Alma Whittakers betydelige oppdagelser (Innbundet)

Forfatter:

John Erik Bøe Lindgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 544
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Signature of All Things
Oversatt av: Lindgren, John Erik Bøe
ISBN/EAN: 9788202418830
Kategori: Romaner
Omtale Alma Whittakers betydelige oppdagelser

En historie fylt av eventyr og lidenskap!

En reise i et liv - Alma Whittakers liv

«Jeg vil ta deg med på en reise, og vi skal dra langt sammen - i tid, geografi og historie», sier Elizabeth Gilbert om romanen. Og hun holder ord og tar deg med blant annet til London, Philadelphia, Amsterdam, Tahiti og Peru. Samtidig er du med på en reise i et liv - Alma Whittakers liv.

Alma Whittaker blir født 5. januar 1800. Etter tre mislykkede graviditeter er det et velkomment lite pikebarn som kommer til verden. Moren, Beatrix, er hollandsk, mens faren, Henry, er født og oppvokst i London i svært fattige kår. Henry bestemmer seg tidlig for at han selv skal smake rikdommen han ser rundt seg. Han er en begavet og selvlært botaniker og gjør flere smarte forretninger helt fra han er guttunge. Innen Alma blir født, er han den rikeste mannen i hele Philadelphia.

En kopi av faren
Alma er en liten kopi av sin far, og arver både utseende, intellektet og nysgjerrigheten hans. Fra hun lærer seg å snakke gir hun seg aldri i en diskusjon. Hun ønsker å forstå verden og krever svar på alle mulige spørsmål. Er sopp en plante eller et dyr? er ett av spørsmålene hun stiller svært tidlig i barndommen. Foreldrene hennes oppmuntrer henne og svarer tålmodig på alt hun lurer på. Senere skal Alma komme på sporet av betydelige oppdagelser og løsninger på noen av datidens virkelig store spørsmål.

En briljant botaniker
Alma vokser opp til å bli en briljant botaniker. Hun har tid, tålmodighet og kunnskap, og publiserer vitenskapelige artikler som "A. Whittaker" for å ikke å avsløre at hun er kvinne. På andre områder byr livet henne på langt større utfordringer. Et av Elizabeth Gilberts poenger er at du kan vite mye, og allikevel ingenting. Almas forhold til sin adoptivsøster, Prudence, preges av dette. Heller ikke i kjærlighetslivet lykkes Alma, men så dukker Ambrose Pike opp. Han og Alma blir et umake par, og forholdet deres settes raskt på prøve. Det gjør også andre forestillinger Alma har gjort seg om livet.

Moderne og relevante
Elizabeth Gilbert har arbeidet i fire år med denne romanen. Hun hentet inspirasjon fra en gammel illustrert bok om kaptein Cooks reiser. Cook møter vi som en karakter i boken, og Almas far er med på en av hans eventyrlige ekspedisjoner. Selv om handlingen foregår et par århundrer tidligere, føles problemstillingene moderne og relevante, som letingen etter livsinnsikt, kunnskap, kjærlighet og selvstendighet. Dette er temaer som mange vil kjenne seg igjen i.

Overveldende anmeldelser
Kan man skrive en roman som er lidenskapelig, lærd og underholdende samtidig? Ja - hvis man heter Elizabeth Gilbert. Hun beviser at hun er et litterært talent utenom det vanlige, og anmeldelsene av Alma Whittakers betydelige oppdagelser har vært overveldende. Alma Whittaker viser oss at få gleder i livet er større enn å være totalt oppslukt av sine oppgaver og sitt arbeid. Det er ikke vanskelig å se at den egenskapen har opphav i forfatteren selv. Denne romanen er skrevet av en forfatter med unikt engasjement og tilstedeværelse, og vil leve i deg lenge etter endt lesning.

l utfoldelse av intellekt og fantasi.
- Kirkus Reviews

Nydelig skrevet og fylt med respekt for kunnskap og læring. Dette er en bok som må lese.
- Booklist

Til toppen

Andre utgaver

Flere bøker av Elizabeth Gilbert:

Anmeldelser Alma Whittakers betydelige oppdagelser
«En strålende roman ... en stor og bredt anlagt fortelling om livet og kjærligheten.»
- The Washington Post

«Elizabeth Gilbert skriver stødig, morsomt og glødende.»
- The New Yorker

«Genial (...) Jeg fant tøylesløs glede på hver side (...) en roman om modige og fantastiske ideer.»
- The Chicago Tribune

«En rolig, sympatisk og intelligent roman av en forfatter som er trygg både på innhold og form.»
- Publisher Weekly

«En praktfull utfoldelse av intellekt og fantasi.»
- Kirkus Reviews

«Nydelig skrevet og fylt med respekt for kunnskap og læring. Dette er en bok som må lese.»
- Booklist

Til toppen

Utdrag

"Det er mer ved ekteskapet, Alma, enn det du snakker om. Dessuten er det visse skrupler som hindrer meg i å samtale om dette"
   "Selvfølgelig, Prudence. Jeg ønsker ikke å fornærme deg eller krenke privatlivet ditt. Men det jeg snakker om, forblir et mysterium for meg. Jeg ber deg om ikke å misforstå. Jeg trenger ikke å konsultere en lege; jeg kjenner anatomiens funksjoner. Men jeg trenger å konsultere en kone, for å forstå hva min mann ville like eller ikke like. Hvordan presentere meg selv, mener jeg, når det gjelder kunsten å glede ..."
   "Det har ikke noe med kunst å gjøre," svarte Prudence, "hvis ikke man er en kvinne som kan kjøpes."
   "Prudence!" ropte Alma med en kraft til og med hun ble overrasket over. "Se på meg. Ser du ikke hvor dårlig forberedt jeg er? Ser jeg ut som en ung kvinne? Ser jeg ut som noe noen vil begjære?" 
   Fram til dette øyeblikket hadde ikke Alma innsett hvor redd hun var for bryllupsnatten. Hun elsket naturligvis Ambrose, hun brant av forventningsfull fryd, men hun var også livredd. Denne redselen var noe av forklaringen på de søvnløse rundene med kaldsvetting de siste ukene: Hun visste ikke hvordan hun skulle te seg som en manns kone. Sant nok hadde hun i flere tiår vært fylt av en mektig, uanstendig, sanselig fantasi - men hun var også uskyldig. Fantasi er én ting; to kropper sammen er noe ganske annet. Hvordan ville Ambrose se på henne? Hvordan kunne hun fortrylle ham? Han var en ung mann, og en nydelig mann, mens en sann beskrivelse av Almas utseende i en alder av førtiåtte år, ville avslørt denne sannheten: Hun var mer en torn enn en rose.
   Noe i Prudence myknet, så vidt.
   "Du trenger bare å være villig," sa Prudence. "En mann som får presentert en villig og føyelig kone, trenger ikke lokkes ytterligere."
   Denne informasjonen sa ikke Alma noe som helst. Det måtte Prudence ha skjønt, for hun la til: "Jeg kan forsikre deg om at de ekteskapelige plikter ikke utelukkende volder ubehag. Hvis han er øm mot deg, vil ikke mannen din skade deg noe særlig."
   Alma hadde lyst til å falle på gulvet og gråte. Ærlig talt, trodde Prudence virkelig at Alma var redd for å bli skadet? Hvem eller hva kunne noensinne skade Alma Whittaker? Med hender så trælete som disse? Med en så solbrent nakke og denne krattskogen av et hår? Det var ikke skader Alma fryktet på bryllupsnatten, det var ydmykelse.

Til toppen

Om forfatter Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert - fra mislykket servitør til forfatter med verdenssuksess

Elizabeth Gilbert (f. 1969) hadde en altoppslukende skriveinteresse gjennom hele oppveksten. Hun og søsteren vokste opp på en liten gård uten fjernsyn og stereoanlegg på landsbygda i Connecticut. Der hadde de god tid til å skrive historier for hverandre. Allerede som tenåring var hennes store drøm å bli forfatter.

I 1994 fikk hun sin første novelle publisert i magasinet Esquire. Hun var den første upubliserte forfatteren som debuterte i dette magasinet siden Norman Mailer. Det ble lagt merke til av mange. Hun levde godt som skribent og journalist til hun ga ut novellesamlingen Pilgrims, som vant Pushcart Prize og ble nominert til PEN/Hemingway Award. Deretter kom romanen Stern Men og biografien The Last American Man, begge kritikerroste og prisnominerte. Faktum er at Elizabeth Gilbert hadde en kresen og hengiven tilhengerskare før hun utga boken som skulle gjøre navnet hennes kjent over hele verden.

Det er nå 10 år siden Elizabeth Gilbert satte seg på flyet til Roma, og startet reisen som skulle komme til å forandre livet hennes. Utgangspunktet var en opprivende skilsmisse, og et sterkt ønske om å snu depresjon til lykke og finne mening i livet sitt. Reisen tok henne til Italia, India og Indonesia og resulterte i boken Spis, elsk, lev, en roman som ble liggende hele 199 uker på den amerikanske bestselgerlisten, og solgte over 10 millioner eksemplarer på verdensbasis. I 2008 kom hun på The Times´ liste over Verdens 1000 mest innflytelsesrike mennesker. Nå er det bare å ønske Elizabeth Gilbert velkommen tilbake med en ny, stor roman, som har fått lesere og anmeldere til å ta fram de mest rosende adjektiver.

KJØP, LES, NYT! 

Til toppen