024
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 8.53 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249528172
Kategori: Historie og Dokumentar og fakta
Omtale Aktivisten
Da Tore Renberg i 2018 begynte arbeidet med romanen Lungeflyteprøven, ble han kjent med en ung mann fra Leipzig ved navn Christian Thomasius (1655-1728). Her fikk han møte en lettantennelig, hykleriforaktende og stridslysten karakter, forferdelig oppgitt over menneskenes mangel på fornuft og anstendighet. I 1680-årene flakset denne mannen i ansiktet på det bestående med en slik utrettelig kraft at han ble anklaget for ateisme og høyforræderi, truet med rettssak og måtte rømme hjembyen. Bruduljene nådde til slutt Danmark-Norge, hvor det ble bokbål på Kongens Torv i København.

Berømt i sin tid, både fryktet og beundret, og så lite nevnt i dag. Hvem var Christian Thomasius? Hvor kom all kraften fra? Hva og hvem skapte ham? Hvorfor slo det gnister overalt hvor Christian Thomasius sto og gikk? Hva var det som sto på spill i den lutherske ortodoksiens høyborg, Leipzig, idet 1600-tallet nærmet seg slutten? Det kaotiske 1600-tallet: tredveårskrigen, et samfunn i økonomisk krise, et blodtørstig straffelovverk, et rigid standssamfunn og en tuktende kirke; fram stiger drømmen om en ny tid, fornuftig, fredsæl, opplyst. Denne boken er et resultat av seks år med studier av 1600-tallskulturen og av Christian Thomasius' turbulente tid i Leipzig

Med denne romanforfatterens årvåkenhet for det personlige i det politiske, med sin egen nysgjerrighet som peileinstrument, lærd, forbløffet, grundig og alltid klar for litt moro, forsøker Renberg å komme nær en fortid som for ham selv var helt ukjent da han oppdaget den flammende advokaten fra Leipzig. En fortid som i all sin fremmedhet ligner betenkelig mye på vår egen tid.

Til toppen

Flere bøker av Tore Renberg: