Anatomi Titus Fall of Rome (Heftet)

en Shakespeare-kommentar

Forfatter:

Knut Saanum (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 135
Forlag: Existenz forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Anatomie Titus Fall of Rome
Oversatt av: Saanum, Knut
ISBN/EAN: 9788269190908
Kategori: Noveller, lyrikk og drama
Omtale Anatomi Titus Fall of Rome
«Å skrive dikt etter Auschwitz er barbarisk», sier den tyske filosofen Theodor W. Adorno. «Min skam behøver mitt dikt», skriver den tyske dramatikeren Heiner Müller. Volden, barbariet og grusomheten har også krav på et uttrykk. Men hvordan dikte når man står til knes i ruinene etter det 20. århundres barbari?

Anatomi Titus Fall of Rome En Shakespeare-kommentar fra 1985 kan gi en pekepinn. Müllers bearbeiding av Shakespeares mest utskjelte stykke Titus Andronicus, et splatterdrama som grasserer i vold, lemlestelse, halshugging og kannibalisme, gjør nemlig mer enn bare å resirkulere underholdningsvold. For mens Shakespeare nøyer seg med å beskrive volden, vil Heiner Müller i tillegg beskrive det å beskrive volden. Det betyr at han etablerer et nivå som ikke finnes hos Shakespeare. Teksten til Müller handler ikke bare om vold, den er også en poetisk meditasjon over volden - i språket.

Dramatikeren, dikteren og regissøren Heiner Müller (1929-1995) var en markant skikkelse i det kulturelle og politiske livet i Tyskland på 1980- og 90-tallet. Han vokste opp i Øst-Tyskland og så på selv som «DDR-dikter», samtidig som han sto på sidelinjen av det kulturelle livet i den såkalte arbeider- og bondestaten. Fra 1970-tallet gjorde Müller suksess i Vest-Tyskland, Frankrike, Italia og USA og ble en internasjonal forfatter.

Til toppen